Itt a szarvas, hol a Semjén? - Törvényben bújtatna el mindenkit a kormány

Publikálás dátuma
2018.07.01 13:20
Semjén Zsolt. Illusztráció: Népszava
Fotó: /
Üzembiztosan nyerhető perekkel kényszerítheti öncenzúrára a nem kormánypárti sajtót a hatalom, amennyiben a Tisztelt Ház fideszes többsége rábólint a magánélet védelméről szóló javaslatra. A tervezetet holnap tárgyalja az Országgyűlés.
Egyetlen törvénnyel lehetetlenítené el a kormány a korrupciós ügyletek - vagy legalábbis következményeik - bemutatását, illetve fojtaná el a tüntetéseket (utóbbiról itt olvashat bővebben). A parlamentben kedden tárgyalandó expeditív jogszabály hivatalosan a magánélet védelméről szól, és lényege, hogy „a közéleti szereplőt is megilleti a magánélet védelme és az otthon nyugalma”, és csak „közéleti tevékenységével összefüggésében köteles” többet tűrni, mint az átlagember.
Ez a mondás pedig a nemzetközi (értsd: amerikai és nyugat-európai), illetve a hazai joggyakorlási elvekkel egyaránt szembe megy. Hiszen a közszereplőknek – főként, de nem kizárólag a választott politikusoknak – többet kell tűrniük, mint az átlagembernek. Ezt az Alkotmánybíróság is számos határozatban megerősítette, mondván: a közügyek szabad megvitatása olyan érdek, ami miatt adott esetben a közszereplőknek még a hamis (vagy legalábbis túlzó) állításokat is el kell viselniük. 
Csakhogy a jelek szerint a kormány megelégelte a fideszes politikusok vagy a kormánypárthoz köthető személyek gazdagodásáról, utazásairól, drága ingatlan- vagy ingó vagyonukról szóló cikkeket, és kiterjesztően használja a magánélet fogalmát. A jövőben nem biztos, hogy közügy például, amikor a miniszterelnök kabinetfőnöke (és családja) helikopterrel repül egy sorozatsztár esküvőjére. (Holott a "miből telik" típusú kérdések alól eddig is kibújhatott, hiszen a képviselői vagyonbevallásokból bármit ki lehetett hagyni, elég volt például egy családtagra testálni bizonyos javakat.) És nem biztos, hogy a jogszabály hatályba lépése után közszereplő-e a kormányfő helyettese, amikor Svédországban rénszarvasra vadászik (egy, állami támogatásokkal bőben ellátott vállalkozó pénzéből).
A magánélet megsértését jelentheti a javaslat szerint különösen „az egyén által megőrizni kívánt személyes adattal, titokkal, képmással, hangfelvétellel való visszaélés”. Ha tehát Semjén Zsolt nem szeretné, hogy a vadászfotói nyilvánosságra kerüljenek, hivatkozhat arra: ő ott épp nem közéleti tevékenységet végez, azaz magánember.
Perelni, kártérítést vagy sérelemdíjat követelni ugyan eddig is lehetett hasonló esetekben, de a bírói és alkotmánybírósági gyakorlat alapján erősen bizonytalan volt az eljárás kimenetele. Miután elfogadták és kihirdették az új törvényt, megindulhatnak azok a perek, amelyekben „jogsértéssel előállított dolog megsemmisítését”, vagyis például a cikkek és képek törlését követelhetik, vagy épp „a jogsértéssel elért vagyoni előny” átengedését, például egy újság napi bevételét. 
A javaslat a fentiek alapján egyértelműen a hazai, nem kormánypárti sajtó megregulázását szolgálja - és képtelen lesz megakadályozni a valódi zaklatást. A Facebookon közzétett tartalmakra például nehéz lesz alkalmazni, hiszen nem lesz kit beperelni. De elég az is, ha egy másik országban bejegyzett orgánum hozza a kínos eseteket. Egy korábbi nemzetközi példa: Olaszországban nem lehetett lehozni a Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök villájában folyó partikról készült felvételeket, de a spanyol El País gond nélkül közölhette azokat, ma is elérhetőek.
2018.07.01 13:20
Frissítve: 2018.07.01 15:17

Kiderült, mikor lenne a következő népszámlálás

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:49

Fotó: Népszava/ Vajda József
A kérdőíveket interneten vagy kérdezőbiztosok segítségével is ki lehet majd tölteni.
Kedden beadta a kormány a törvényjavaslatot a következő esedékes, 2021-es népszámlálásról. A dokumentum szerint a népszámlálást 2021. május 1. és június 20. között tartják majd, és a kérdőíveket ki lehet majd tölteni interneten is, vagy kérdezőbiztosok segítségével – vette észre a hvg.hu. A törvényjavaslat szerint a népszámlálásban összeszámolják
  • a Magyarország területén élő vagy 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodó, de Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokat,
  • a Magyarország területén három hónapnál hosszabb ideig tartózkodó EGT-állampolgárokat, harmadik országbeli állampolgárokat és hontalan személyeket,
  • és az ország területén lévő lakásokat, lakott üdülőket, lakott egyéb lakóegységeket, és a közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézményeket (gyermekvédelmi szakellátás intézményei, diákotthonok, kollégiumok, munkavállalók elhelyezését szolgáló intézmények, tartós és átmeneti elhelyezést biztosító szociális intézmények, büntetés-végrehajtás intézmények).
A személyekkel kapcsolatban a népszámlálás a következőkre fog rákérdezni: családi- és utónév, nem, születési idő, állampolgárság, lakóhely, a lakáshasználat jogcíme, családi állapot, családi állás, élve született gyermekek száma, születési ideje, iskolába járás, iskolai és szakmai végzettség, nyelvismeret, gazdasági aktivitás, foglalkozás, munkáltató és munkahely, tanulással, munkavégzéssel összefüggő napi közlekedés és utazás, nemzetiség, anyanyelv, családi, baráti közösségben beszélt nyelv, vallás, egészségi állapot, fogyatékosság. Az adatszolgáltatás kötelező, de az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozóan önkéntes a kitöltés. A gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók.
2018.11.20 17:49

Tíz emelet magas óriáskerék épül Szegeden

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:24
2017-ben Debrecenben is állítottak óriáskereket
Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Karácsonyi vásárt rendeznek, és egy félezer négyzetméteres jégpálya is várja a sportolni vágyókat.
Tíz emelet magas óriáskerék épül advent idejére Szegeden, emellett szalmalabirintus, fényfestés és szabadtéri jégpálya is várja az ünnepekre készülődőket a Tisza-parti városban – tájékoztatta a Karácsonyi Hetek programsorozatát szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. az MTI-t. A közlemény szerint a szegedi adventi programok egyik fő látványossága a Széchenyi téren egy csaknem 40 méter magas, 144 férőhelyes óriáskerék lesz, amelynek tetejéről bárki megcsodálhatja a díszkivilágításban úszó várost és az ünnepi forgatagot. A téren karácsonyi vásárt rendeznek, ahol megannyi ajándékötlet és változatos gasztronómiai kínálat várja a látogatókat. A Dóm téren felállított sátrakban a kézműves portékák között válogathatnak a vendégek. A tér közepén egy mintegy félezer négyzetméteres jégpálya várja a sportolni vágyókat, közvetlenül mellette pedig szalmalabirintus épül föl, míg a háttérben a Mesés kastély magasodik. Ez utóbbiban Bogyó és Babóca-kiállítás, Kastély mozi és kézműves-foglalkozások fogadják a szegedi családokat. Ismét látható a tavaly hatalmas sikert aratott adventi fényfestés, decemberben minden szombaton este fényárba borul a Dóm homlokzata. M. Tóth Zsolt világbajnok vezényletével pedig újra láncfűrészes jégszobrászok kápráztatják el a rendezvény vendégeit.
Szerző
2018.11.20 17:24