Itt a szarvas, hol a Semjén? - Törvényben bújtatna el mindenkit a kormány

Publikálás dátuma
2018.07.01 13:20
Semjén Zsolt. Illusztráció: Népszava
Fotó: /
Üzembiztosan nyerhető perekkel kényszerítheti öncenzúrára a nem kormánypárti sajtót a hatalom, amennyiben a Tisztelt Ház fideszes többsége rábólint a magánélet védelméről szóló javaslatra. A tervezetet holnap tárgyalja az Országgyűlés.
Egyetlen törvénnyel lehetetlenítené el a kormány a korrupciós ügyletek - vagy legalábbis következményeik - bemutatását, illetve fojtaná el a tüntetéseket (utóbbiról itt olvashat bővebben). A parlamentben kedden tárgyalandó expeditív jogszabály hivatalosan a magánélet védelméről szól, és lényege, hogy „a közéleti szereplőt is megilleti a magánélet védelme és az otthon nyugalma”, és csak „közéleti tevékenységével összefüggésében köteles” többet tűrni, mint az átlagember.
Ez a mondás pedig a nemzetközi (értsd: amerikai és nyugat-európai), illetve a hazai joggyakorlási elvekkel egyaránt szembe megy. Hiszen a közszereplőknek – főként, de nem kizárólag a választott politikusoknak – többet kell tűrniük, mint az átlagembernek. Ezt az Alkotmánybíróság is számos határozatban megerősítette, mondván: a közügyek szabad megvitatása olyan érdek, ami miatt adott esetben a közszereplőknek még a hamis (vagy legalábbis túlzó) állításokat is el kell viselniük. 
Csakhogy a jelek szerint a kormány megelégelte a fideszes politikusok vagy a kormánypárthoz köthető személyek gazdagodásáról, utazásairól, drága ingatlan- vagy ingó vagyonukról szóló cikkeket, és kiterjesztően használja a magánélet fogalmát. A jövőben nem biztos, hogy közügy például, amikor a miniszterelnök kabinetfőnöke (és családja) helikopterrel repül egy sorozatsztár esküvőjére. (Holott a "miből telik" típusú kérdések alól eddig is kibújhatott, hiszen a képviselői vagyonbevallásokból bármit ki lehetett hagyni, elég volt például egy családtagra testálni bizonyos javakat.) És nem biztos, hogy a jogszabály hatályba lépése után közszereplő-e a kormányfő helyettese, amikor Svédországban rénszarvasra vadászik (egy, állami támogatásokkal bőben ellátott vállalkozó pénzéből).
A magánélet megsértését jelentheti a javaslat szerint különösen „az egyén által megőrizni kívánt személyes adattal, titokkal, képmással, hangfelvétellel való visszaélés”. Ha tehát Semjén Zsolt nem szeretné, hogy a vadászfotói nyilvánosságra kerüljenek, hivatkozhat arra: ő ott épp nem közéleti tevékenységet végez, azaz magánember.
Perelni, kártérítést vagy sérelemdíjat követelni ugyan eddig is lehetett hasonló esetekben, de a bírói és alkotmánybírósági gyakorlat alapján erősen bizonytalan volt az eljárás kimenetele. Miután elfogadták és kihirdették az új törvényt, megindulhatnak azok a perek, amelyekben „jogsértéssel előállított dolog megsemmisítését”, vagyis például a cikkek és képek törlését követelhetik, vagy épp „a jogsértéssel elért vagyoni előny” átengedését, például egy újság napi bevételét. 
A javaslat a fentiek alapján egyértelműen a hazai, nem kormánypárti sajtó megregulázását szolgálja - és képtelen lesz megakadályozni a valódi zaklatást. A Facebookon közzétett tartalmakra például nehéz lesz alkalmazni, hiszen nem lesz kit beperelni. De elég az is, ha egy másik országban bejegyzett orgánum hozza a kínos eseteket. Egy korábbi nemzetközi példa: Olaszországban nem lehetett lehozni a Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök villájában folyó partikról készült felvételeket, de a spanyol El País gond nélkül közölhette azokat, ma is elérhetőek.
2018.07.01 13:20
Frissítve: 2018.07.01 15:17

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el. Állítólag egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
A Blikk információja szerint egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült. Pontosan még nem lehet tudni, érintkezett-e valaki a veszélyes szállítmánnyal. Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazo tartállyal. Úgy tudjuk, irídium izotópról van szó. A katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek. A Zoom.hu értesülése szerint a Turkish Airlines egyik gépe legálisan szállított sugárzó anyagot, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. 
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:29

Az ügyészség vizsgálja a szétvert román tüntetést, leváltották a csendőrfőkapitányt

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:44
Bukaresti demonstráció augusztus 10-én.
Fotó: AFP/ Adrian CATU
Vizsgálat indult az augusztus 10-i romániai tüntetés kapcsán, ahol legalább 450-en sérültek meg a csendőri beavatkozás nyomán. Csaknem 200-an feljelentést is tettek a hatóságok ellen. A csendőrfőkapitány lejáró megbízatását nem újították meg.
Augustin Lazăr legfőbb ügyész utasítására a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség veszi át és vizsgája ki a pénteki tüntetésen sorra került incidenseket és a csendőrség közbeavatkozási módját - írta kedd este a maszol.ro
Az ügyészség közleménye szerint az ügyben jogsértő magatartás, hivatali hatalommal való visszaélés és hivatali gondatlanság miatt indult eljárás.
Az idézett forrás szerint kedd estig 126 bűnügyi feljelentést regisztráltak és 74 személyt hallgattak ki. A feljelentések száma szerda reggelre elérte a 192-t, számolt be az MTI. A katonai ügyészség megkapta a csendőrség bevetési naplóját, amiből arra lehet következtetni, hogy 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus (kormánybiztos) tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg - részletezte Ionel Corbu, a bukaresti katonai ügyészség főügyésze és a vádhatóság vezetője.
Egyes tüntetők a bénító hatású önvédelmi permetezők hatására emlékeztető tünetekkel, mások pedig öt nappal a gáz belélegzése után megjelenő újabb panaszokkal - "égési sérülésekkel" - jelentkeznek a sürgősségen.

Ellentmondásos nyilatkozatok

A bukaresti katonai ügyészség és a román csendőrség egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett kedden, egy ügyész részvételére vonatkozóan a pénteki tüntetéseken. Ionel Corbu főügyész kijelentette, hogy egyetlen ügyész sem volt jelen péntek este a csendőrség parancsnoki központjában. Kifejtette: augusztus 11-én, szombaton délután azzal az igényléssel fordult hozzájuk a fővárosi csendőrség, hogy jelöljenek ki egy katonai ügyészt a mobil parancsnokságba, ezt azonban elutasították. Röviddel ezután a csendőrség egy közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy Bogdan Pîrlog katonai ügyész pénteken délután 5 órától másnap hajnali 4 óráig a helyszínen tartózkodott, és a csendőrség, a rendőrség, valamint a központi és helyi hatóságok képviselői mellett jelen volt a parancsnoki központban.

"A különböző eszközökben (spray, nagy teljesítményű permetező, gránát) használt könnygázt a csendőrség kizárólag törvényes úton, engedélyezett gyártóktól szerzi be. Ezeket az anyagokat használja az európai rendfenntartók erők többsége" - állítja a román csendőrség a "gáztámadás" vádjára reagálva.
Lejárt a csendőrfőkapitány megbízatása, és a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) kedden úgy döntött, azt nem fogja megújítani.
Az elmúlt egy évben Sebastian Cucoş ezredes töltötte be az ügyvivő csendőrfőkapitányi tisztséget - írja a maszol.ro. Jelenlegi volt a második megbízatása; szerdától azonban Ionuţ Cătălin Sindile ezredes vezeti ideiglenesen a Román Csendőrséget. Az Államelnöki Hivatal közölte, a CSAT azután döntött a személycseréről, hogy megindult csendőri fellépés jogszerűségét firtató ügyészségi vizsgálat.

A tüntetőkhöz került egy pisztoly

Azonosították és bekísérték kihallgatásra azt a férfit, aki a pénteki, bukaresti tüntetés közben ellopta egy csendőrnő pisztolyát - írja a Transindex.ro. A demonstráción két csendőr elszakadt a többitől - a fegyver akkor került a tüntetőhöz, mikor éppen brutálisan összeverték őket. Kedden mindkettőjüket kiengedték már a kórházból. Az eset körülményei kapcsán, annak tisztázására is indult vizsgálat, hogy a csendőrök miért hagyták elszigetelődni kollégáikat - szolgálati mulasztás a gyanú. Az eltulajdonított fegyver még nem került elő.

2018.08.15 21:44
Frissítve: 2018.08.15 21:50