Előfizetés

Marasztalná az elnök a kapitányt

B.P.
Publikálás dátuma
2018.06.28. 09:17
Joachim Löw FOTÓ: BENJAMIN CREMEL / AFP

A Német Labdarúgó-szövetség elnöke, Reinhard Grindel azt szeretné, ha Joachim Löw maradna a német válogatott szövetségi kapitánya. A nemzeti együttes utolsó csoportmérkőzésén 2-0-ra kikapott Dél-Koreától, és Svédország, Mexikó, illetve a koreaiak mögött negyedikként zárt. A német futball történetében első alkalommal fordult elő, hogy a nemzeti csapat vb-n nem élte túl a csoportkört.

"Az eredmény miatt mindannyian csalódottak vagyunk - mondta Grindel a ZDF német állami televíziónak. - Ez azonban nem kizárólag a kapitány felelőssége. A DFB elnöksége tavasszal 2022-ig meghosszabbította Joachim Löw szerződését. Ezt azért tettük, mert hiszünk abban a munkában, amit végzett és végez, irányításával 2006 óta minden nagy tornán ott voltunk a legjobb négyben. A válogatott átalakulás előtt áll, a kapitány tavaly nyáron huszonéves fiatalokkal megnyerte a Konföderációs Kupát, biztosak vagyunk benne, hogy össze tud rakni egy olyan együttest, amely a végső győzelemre is esélyes lesz a 2020-as Európa-bajnokságon és a 2022-es vb-n."

"Nem erre számítottam, biztos voltam benne, hogy a két gyengébben sikerült csoportmeccs után a koreaiak ellen javítunk - jelentette ki Löw. - Nagyon szomorúak vagyunk, ez természetes, de a találkozóinkat látva azt kell mondanom, nem érdemeltünk továbbjutást, a három mérkőzésen egyetlen jó félidőnk volt, a svédek ellen a második. Nagyon hamar és alaposan elemeznünk kell az okokat, de ezt nem szabad Oroszországban elkezdeni. Ha hazaértünk, akkor otthon kell mindent értékelni. Ez igaz a jövőmre is. A DFB bízik bennem, nagyon szeretek a válogatott élén dolgozni, de ezt a kudarcot fel kell dolgozni, utána van értelme a jövőről beszélni. Szükségem lesz pár napra, hogy mindent átgondoljak."

A játékosok közül a négy évvel ezelőtt vb-t nyert csapat alapemberei közül a kapus, Manuel Neuer és a belső védő, Mats Hummels is önkritikusan nyilatkoztak.

"Nem volt bennünk elég tűz, nem úgy léptünk pályára, mint egy világbajnok, aki minden áron meg akarja védeni a címét - jelentette ki Neuer. - Ha szerencsével esetleg továbbjutottunk volna a csoportból, akkor a következő körben esünk ki. 2014-ben azt éreztem, hogy senki sem állíthat meg minket, most minden meccs szenvedés volt."

"Ha a 86. percben a hálóba fejelem a labdát, minden másképp alakul, mégsem lehet erre fogni a kiesést - hangsúlyozta Hummels. - Vannak gondok a játékunkban, amikről muszáj beszélni, nem lehet arra várni, hogy ezek maguktól megoldódnak. Az öltözőben többször jeleztem, mikre gondolok, a nyilvánosság előtt nem szeretnék erről beszélni. A szurkolókat nem lehet becsapni, azt ők is látták, hogy utoljára igazán jó teljesítményt 2017-ben nyújtottunk. A német futball nagyon erős, nem szabad mindent megkérdőjelezni, de a problémákkal szembe kell nézni, ha vissza akarjuk szerezni a vezető szerepünket a világ futballjában."