Flashmobbal az üldözés ellen

Publikálás dátuma
2018.06.21 07:48
Illusztráció/Népszava fotó

Interaktív színházi társasjátékkal hívja fel a figyelmet a hajléktalanokkal szembeni fellépésre és kísérel meg empátiát teremteni két társadalmi problémákat feldolgozó színházi társulat, a STEREO AKT és a Mentőcsónak Egység, valamint az önkéntes aktivistákkal működő A Város Mindenkié csoport június 22-én.

„A szegénység nem bűn. Miért büntetjük?” - kezdődik a felhívás, amely a hajlék-kaland-játék köztéri különkiadására invitál. A Boross Martin vezette STEREO AKT és a Bodó Viktor vezette Mentőcsónak Egység Bajkai István országgyűlési képviselő a köztéren való életvitelszerű tartózkodást tiltó törvényjavaslata apropóján találta ki a színházi társasjátékot. A produkció során a nézők megismerhetik Zsófi, Ferenc és József, három nemrég utcára került szereplő történetét, amelynek folytatását ők is befolyásolhatják. A közönségnek kell döntéseket hoznia mindennapi dilemmáikban, és hozzásegítenie őket ahhoz, hogy újra legyen hol lakniuk.

A flashmob szervezői úgy gondolják, hogy a hajléktalanok hétköznapi problémáit alaposan átgondolva, némi empátiával a bőrükben érezve magukat a nézők gyorsan megértik, hogy akiket az utcán látunk, csak a jéghegy csúcsát jelentik: rengeteg ember küzd lakhatási szegénységgel a legkülönbözőbb okok miatt.

"Célunk, hogy rávilágítsunk, nem azért kell erőnek erejével dolgozni, hogy a közterekről elrejtsük, vagy erőszakkal szállókra, városszéli erdőkbe tessékeljük a fedél nélkül élőket, hanem, hogy legyen hol lakniuk." - írják a performansz Facebook esemény oldalán.

Infó:

A szegénység nem bűn. Miért büntetjük?

"Cím Nélkül” flashmob, hajlék-kaland-játék
Köztéri különkiadás
Június 22. 16.00
Nyugati téri aluljáró

Szerző

Van Dyck-festményt vásárolt a Szépművészeti Múzeum

Publikálás dátuma
2019.02.19 13:28
A Szépművészeti Múzeum birtokába került Van Dyck-festmény a múzeumban tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
A Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portré megszerzése az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.
Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg. A világ festészetének egyik kiemelkedő alkotása került Budapestre – hangsúlyozta a portré keddi bemutatásán Kásler Miklós, a nemzeti erőforrások minisztere, hozzátéve: Van Dyck korának egyik legkiválóbb festője volt, Rubens tanítványa, de vele egyenrangú mester. Felidézte, hogy a fiatal hercegnő portréja a Stuartok Angliájában készült, egy olyan korban, mikor világtörténelmi változások következtek be, a magyarok például éppen a török és a szétszakítottság ellen vívták harcaikat. Baán László, a múzeum főigazgatója közölte: az I. Károly angol király lányát ábrázoló, 1641-ben festett esküvői portré Van Dyck utolsó remekművei közé tartozik. A páratlan szépségű, egészalakos festmény a 9 éves hercegnő és 14 éves Orániai Vilmos házasságkötése alkalmából készült azzal a céllal, hogy a holland királyi udvarba küldjék – tette hozzá. Baán László elmondta, hogy a 158-szor 108 centiméteres festményt a Christie's aukciósház decemberi londoni árverésén vásárolták meg. Kiemelte, hogy Van Dyck alkotásának megszerzése történelmi pillanat: ilyen kvalitású műtárgy ma már ritkán kerül a piacra, hiszen a régi mesterek hasonló minőséget képviselő munkáit többnyire már múzeumok őrzik.
Stuart Mária Henrietta portréját keddtől egy erre az alkalomra összeállított kamara-kiállításon láthatja a közönség, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány másik darabjával együtt. Baán László az MTI kérdésére elmondta: Van Dyck festménye a Szépművészeti Múzeum októberben nyíló, Rubens és a flamand barokk című kiállításában is helyet kap majd.
Szerző

Meghalt Karl Lagerfeld

Publikálás dátuma
2019.02.19 13:04
Karl Lagerfeld
Fotó: AFP/ ALAIN JOCARD
A világhírű divattervező 85 éves korában, Párizsban hunyt el.
85 éves korában meghalt Karl Lagerfeld világhírű német divattervező Párizsban – írja francia médiajelentésekre hivatkozva a BBC. A tervező az utóbbi hetekben több divatbemutatót is kihagyott, de csak annyit közöltek, hogy nem érezte jól magát. Karl Lagerfeld (születési nevén Karl Otto Lagerfeldt) 1933. szeptember 10-én született Hamburgban, és 1953-ban költözött Párizsba az édesanyjával. A Chanel kreatív igazgatója is volt, és az iparág egyik legtermékenyebb szereplőjeként tartották számon.