Gránáttal támadtak az etióp kormányfőre, rengeteg a sérült

Publikálás dátuma
2018.06.23 15:13
Abiy támogatói, transzparensükön a miniszterelnök képével. Fotó: YONAS TADESE / AFP
Fotó: /
Kézigránttal támadtak Abiy Ahmed etióp miniszterelnökre szombaton egy felvonuláson - írja a Reuters. Abiy ugyan el tudott menekülni, de a támadásban száznál többen megsérültek és volt, aki nem élte túl.

Tízezrek gyűltek össze szombaton Addis Ababa fővárosban, hogy az árpilisban beiktatott kormányfő, korábbi katona Abiy Ahmed beszédét meghallgassák - ekkor történt a merénylet. Szemtanúk szerint az ismeretlen támadót rögtön az után földre teperték a hatóságok, hogy elhajított egy kézigránátot. A gránát ettől függetlenül felrobbant, megsebesítve 132 embert. A hatóságok szerint 6-an kritikus állapotban voltak - egyikük a kórházba szállítás után életét vesztette, derül ki az egészségügyi miniszter, Amir Aman közleményéből.

Nem sokkal később úgy nyilatkozott Abiy, a merénylet mögött olyanok állnak, akik nem akarják Etiópia egységét. A miniszterelnök a merénylet helyszínén mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy az ország politikai megosztottságát felszámolja, és átláthatóbbá teszi a politikai vezetést.

A támadást még Eritreia is elítélte - az ottani rezsimmel régóta húzódó határvita lezárására készül a jelenlegi etióp kormány.

Szerző
2018.06.23 15:13
Frissítve: 2018.06.23 16:42

Hasogdzsi-ügy: öt embert ítélhetnek halálra az újságíró meggyilkolásáért

Publikálás dátuma
2018.11.15 13:20

Fotó: AFP/
21 embert vettek őrizetbe a szaúdi hatóságok. Nincs köztük a trónörökös: az államügyész szerint a hírszerzés helyettes vezetője adott parancsot a leszámolásra.
Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása miatt öt gyanúsítottra kéri halálbüntetés kiszabását a szaúdi államügyész - írja a Sky News. Mint Saud al Mojeb egy sajtótájékoztatón elmondta, a Szaúd-Arábiai nyomozás szerint az október 2-án elkövetett gyilkosságban a legmagasabb rangú gyanúsított a hírszerzés korábbi helyettes vezetője.
E szerint Ahmad al Assiri rendelte meg a leszámolást, amit méreginjekcióval hajtottak végre az ország Ankarai követségén. Hasogdzsit arra próbálta előtte sikertelenül rávenni al Assiri, hogy térjen vissza Szaúd-Arábiába.
Az ország ügyészsége felmentette a trónörökös herceget, Mohammed bin Szalmánt, aki az  amerikai hírszerzés szerint megrendelte az újságíró-gyilkosságot.
Jelenleg 21 embert tartanak őrizetben, közülük 11-en vádlottként várják tárgyalásukat.
2018.11.15 13:20
Frissítve: 2018.11.15 13:20

Navalnijt két év alatt hétszer vették jogtalanul őrizetbe, egy vagyon kártérítést kaphat

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:34
Alekszej Navalnij
Fotó: AFP/ Mladen ANTONOV
Elmarasztalta Oroszországot csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért csak 2012 és 2014 között 7 alkalommal is jogsértő módon, az ellenzékiség elnyomásának céljával vették őrizetbe és ítélték el Alekszej Navalnij ellenzéki politikust.
Az orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista kis híján részt sem vehetett az ítélethirdetésen, miután először feltartóztatták a moszkvai repülőtéren.
Az EJEB tavaly februárban első fokon már kimondta, hogy a hatóságok több ponton is megsértették Navalnij jogait, az ítélet ellen azonban mindkét fél fellebbezett, az ügyet így a másodfokú fórumként működő nagykamara elé utalták. A fellebbviteli testület csütörtöki jogerős ítéletében egyhangúlag megállapította, hogy
a "politikailag motivált" oroszországi eljárás során megsérült az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, a tisztességes tárgyalás jogáról, a gyülekezési szabadságról és a jogkorlátozás alkalmazásának megszorításáról szóló cikke.
Rámutattak, hogy az őrizetbe vétel célja több esetben is a "politikai pluralizmus elnyomása" volt. A strasbourgi bírák ezért mintegy 64 ezer euró - körülbelül 20 millió forint - kártérítést és perköltséget ítéltek meg a panaszosnak.
A szóban forgó letartóztatások után öt esetben pénzbírságot szabtak ki Navalnijra, kétszer pedig elzárásra ítélték, hét, illetve tizenöt napra.
Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam, köztük Oroszország számára.
A bíróság csak a 2012 és 2014 közötti őrizetbevételeket vizsgálta. Az azóta eltelt négy év számtalan alkalmával kapcsolatban, mikor Navalnijt őrizetbe vették, megbüntették és elítélték, az EJEB most nem foglalhatott állást.
2018.11.15 12:34