A király meztelen

Orbán Viktor elmúlt ciklusbéli kormányáról, a Fidesz holdudvarának köz- és háttérszereplőiről sokan, sok helyen elmondták már lesújtó véleményüket. Szinte naponta derül (ha derül) fény újabbnál újabb korrupciós botrányokra, s azt is tudjuk, Polt Péter legfőbb ügyész a garancia arra, hogy mindezek büntetőjogi következmények nélkül maradhatnak, sőt folytatódhatnak. Az is gyakran közbeszéd tárgya, hogy Orbán Viktor mennyire köpönyegforgató politikus. Ez utóbbi állítást tekintve én egy kicsit árnyalnám a képet. Hogy a miniszterelnök nyíltan szembemegy az Európai Unióval és annak alapelveivel, feszültséget szít szövetségeseinkkel, az Egyesült Államokkal, s azon van, hogy a közpénz „elveszítse közpénz jellegét”, és magánzsebekbe csatornázva hozzátartozói, kiválasztottjai, oligarchái és strómanjai vagyonát gyarapítja, valamint hogy az ország ilyetén módon történő kifosztásával, katasztrofális külpolitikájával, mindent összevetve a politika és a magyar történelem sajnálatosan egyik legkárosabb, legnegatívabb figurája; ez tény. De hogy köpönyegforgató lenne…? Szerintem nem. Még rosszabb! Úgy tűnik, már eleve számtalan, merőben különböző köpönyeg van rajta. S ahogyan személyes érdekei, érdekkörei (nem az országéi!) megkívánják, mindig azt a köpönyeget „vedli le”, amely alól aztán az villan elő, amely éppen szükségeltetik. A módszer „eredményesen”, jól működik, immár évtizedek óta. Ám e mutatványsorozat könnyen véget érhet, ha egyszer valaki vagy valami egyben rántaná le róla a teljes, befülledt, foszladozó, molyos, avítt köpönyeghalmazt. És ha a legalul lévő, utolsó ruhadarabot, a legfontosabbat, a futballista mezt is lekapnánk róla, tényleg kiderülne és bebizonyosodna mindenki előtt a dupla igazság: a király meztelen.

Témák
Orbán
2018.06.21 08:31

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38