Előfizetés

Döbbenten áll a bírói tanács Handó Tünde vádjai előtt

Publikálás dátuma
2018.06.19. 16:56
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke Fotó: Népszava/ Bielik István
Nem kértek nemzetközi beavatkozást, ráadásul Handó ezt pontosan tudja is - állítja az Országos Bírói Tanács.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) értetlenül áll az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének az OBT tagjait érő folyamatos támadásai előtt – olvasható a szervezet közleményében.

Emlékeztetnek rá, hogy Handó Tünde legutóbbi nyilatkozatában úgy minősítette az OBT egyes tagjait, hogy „külföldre szaladtak” és „elárulták hazájukat”.

A tanács szerint Handó annak tudatában nyilatkozott így, hogy mind az OBT, mind az Igazságügyi Tanácsok Európai Hálózata (ENCJ) cáfolta az álhírt, hogy az OBT az európai szervezet beavatkozását kérte volna bizonyos kormányzati tervek miatt.

„A valóság ezzel szemben az, hogy az OBT, amely tagja az ENCJ-nek, látogatásra hívta meg a testület újonnan megválasztott elnökét. Az ENCJ közgyűlésén vagy a meghívás kapcsán a közigazgatási bíróságokat érintő tervek – melyeket dr. Handó Tünde 2016 őszén még a sajtóban is erőteljesen kritizált – szóba sem kerültek”, állítja a testület.

A tanács aggályosnak és a demokratikus működéssel összeegyeztethetetlennek tartja, hogy az Handó „önkényes jogértelmezéssel” illegitimnek nevezi az őt az alaptörvény alapján felügyelni hivatott közjogi testületet, és erre hivatkozva nem szolgáltatja a testület felügyeleti jogkörének ellátásához szükséges adatokat, megtagadja az iratbetekintést.

A testület azt is hangsúlyozza, az OBT- tagokat megválasztásuk óta – részben dr. Handó Tünde, részben az általa kinevezett igazgatási vezetők részéről – folyamatos támadások érik, ami már lemondásokhoz is vezettek. A bírói tanács szerint Handó érdemben egyetlen alkalommal sem reagált. az OBT által megfogalmazott kritikákra.

Orbán: Elfogadjuk a „Stop Sorost”

Publikálás dátuma
2018.06.19. 16:42
Fotó: AFP/picture alliance/Wiktor Dabkowski/
Megvan a többségünk hozzá, elfogadjuk, mondta a Hír TV-nek Orbán Viktor, azzal kapcsolatban, hogy a Velencei Bizottság halasztaná a bevándorlási törvénycsomag szigorítását.

Nem várják meg a Velencei Bizottság állásfoglalását a Stop Soros elfogadásával – ezt Orbán Viktor mondta a Hír TV kérdésére az óbudai Gulág-emlékmű avatása után.

Mi lesz a Stop Sorossal miniszterelnök úr, elfogadják holnap?
– Van hozzá többség, tehát elfogadjuk.
– Nem várják meg a Velencei Bizottság állásfoglalását?
– Van hozzá többség, tehát elfogadjuk.

Ezek szerint Gianni Buquicchio, az Európa Tanács tanácsadó testületének elnöke hiába kérte Szijjártó Pétert a tervezet elfogadásának halasztására, vagy legalább arra, hogy a törvénycsomagban vegyék figyelembe a bizottsági ajánlásokat.

A német sajtóban arról írtak, hogy akár ki is zárhatják a Fideszt az Európai Néppártból, ha nem várják meg az alkotmányjogi testület véleményét. Ennek viszonylag kicsi az esélye, miután jelenleg olyan a német és az európai politikai helyzet, hogy inkább Orbán képes ráerőltetni az akaratát a Néppártra

Orbán Viktor válasza nem okozhatott meglepetést a miniszterelnök vezetési stílusát ismerők számára, a különös inkább az volt, hogy válaszolt a Hír TV-nek: a Simicska Lajos érdekeltségében álló csatorna korábban is próbálta megszólaltatni a politikust, de Orbán ezt akkor fake news (álhírek) megjegyzéssel dobta vissza. Biztos ami biztos, az egyik testőr kétszer is ellökte a riporter mikrofont tartó kezét a miniszterelnök mellől.

Magánorvosra költik az egészségbiztosításukat a magyarok

Danó Anna D. A.
Publikálás dátuma
2018.06.19. 16:36
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Egyre inkább a várólisták megkerülésére használják az egészségpénztári számlájukon lévő összegeket a magyarok. Míg korábban a gyógyszerkiadásaik csökkentésére, addig mostanra a magánorvosi szolgáltatásokra költenek leginkább a költségvetés által is megtámogatott megtakarításaikból – derült ki az OTP Egészségpénztár és az Affidea magánszolgáltató cég közös sajtóbeszélgetésén.

Az év első öt hónapjában 15 százalékkal bővült az OTP Egészségpénztár tagjainak száma és félmilliárddal nőtt az egyéni befizetések összege – mondta az újságíróknak Studniczky Ferenc ügyvezető igazgató, aki szerint a siker része lehet, hogy a cég mind több szolgáltatása online is elérhető. Ám – szerinte – az egészségpénztár népszerűségében jelentős szerepe van annak is, hogy a megtakarításokat a magánorvosi szolgáltatásokra is el lehet költeni.

Az OTP Egészségpénztár friss felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint egynegyede járt magánorvosnál. Harmaduk ugyanis nem tudta kivárni, hogy sorra kerüljön az állami egészségügyben. A válaszadók több mint fele arra panaszkodott, ha kapott is időpontot, legalább egy órát kellett várnia, míg az orvosig eljutott. Kétharmadukat pedig az zavarta a legjobban, ha valaki soron kívül előzte őket az állami egészségügyben. A kutatás szerint a pénztár tagjai öt százalékkal kevesebbet költöttek gyógyszerre, viszont 18 százalékkal többet a magánorvosi szolgáltatásokra, mint egy évvel korábban.

Már nem csak a módosabb emberek, de kevésbé tehetősek is mind gyakrabban választják a magánellátást – erősített rá Studniczky Ferenc szavaira Leitner György, az Affidea vezérigazgatója, a magánegészségügyi szolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület vezetője. Hozzátette: a családok ma már több mint ezermilliárd forintot költenek el „zsebből” egészségügyi szolgáltatásokra. S tagadhatatlan az is, hogy egy ideje elkezdődött a koncentráció a piacon, és áramlik a tőke a területre. Megszűnhet a szétaprózottság, az egy-két személyes kis rendelők helyét előbb-utóbb a komplex, akár országos szolgáltatásra képes szereplők vehetik át. S ha ez bekövetkezik, a magánbiztosítók is új termékkel jelenthetnek meg.

AZ OTP Egészségpénztár például már az év végére szeretne lehetőséget teremteni a tagjainak, hogy akár magánbiztosítást vásárolhassanak a megtakarításaikból – mondta Studniczky Ferenc , hiszen akkor az egészségpénztári tagsággal járó 20 százalékos adókedvezményt erre is érvényesíthetik.