Előfizetés

Minősített adatok védelme: csak a döntéshozót nem lehet büntetni

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2018.06.28. 21:00
Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock
Hatalmas lyukat talált az Alkotmánybíróság a minősített adatokkal való visszaélés büntetőjogi szabályozásában: épp csak azokat azokat nem lehet felelősségre vonni, akik feljelentést tehetnek az ügyben.

Képzeljük el csak a példa kedvéért, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke visszaél valamilyen minősített adattal. Bár ezzel bűncselekményt követne el, a jelenlegi büntető jogi szabályozás miatt nem lehetne felelősségre vonni; nem azért mert mentelmi joga van, hanem amiatt, hogy maga is minősítésre jogosult állami vezetőnek számít; feljelentést pedig kizárólag a minősítő személyek vagy szervek tehetnek ilyen ügyben. Kövér Lászlót – és itt még mindig a példánál tartunk –  viszont senki sem utasíthatja arra, hogy magát jelentse fel, ezt kizárja az önvádra kötelezés tilalma.

A fenti levezetésből is kitűnik, hogy mekkora (óriási) lyuk tátong a minősített adattal való visszaélés büntetőjogi szabályozásában: a témáról szóló törvény fél oldalon keresztül sorolja fel, hogy mely közjogi, kormányzati, hatósági szerv és személy számít minősítőnek, vagyis a felelősségre vonás szempontjából védettnek.

A joghézag miatt ötven országgyűlési képviselő tett indítványt az Alkotmánybíróságnak – írja az MTI. A politikusok szerint a kifogásolt szabály egyes esetekben lehetetlenné teszi a büntetőeljárás lefolytatás, ezért a büntető törvénykönyv vonatkozó részének megsemmisítését kérték a testülettől.

Az Ab csütörtökön hozott határozatában pedig igazat is adott nekik: mint írták, hiányos a minősített adattal visszaélés büntetőjogi szabályozása, a jogalkotó nem kellő körültekintéssel határozta meg a visszaélés esetén feljelentésre jogosultak körét, a felelősségre vonásra pedig bizonyos helyzetekben tényleg nincs lehetőség.

Az Alkotmánybíróság szerint azonban megsemmisítés helyett a hatályos szabályozás kiegészítésére lenne szükség. A testület ezért jogalkotói mulasztással előidézett alaptörvény-ellenességet állapított meg, és felszólította az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának még az idén tegyen eleget.

Az Ab határozatában azt is hangsúlyozta: a büntetőhatalom gyakorlása az állam alaptörvényből fakadó kötelezettsége, ezért bűncselekmény elkövetésekor az állam köteles gondoskodni arról, hogy az elkövető felelősségre vonásáért meginduljon a büntetőeljárás.

Így lehet minősíteni
Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint valamilyen adat minősítése akkor rendelhető el, ha a döntés közérdeket szolgál. Ilyen minősítéssel védhető közérdek Magyarország szuverenitása, területi integritása, alkotmányos rendje, honvédelmi, nemzetbiztonsági, bűnüldözési és bűnmegelőzései tevékenysége, igazságszolgáltatási, központi pénzügyi, gazdasági tevékenysége, külügyi vagy nemzetközi kapcsolatai, állami szerve illetéktelen külső befolyástól mentes, zavartalan működésének biztosítása.

Több napsütés, hevesebb zivatarok

Publikálás dátuma
2018.06.28. 20:21
FOTÓ: BRINGARD DENIS /AFP
Pénteken sokfelé valószínű zápor, zivatar, tartósabb eső is lehet. A zivatarokat felhőszakadás is kísérheti. Az északi, északnyugati szelet élénk, a Nyugat-Dunántúlon és a Zempléni-hegység tágabb környezetében erős széllökések is kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali  23 és 29 fok között valószínű.

Szombaton reggel még lehet főként délen csapadék, majd ott is megszűnik az eső. Napközben már jórészt gyengén felhős idő várható sok napsütéssel, de a szél erős, sőt néhol viharos is lehet. A leghidegebb órákban 13-18 fok lesz. Napközben 24-29 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap napos idő várható kevés felhővel, csapadék nélkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-17, a legmagasabb hőmérséklet 22-27 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Hétfőn napos időre számíthatunk többnyire kevés, északkeleten esetleg több gomolyfelhővel. Csapadék nem várható. Az északnyugati, nyugati szelet helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali 20 és 25 fok között valószínű.

Kedden gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között valószínű.

Szerdán gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között valószínű.

Mennie kellett az agyondicsért főkémnek

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.06.28. 19:40
MTI fotó/Kovács Tamás

Gyorsan változtatott véleményén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az új kormányban a külügyi tárca mellé a korábban Lázár János alá tartozó polgári hírszerzést végző Információs Hivatal (IH) felügyeletét is megkapta. A miniszter ugyanis május közepén tartott nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán még rendkívül elismerően beszélt Pásztor István IH-főigazgatóról, és úgy fogalmazott, hogy nem látja szükségességét hogy személycsere legyen a hírszerzés élén. Ehhez képest szerdán egy rövid, Magyar Közlönyben megjelent kommüniké tudatta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppen Szijjártó kérésére menesztette a 2012 óta főigazgató Pásztort. Hivatalos indoklása nem volt a menesztésének, így nem tudni, hogy a változás kapcsolatban volt-e azzal a teljes átvilágítással, amelyet a hivatalon belül rendelt el Szijjártó Péter. A miniszter bizottsági meghallgatásán ugyanis jelezte, hogy a vizsgálat eredményétől is függővé teszi az esetleges személyi változásokat.

Forrásaink Pásztor menesztése kapcsán leginkább két lehetőséget emlegettek. Egyfelől az Információs Hivatal szerepkörét némileg átszabják, így – mint azt lapunk elsőként megtudta – a jövőben a hírszerzés súlypontja a magyar beruházásokat támogató, illetve a magyar gazdasági érdekérvényesítést szolgáló gazdasági hírszerzés felé tolódik el. Molnár Zsolt a nemzetbiztonsági bizottság szocialista tagja - volt elnöke - pedig úgy véli, hogy ehhez az új feladatkörhöz - a hivatalhoz a katonai hírszerzési területről érkező Pásztorral szemben - egy más szakmai habitusú, gazdasági területen jártasabb főigazgatóra lehet szükség.

Más forrásaink ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy Pásztor István Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter kinevezettje volt, és hat éven keresztül szolgált az időközben kegyvesztetté lett miniszter alatt. Ennek következtében az sem valószínűtlen, hogy Pásztor távozása a jelenleg is zajló „lázártalanítás” része lehet. Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz Pásztor István utódja. Szijjártó azt korábban kategorikusan leszögezte, hogy a Miniszterelnökségtől a külügy alá visszakerült IH a jövőben is megőrzi az önállóságát, nem lesz része semmilyen integrációnak. A titkosszolgálatok átszervezése körüli találgatásokra az adott okot, hogy Orbán korábban egy személye alá rendelt „egységes titkosszolgálati központ” létrehozásáról beszélt, amihez május végén maga mellé rendelte Kovács Józsefet, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat addigi főigazgatóját. Ám egyelőre semmi jele nincs annak, hogy ténylegesen komolyabb apparátussal operáló központ jött volna létre Orbán körül.

Kapcsolódó