Itt a szarvas, hol a Semjén? - Törvényben bújtatna el mindenkit a kormány

Publikálás dátuma
2018.07.01. 13:20
Semjén Zsolt. Illusztráció: Népszava
Üzembiztosan nyerhető perekkel kényszerítheti öncenzúrára a nem kormánypárti sajtót a hatalom, amennyiben a Tisztelt Ház fideszes többsége rábólint a magánélet védelméről szóló javaslatra. A tervezetet holnap tárgyalja az Országgyűlés.
Egyetlen törvénnyel lehetetlenítené el a kormány a korrupciós ügyletek - vagy legalábbis következményeik - bemutatását, illetve fojtaná el a tüntetéseket (utóbbiról itt olvashat bővebben). A parlamentben kedden tárgyalandó expeditív jogszabály hivatalosan a magánélet védelméről szól, és lényege, hogy „a közéleti szereplőt is megilleti a magánélet védelme és az otthon nyugalma”, és csak „közéleti tevékenységével összefüggésében köteles” többet tűrni, mint az átlagember.
Ez a mondás pedig a nemzetközi (értsd: amerikai és nyugat-európai), illetve a hazai joggyakorlási elvekkel egyaránt szembe megy. Hiszen a közszereplőknek – főként, de nem kizárólag a választott politikusoknak – többet kell tűrniük, mint az átlagembernek. Ezt az Alkotmánybíróság is számos határozatban megerősítette, mondván: a közügyek szabad megvitatása olyan érdek, ami miatt adott esetben a közszereplőknek még a hamis (vagy legalábbis túlzó) állításokat is el kell viselniük. 
Csakhogy a jelek szerint a kormány megelégelte a fideszes politikusok vagy a kormánypárthoz köthető személyek gazdagodásáról, utazásairól, drága ingatlan- vagy ingó vagyonukról szóló cikkeket, és kiterjesztően használja a magánélet fogalmát. A jövőben nem biztos, hogy közügy például, amikor a miniszterelnök kabinetfőnöke (és családja) helikopterrel repül egy sorozatsztár esküvőjére. (Holott a "miből telik" típusú kérdések alól eddig is kibújhatott, hiszen a képviselői vagyonbevallásokból bármit ki lehetett hagyni, elég volt például egy családtagra testálni bizonyos javakat.) És nem biztos, hogy a jogszabály hatályba lépése után közszereplő-e a kormányfő helyettese, amikor Svédországban rénszarvasra vadászik (egy, állami támogatásokkal bőben ellátott vállalkozó pénzéből).
A magánélet megsértését jelentheti a javaslat szerint különösen „az egyén által megőrizni kívánt személyes adattal, titokkal, képmással, hangfelvétellel való visszaélés”. Ha tehát Semjén Zsolt nem szeretné, hogy a vadászfotói nyilvánosságra kerüljenek, hivatkozhat arra: ő ott épp nem közéleti tevékenységet végez, azaz magánember.

Perelni, kártérítést vagy sérelemdíjat követelni ugyan eddig is lehetett hasonló esetekben, de a bírói és alkotmánybírósági gyakorlat alapján erősen bizonytalan volt az eljárás kimenetele. Miután elfogadták és kihirdették az új törvényt, megindulhatnak azok a perek, amelyekben „jogsértéssel előállított dolog megsemmisítését”, vagyis például a cikkek és képek törlését követelhetik, vagy épp „a jogsértéssel elért vagyoni előny” átengedését, például egy újság napi bevételét. 
A javaslat a fentiek alapján egyértelműen a hazai, nem kormánypárti sajtó megregulázását szolgálja - és képtelen lesz megakadályozni a valódi zaklatást. A Facebookon közzétett tartalmakra például nehéz lesz alkalmazni, hiszen nem lesz kit beperelni. De elég az is, ha egy másik országban bejegyzett orgánum hozza a kínos eseteket. Egy korábbi nemzetközi példa: Olaszországban nem lehetett lehozni a Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök villájában folyó partikról készült felvételeket, de a spanyol El País gond nélkül közölhette azokat, ma is elérhetőek.
Szerző
Frissítve: 2018.07.01. 15:17

Csonkolja az ellenzék pénzét az Állami Számvevőszék

Publikálás dátuma
2018.07.01. 12:27

Fotó: Népszava
A Jobbik például addig nem juthat közpénzhez, amíg a levonás nem fedezi a büntetést, de a többi párt sem menekül.
A Magyar Államkincstár (MÁK) júliustól csökkenti azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogszabályellenes finanszírozást állapított meg.
A MÁK közleménye alapján az MTI azt írja: intézkedés a Demokratikus Koalícióra, a Párbeszéd Magyarországért Pártra, a Magyar Szocialista Pártra, a Lehet Más a Politikára és a Jobbik Magyarországért Mozgalomra vonatkozik.
Vagyis megállapíthatjuk, hogy a Fideszen és a KDNP-n kívül minden parlamenti párt érintett.

A Jobbik addig nem juthat közpénzhez, amíg a levonás nem fedezi a büntetést. A párt – a számvevőszéki vizsgálat szerint – a júliusi költségvetési támogatást jelentősen meghaladó, több mint 331 millió forint tiltott támogatást fogadott el, a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt pedig kampánycélokra fordította – tették hozzá. 
Megjegyezték, hogy a zavartalan választási felkészülés érdekében április végéig egyik párttól sem vonták le az állami támogatásból a tartozásukat, továbbá a májusra járó összegeket is megkapták – a Magyar Liberális Párt és az Együtt kivételével. A két párt választási eredménye alapján nem kaphat költségvetési forrást, ezért már korábban levonták tőlük a számvevőszéki vizsgálatban megállapított összeget.
A tiltott vagyoni hozzájárulást elfogadó pártok a kifogásolt juttatás összegét kötelesek a költségvetésbe befizetni, költségvetési támogatásuk pedig ugyanennyivel csökken” – közölte az ÁSZ.
Szerző
Frissítve: 2018.07.01. 12:36

Sok magyar úgy hal meg, hogy megmenthették volna

Publikálás dátuma
2018.07.01. 12:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hazánk a hetedik legrosszabb helyen áll az elkerülhető halálesetek európai rangsorában. A szívroham, a stroke és a rák a vezető halálokok, amelyek megelőzhetőek vagy gyógyíthatóak lennének.
A magyarok több mint 40 százaléka úgy hal meg, hogy az orvosi ismeretek és technológiai lehetőségek állása szerint meg lehetett volna menteni az életét – ez derül ki az Eurostat legfrissebb, 2015-ös halálozási adatok alapján készült statisztikájából.
Ezzel hazánk a hetedik legrosszabb eredményt érte el az EU-ban, megelőzve Horvátországot, Bulgáriát, Szlovákiát, Litvániát, Lettországot és Romániát.
A legjobb mutatókkal Franciaország (23,6 százalék), Belgium (26 százalék), Dánia (26,6 százalék), Hollandia (28,1 százalék) és Lengyelország (29,9 százalék) rendelkezik.
Az Eurostat adatai szerint az elkerülhető halálozási okok legnagyobb részét a szívroham (32 százalék), a stroke (16 százalék), a végbélrák (12 százalék) és az emlőrák (9 százalék) tette ki.
Szerző
Frissítve: 2018.07.01. 14:16