Magyarországot bírálta az ENSZ főbiztosa, Szijjártó visszaszólt

Publikálás dátuma
2018.06.18. 19:53
Fotó: Tóth Gergő

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa harcot hirdetett a magyar kormány ellen azért, mert az megvédi a magyar emberek biztonságát az illegális bevándorlással szemben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-vel. Nyilatkozatában arra reagált, hogy Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a világszervezet Emberi Jogi Tanácsa 38. ülésszakának hétfői megnyitóján az amerikai bevándorláspolitikát, Kínát, Mianmart és Magyarországot is bírálta.

A főbiztos Magyarországot a készülő „Stop Soros” törvénycsomag miatt kritizálta, amiért az korlátozásokat vezetne be a menekülteket segítő szervezetekkel szemben, és büntetné az emberi jogokkal kapcsolatos megfigyelést a határokon, illetve a határzónákban, a migránsok támogatását információ- és jogsegélynyújtással.

Szijjártó Péter közölte: a főbiztos figyelmébe ajánlják a tényeket, melyek szerint az elmúlt 3 évben több mint 330 ember halt meg és több mint 1300 sérült meg Európában „a migrációs hátterű terroristák támadásai miatt”.

A parlament szerdán a Stop Sorossal összhangban szavaz az alaptörvény hetedik módosításról, amelynek papíron az a célja, hogy védje a nemzeti szuverenitást, és tiltsa idegen népesség Magyarországra telepítését – bár idegen népességet (a megfogalmazás is pontatlan) eddig sem lehetett az ország területére költöztetni. Erről itt írtunk bővebben.

Szerző

Kiismerhetetlen időjárást hoz a kedd

Publikálás dátuma
2018.06.18. 18:35
Forrás: OMSZ
Kedden változóan felhős idő várható, főként a Balaton és a Tisza közötti sávban lesz több a felhő és elsősorban ott számíthatunk záporra, zivatarra, a több napsütés északkeleten lehet. Az északi szél a Dunántúlon megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között lehet.

Keddre Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, itt intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Szerdán napos idő várható többnyire kevés gomolyfelhővel. Néhol zápor, zivatar valószínű. Az északkeleti, északi szél kezdetben időnként megélénkül, majd mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul.

Csütörtökön a napsütés mellett többfelé erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan zápor, zivatar alakulhat ki. A délnyugati szelet többfelé élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

Péntek éjszaka erősen megnövekszik, majd délután északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. Éjszaka, reggel, délelőtt többfelé várható eső, zápor, zivatar, délután helyenként valószínű záporeső. Az északnyugati, északi szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb.

Szerző

Merkel meghívta Orbán Viktort Berlinbe

Publikálás dátuma
2018.06.18. 18:10
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Kurucz Árpád
A meghívás komoly fordulatot jelezhet a német-magyar kapcsolatokban. Egyelőre a váratlan német kormányválság miatt bizonytalan a látogatás időpontja.

Berlini meghívás landolt Orbán Viktornál – tudta meg Fideszes és kormányzati forrásból a Népszava. Információink szerint Angela Merkel nyitott lenne egy kétoldalú találkozóra, ellenben a hétvégén váratlanul kitört német koalíciós válság miatt egyelőre bizonytalan a látogatás időpontja.

Ha létrejön a találkozó, az komoly elismerés lesz az április 8-án ismét kétharmadot szerzett Orbán-kormánynak, még akkor is, ha a német kancellár nyilván nem fogja szó nélkül hagyni sem a CEU ügyét, sem a „Stop, Soros!” törvénycsomagot, amelyek miatt még az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber is arról beszélt a Der Spiegelnek, hogy nem kötelező a pártcsalád tagjának lenni (a Fidesz erre finomított is a törvénytervezeten). Merkel ugyanakkor a múlt héten komoly szóbeli gesztusként arról beszélt egy interjúban, hogy a határkerítéssel Magyarország az egész Európai Uniót, így Németországot is védi.

A meghívás ténye azért is jelentene komoly fordulatot a magyar-német kapcsolatokban, mert ezek tavaly még rég nem látott mélyponton voltak. Tavaly májusban például elmaradt egy V4 plusz Németország csúcstalálkozó, mert a felek olyannyira nem tudtak közös nevezőre jutni még a napirend ügyében sem. Szintén tavalyi fejlemény volt, hogy a német-cseh, illetve a német-szlovák barátsági szerződés megkötésének 25. évfordulójára Merkel Berlinbe invitálta Bohuslan Sobotka akkori cseh-, és Robert Fico szlovák miniszterelnököt is, Orbán Viktor azonban nem kapott meghívót.

Ehhez képest információink szerint április 8. után közvetlenül felmerült, hogy Merkel még az év első felében, vagyis a magyar visegrádi elnökség idején Budapestre jöjjön egy V4-es csúcs keretében. Bár erre akkor volt nyitottság német részről is, a szervezés elakadt – úgy tudjuk, részben akár azért is, mert az év második felében a V4-ek elnöki tisztét betöltő Szlovákia azért lobbizott, hogy a csúcstalálkozót ősszel, Pozsonyban tartsák meg.

Feszültség az uniópártok közt
A CDU és a CSU között azután fajult szakításközeli állapotba a vita, hogy Horst Seehofer, a keresztényszociálisok belügyminisztere azt követelte Merkeltől: a német hatóságok egyoldalúan tagadják meg a belépést az országba azoknak a menekülteknek az esetében, akiket az EU területén már máshol regisztráltak. Merkel ezt elfogadhatatlannak tartja, Seehofer ugyanakkor vasárnap azt mondta, ha kell, a rendőrség vezetőjeként ő maga lépteti életbe az intézkedést. A Bild azt írta, a CSU két hetet adott szövetségesének a helyzet rendezésére, ezt a párt vezetői később cáfolták. Ugyanakkor több elemző szerint is akár szakításig fajulhat a vita, a Politico című brüsszeli lap egyenesen „végjátékról” írt.
Hétfőn a német média nevük elhallgatását kérő CSU-s forrásokra hivatkozva azt írták, a szigorítást két hét alatt, „fokozatosan vezetik be”, hogy „lehetőséget adjanak Merkelnek a szükséges európai egyeztetésekre”. A legfrissebb hír szerint Merkel a CDU elnökségének ülése után úgy nyilatkozott, hogy július elejéig tárgyalásokat kell folytatni Németország európai partnereivel a menedékkérők visszafordításának kérdéséről. Ebbe jól beleillene egy német-magyar kétoldalú találkozó.

Szerző