Előfizetés

Egyre többen küzdenek testképzavarral nemtől függetlenül

Publikálás dátuma
2018.06.18. 17:15
Illusztráció: AFP
Evészavarok nagyjából másfél évszázada léteznek, de a gyakoriságuk világszerte egyre nő. Már a nemi különbség is kezd csökkenni, egyes becslések szerint a férfiak teljesen felzárkóznak a nőkhöz – mondta a szakértő.

Edzés

Evészavarok közé sorolják a szakemberek a nem szervi eredetű elhízást, aminek előfordulása Magyarországon 20, a világon 30 százalékos, az anorexia nervosá-t, azaz kóros soványságot, a bulimia nervosá-t, a túlevéssel-falással járó zavart, de manapság már a főleg férfiakat érintő izomdismorphiát is – mondta a Népszavának dr. Dömötör Eszter, a Budai Egészségközpont pszichiátere.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Ez utóbbit 2000-ben írták le először. A főleg nőkre jellemző anorexia férfi megfelelője, de fordítva, azaz az érintett a soványságtól tart. Túl fontossá válik a testének összetétele. A médiának komoly szerepe van abban, hogy úgy gondolja, az úgynevezett Schwarzenegger-ideálnak megfelelően kellene kinéznie, és ennek érdekében kényszeresen edz, speciális étrendet tart és akár anabolikus szteroidokat is szed. Gyakran úgy véli, nem tartják tökéletesnek a külsejét, ezért társaságban rosszul érzi magát, és inkább rejtőzködik. A háttérben sokszor korai beteges anya-gyerek kapcsolat és önértékelési zavar áll, aminek következtében hiányos a baráti kapcsolati háló, ezért beszűkül az élettér; az edzés szenvedélyszerűen tölti ki az életet. Ritkábban, de nőknél is létezik a testépítő típusú evészavar. Náluk is gyakori, hogy az intenzív testépítés szteroidok szedésével egészül ki, amelyek a hang mélyebbé válását, szőrösödést, a menstruáció elmaradását és akár agresszivitást is okozhatnak – mondta a pszichiáter.

Evés

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Az anorexiások fanatikusan törekszenek a soványságra, a betegségüket tagadják, nem is motiváltak a terápiára, mert az elért vékonyságuk sikerélmény, egyfajta eszköz az önkifejezésre és autonómiára. Gyógyítja az önbizalomhiányukat, az önértékelésüket, és az önelfogadásukat. Ráadásul a „nemevés” a szülőkkel szembeni dac kifejezési eszköze is. Súlyos énképzavar, a tehetetlenség és a hatásképtelenség élménye jellemzi őket. A családban általában összemosottság, egymásba fonódás tapasztalható; nincsenek személyes és generációs határok, mindenki mindenkivel együtt értelmezi magát, és gyakori a túlvédés is. Jellemző a megfelelő érzelmi interakciók hiánya, az alacsony kommunikációs készség, az izolálódás: a beteg magára marad az érzéseivel. A legveszélyeztetettebbek a 12-18 éves, sokszor „jókislányok.” A halálozás a betegség kezdete után tíz évvel mintegy 8, a kezdet után húsz évvel már 20 százalék.

A túlevéses zavar 2013-ban lett önálló kórkép, és már az orthorexia – az egészséges ételek túlzott hajszolása - is önálló evészavarnak tekinthető – mondta a szakember.

Hajlamosító és kiváltó okok

Az evészavarnak pszichés háttér- és hajlamosító, illetve fenntartó tényezői vannak, ilyenek például az érzelemkifejezés nehézsége, a kommunikációs készség hiányosságai, ezek következtében a viták, a negatív érzelmek kifejezésének kerülése. Hajlamosít rá a bántalmazás vagy valamilyen más kontrollzavar is: aki elvesztette, annak a diéta eszközt jelenthet a visszaszerzéséhez és az erő kifejezéséhez. Állhat a háttérben kényszeres viselkedésre való hajlam, tökéletességre törekvés, másoknak való megfelelés, gyenge önérvényesítés, aminek következménye lehet az, hogy az érintett nem tudja megvédeni a személyes „én-határait”. Ilyenkor kaphat túlzott hangsúlyt a megjelenés, a testsúly – mondta dr. Dömötör Eszter.

A hajlamosító tényezők mellett vannak kiváltó okok, speciális momentumok, amelyek meghaladhatják a beteg megküzdési képességeit. Ez lehet az első sikeres diéta, akár fizikai vagy szexuális bántalmazás is, nem kívánt terhesség, vetélés, abortusz, de a párkapcsolat krízise vagy szakítás is, illetve akár a szülőktől való elköltözés, amikor a függetlenségre való törekvés és az elszakadásra való képtelenség egyszerre van jelen, illetve amikor konfliktus lép fel a női és az anyaszerep között.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

 Gyógyítás

Az összes evészavar pszichoszomatikus betegség, tehát lelki eredetű, de fizikai tüneteket is - kövérséget vagy soványságot - okoz. A gyógyításuk nagyon nehéz, és nem korlátozható a szomatikus rész gyógyítására, ha ugyanis az evészavart fenntartó háttértényezőket nem kezelik, nincs az a diéta és mozgásterv, ami hatásos lehet. A pszichoterápia egyrészt a torzult gondolkodást tudja gyógyítani, az általánosító, felnagyító, téves következtetéseket levonó, mindent vagy semmit elven működő ítéleteket, akár babonás gondolkodást hivatott áthangolni. Másrészt az egyéni dinamikus terápia a beteg és a terapeuta érzékelésével, finom összehangolásával elvezet a saját érzelmek, érzések jobb felismeréséhez, "emészthetővé tételéhez" és kifejezéséhez. Ahogy lassanként nő az "érzelmi párbeszéd" képessége és megtörténik önmaga "újraszerveződése", úgy csökken az evészavar szerepe.  Az egyéni terápia mellett segíthetnek a családterápiás és a csoportos terápiás módszerek is – mondta a pszichiáter.

Újdonság az autizmus diagnosztizálásában

Publikálás dátuma
2018.06.18. 14:12
Fotó: AFP/Xinhua/Zhan Yan
Az agy elektromágneses aktivitását mérő EEG-vel már három hónapos korban pontosan kimutatható, illetve kizárható az autizmus spektrumzavar - állítják a Bostoni Gyermekkórház és a Bostoni Egyetem kutatói.

„Az EEG egy olyan olcsó, nem invazív és viszonylag könnyen alkalmazható eljárás, amelyet csecsemőkön is lehet alkalmazni" – mondta Charles Nelson, a Bostoni Gyermekkórház kognitív neurológiai laboratóriumának igazgatója. A vizsgálat megbízható előrejelzést ad, hogy egy gyermeknél kifejlődik-e az autizmus, ha igen, van a lehetőség a korai beavatkozásra. Ennek köszönhetően a betegség enyhébb kimenetelű lehet, illetve bizonyos autizmus spektrumzavarral kapcsolatos magatartásformák kialakulása meg is előzhető - írta az Egészségemre.

Dr. William Bosl, a San Francisco-i Egyetem docense, már közel egy évtizede dolgozik az agy elektromos aktivitása által generált EEG-jelek kiértékelésével. A professzor szerint vannak olyan normálisnak tűnő EEG-jelek, amelyek „mély” információkat tartalmaznak az agyműködésre vonatkozóan, és ezeket a kapcsolódási mintákat illetve struktúrákat csak számítógépes algoritmusokkal lehet megfejteni.

A kutatás során 99 olyan csecsemő EEG-adatait vizsgálták, akiknél nagy volt a kockázata az autizmus kifejlődésének, mivel volt már egy idősebb autista testvérük. Kontrollként pedig 89 alacsony kockázattal rendelkező csecsemő adatai szolgáltak. Az összes csecsemőnél EEG-vizsgálatot végeztek 3,6,9,12,24 és 36 hónapos korban úgy, hogy egy 128 szenzorral ellátott hálót tettek a babák fejére, miközben az édesanyjuk ölében voltak. A csecsemők egy kiterjedt klinikai autista magatartásértékelés-vizsgálaton is átestek, amely során a kutatók az úgy nevezett ADIS klinikai diagnosztikai eszközt használták. A kutatók a dr. Bosl féle számítógépes algoritmussal hat különböző frekvenciájú (magas gamma, gamma, béta, alfa, téta, delta) EEG-jelet elemeztek ki, a jelek komplexitásának számos variációját mérve. „Ezek a mérések megmutatják, hogy milyen különbségek lehetnek az agy hálózati felépítésében, valamint az információfeldolgozásában és az információk integrálásában” – mondta dr. Bosl.

Az algoritmus bizonyos életszakaszokban 95 százalékos pontossággal kimutatta az ASD klinikai diagnózisát. „Az eredmények lenyűgözőek voltak – mondta dr. Bosl. – Az előrejelzés pontossága 9 hónapos korban majdnem 100 százalékos volt, ezen kívül az ASD súlyosságát is előre tudtuk jelezni.” Dr. Bosl szerint az agyi aktivitás EEG-jeleinek komplexitásában megmutatkozó korai különbségek illeszkednek ahhoz a nézethez, hogy az autizmus egy olyan rendellenesség, amely az agy korai fejlődése során kezdődik, de eltérő pályákat érinthet, vagyis az autizmus korai hajlamát egyéb tényezők is befolyásolhatják.

Szezonja van, együk az isteni gyümölcsöt!

Publikálás dátuma
2018.06.16. 16:14
Illusztráció: AFP
A cseresznye az egyik legkedveltebb kora nyári gyümölcs, számos jótékony hatással rendelkezik és a nyers szemezgetésén túl levest, süteményt, de bort és pálinkát is lehet belőle készíteni.
Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A cseresznyét már az ókorban is termesztették, sőt az istenek eledelének tartották. Ma már több mint 1000 nemesített fajtája létezik. Japánban a fiatalság és a megújulás jelképe, híres a tavaszköszöntő ünnep, amit a cseresznyevirágzáskor tartanak.

Energiát ad, de altat is

Nem véletlen, hogy az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója volt a cseresznye, mert a 78-82 százaléka víz. 100 gramm energiatartalma csak 65-70 kcal. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrátot, 1,3 g növényi rostot tartalmaz. Gyümölcscukor tartalma attól függ, mennyire érett. Hamar képes megemelni a test energiaszintjét. Serkenti az agyban a melatonin hormon termelődését, ezáltal hozzájárul a pihentető alváshoz. Érvédő és szívizom-erősítő hatású, segít a megfelelő szívverés fenntartásában, megakadályozza az erek keményedését, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezáltal a szívroham kockázatát is.

Fájdalmat csillapít, fogat ápol

A cseresznye kiváló forrása az antocianinnak, amely csökkenti a különböző krónikus betegségek, például köszvény és ízületi gyulladás miatti fájdalmat. Megakadályozza a szájüregi fertőzéseket és semlegesíti a rossz leheletet. Jelentős, 10-15 mg-os a C-vitamin tartalma és kiemelkedő a foszfor, a kalcium, a nátrium és a kobalt tartalma, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat tartalmaz. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és a csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek – olvasható a HáziPatikán.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

 

Gyógyít és fiatalít

Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Segít a székrekedés leküzdésében és a pattanásokat is elmulasztja. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában is nagy szerepet tulajdonítanak neki.

Mint általában a bogyós gyümölcsök, a cseresznye is bővelkedik antioxidánsokban és a flavonoidokban. Ezek hatékonyan késleltetik az öregedési folyamatokat, gyulladáscsökkentő hatásuk mellett erősítik az immunrendszert, és védenek a bakteriális-, vírusos megbetegedésektől is. Kiváló vértisztító és gyulladáscsökkentő hatásúak, segítenek az agy hatékonyságának javításában, így a cseresznye segíti a szellemi munkát és idegrendszeri betegségek, például Alzheimer-kór, Parkinson-kór, depresszió, indokolatlan szorongás és krónikus stressz kezelésében is pozitív hatása van – írja a Sokszínűvidék.

Sötét legyen

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Minél sötétebb a cseresznye, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Válasszunk érett, ép, folt- és repedésmentes, kemény, fényes héjú szemeket. Akkor friss, ha a szára kemény és élénkzöld, ahogy a levelei is. A cseresznye érzékeny a nyomódásra, ezért zacskó helyett jobb dobozban, kosárban hazaszállítani.

Lehetőleg frissen, még a szedés napján együk. A hűtő alsó fiókjában legfeljebb két-három napig, ideális páratartalom mellett egy hétig tárolható. Ajánlatos csak közvetlenül fogyasztás előtt leszedni a szárát. Jól bírja a mélyhűtést, az értékes vitaminjait is megőrzi, érdemes magozva eltenni. Főzéssel is tartósítható, a rosttartalma megmarad, de a vitaminok nagy részét elveszti.

A cseresznyéből könnyen becsúszik akár fél kiló is. Sokan tartanak tőle, mert gyümölcssavai érzékennyé tehetik a fogakat. Nagy mennyiségű cseresznye bekebelezése után ne igyunk vizet, mert a héján található élesztőgombákat csak a tömény gyomorsav képes azonnal elpusztítani. Ha életben maradnak, puffadást, gyomorfájást okozhatnak. Készíthetünk belőle levest, bort vagy pálinkát, és sütemények, rétesek ízesítője lehet.