Riadalmat okozott a vérnyomáscsökkentők vizsgálata

Publikálás dátuma
2018.07.03. 06:00

Fotó: Németh András Péter / Népszava
Egy kínai gyártó alapanyaga miatt felfüggesztették 27 vérnyomáscsökkentő forgalmazását, de nem vonták vissza a már a betegeknél lévő gyógyszereket.
A gyógyszerészek beszámolói szerint kisebb pánikot keltett a patikákban a gyógyszerhatóság pénteki intézkedése, amely ideiglenesen felfüggesztette 27 vérnyomáscsökkentő forgalmazását. A szűkszavú közlemény csak arról szólt, hogy vizsgálják az alapanyag esetleges minőségi problémáját érintő bejelentést, az ugyanakkor nem szerepelt benne, hogy a lehetséges hiba milyen természetű lehet, milyen veszélyt hordoz, valamint hogy a vizsgálat meddig fog tartani és mit tegyenek azok, akiknek ilyen kiváltott gyógyszerük van. Sok érintett úgy értelmezte a helyzetet – és ez okozott feszültséget a gyógyszertárakban –, hogy a jelzett gyógyszereket visszaválthatja.
A lapunkat tájékoztató gyógyszerészek arról beszéltek, hogy sokan visszahozták a valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőjüket, de miután a hatóság nem visszahívta, csak felfüggesztette egyes gyártási tételek forgalmazását – nem vehették vissza azokat. Az érintettek pedig nem értették, hogy mi a különbség a két intézkedés között. Mint ahogyan a betegek érdeklődésére a tárákban állók azt is csak valószínűsíteni tudták, hogy a feltételezett gyártási hiba nem befolyásolja a gyógyszer hatékonyságát.
Ipari forrásunk az eset hátterét azzal világította meg, hogy a 27 szóban forgó terméket bár különböző gyárak állítják elő, de valamennyi ugyanabból a kínai forrásból vásárolja hozzá az alapanyagot, és ennek a hatóanyagnak a gyártója jelezte a minőségi problémát. Tudomása szerint e jelzésre először a a cseh és lengyel hatóság lépett, majd a hazai is felfüggesztette – a helyzet tisztázásáig – az érintett termékek forgalmát.
Azt a helyzetet jól ismerő forrásunk sem tudta megtippelni, hogy ez a bizonytalan helyzet meddig tarthat. Annyit tett hozzá: jelen helyzetben az javasolható, hogy akinek megrendült a bizalma a már kiváltott gyógyszerében az keresse fel háziorvosát és vele konzultáljon az esetleges váltásról. A jelzett alapanyag más forrásból egyéb termékekben is elérhető.
Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy jelenleg nem áll olyan információ rendelkezésre, ami alapján azt kellene javasolni, hogy aki a most felfüggesztett tételekből váltott ki gyógyszert, az ne szedje be. Ma már az OGYÉI honlapján olvasható közleményben is szerepel az az útmutatás, hogy akik az érintett gyógyszereket szedik "továbbra is folytathatják a terápiát."

Nincs létszámstop-tábla a mentőknél

Különös izgalmat keltett az Átlátszó híre, hogy az államigazgatásra meghirdetett létszámstopot kiterjesztik a mentőszolgálatra is. Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hétfő délelőtt kiadott egy cáfoló közleményt, információink szerint valóban érkezett ilyen tartalmú minisztériumi levél a mentőszolgálathoz. A rendelkezés azért is volt különösen meglepő, mert az Országos Mentőszolgálat kivonuló állománya jó ideje létszám-problémákkal küzd. A szervezett honlapja szerint jelenleg is szinte minden megyébe keresnek mentőápolót, mentőtisztet, mentőorvost és gépkocsivezetőt is. Hogy pontosan hány szakemberük hiányzik, arról nincs pontos adat, mert ilyen összesített információ nyilvánosan nem lelhető fel.  A Népszava természetesen megkérdezte a mentőszolgálatot, hogy jelenleg hányan hiányoznak a napi feladatok zökkenőmentes ellátásán, valamint hogy valóban nem áll szolgálatba a közép-magyarországi régióban a bevethető autók 20-30 százaléka, mert nincs elég ember a kocsikra. Az OMSZ válaszában konkrét adatokat nem közölt. Mint írták: a mentőellátás valamennyi személyi és tárgyi feltétele folyamatosan biztosított. A fluktuáció csökkenő tendenciát mutat, többen lépnek be a mentőkhöz, mint ahányan távoznak. Hozzátették: mindez nem jelenti azt, hogy minden álláshely folyamatosan betöltött, hiszen az OMSZ munkaerő-igénye dinamikus, szinte napról-napra változik, ezért keresik és várják az életmentést hivatásul választók jelentkezését.  A szervezet legutolsó, nyilvánosan is elérhető 2016-os statisztikai összefoglalója szerint országos átlagban a sürgős hívások 68-69 százalékában sikerült tartani csak a 15 perces normaidőt. További 23-24 százalékban fél órán belül értek célhoz, a betegek hét százalékának viszont még ennél is többet kellett várnia.  A kiérkezési idő 2014 óta egyértelműen romlott, akkor még negyedórán belül a betegek 72,5 százalékához értek oda. 

Szerző
Frissítve: 2018.07.03. 06:03

Bombát találtak a Dunában, lezárják fél Budapestet

Publikálás dátuma
2018.07.02. 21:21
Képünk illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
Robbanótestet vagy valami ahhoz hasonlót találtak az Erzsébet híd budai hídfője mellett. Ha tényleg bombáról van szó, keddi elszállításáig szó szerint megbénul a város folyóparti övezete.
Kiürítik és lezárják kedden reggel a Pesti és Budai alsó rakpartot, az Erzsébet hidat és pesti és budai hídfőjének környékét a rendőrök, mivel hétfőn bombaszerű tárgyat találtak a Dunában –  ötven méterre a budai hídfőtől.
A honvédség 1. tűzszerész ezredének szóvivőjétől úgy tudjuk, hogy a feltételezett robbanótestet kilenc méter mélyen fedezték fel, ám a hétfő esti órákban még nem lehetett egyértelműen azonosítani, hogy robbanótestről vagy valamilyen ahhoz hasonlító fémdarabról van szó. A rendőrség mindenesetre mérete alapján döntött a lezárt terület nagyságáról, így jókora tárgyat találhattak.
A hatástalanítás és elszállítás idejére a rendőrség kedden reggel nyolckor kiüríti a I., Friedrich Born rakpart – Gellérthegy és Citadella környéke – Hegyalja út által határolt területet, valamint a Várkert rakparton és a Döbrentei utcában található öt lakóépületet, a Rác Gyógyfürdőt, a Rudas Gyógyfürdőt, valamint a Várkert Bazár egy részét, írja a police.hu.
Reggel tíz után lezárják:  a Budapest XI., Budai alsó rakpartot a Petőfi híd alatt, a Szabadság híd irányába, a Budapest XI., Szent Gellért rakpartot a Szabadság híd budai hídfőjénél az Erzsébet hídig, a Budapest I. és XI., Hegyalja utat a Budaörsi úti kereszteződéstől az Erzsébet híd irányába, a Budapest I., Naphegy utca és a Kereszt utca kereszteződését a Krisztina körút irányába, a Budapest I., Krisztina körutat a Dózsa György tértől az Erzsébet híd irányába, a Budapest I., Lánchíd utcát a Clark Ádám tértől, a Budapest I., Budai alsó rakpartot a Halász utcától az Erzsébet híd irányába, a Budapest V., Pesti alsó rakpartot a Havas utcától az Erzsébet híd irányába, a Budapest V., Astoriától a Szabad sajtó útját az Erzsébet híd irányába, a Budapest V., Eötvös teret az Erzsébet híd irányába, a Budapest V., Apáczai Csere János utcát a Március 15. tér irányába, a Budapest V., Március 15. teret a Pesti alsó rakpart irányába, a Budapest I. és V., Erzsébet hidat. Emellett hajózási zárlat is lesz kedden hajnali 3 órától, a Lánchídtól a Nemzetközi V. Hajóállomásig (a Sörház utca vonaláig).  
Szerző
Frissítve: 2018.07.02. 21:36

Százmilliárdba kerülnek a honvédség új helikopterei

Publikálás dátuma
2018.07.02. 20:45
Ilyen helikopterekből vásárol húszat a honvédelmi tárca
Fotó: Thomas Warnack / AFP/DPA
Húsz, több célra is bevethető Airbus helikoptert vesz a honvédség, de nem hagyják veszni a meglévő Mi8-as és Mi17-es gépeket sem.
Lépcsőzetes kifizetéssel, összesen mintegy 100 milliárd forintot fordítanak az új honvédségi helikopterek beszerzésére - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este.
Benkő hangsúlyozta, az Airbusszal kötött szerződést széles felmérés előzte meg, nemcsak a gépek típusa, hanem logisztikájuk, kiszolgálásuk biztosítása is fontos szempont volt. Mindezek alapján döntöttek végül a vállalatnál, az aláírt szerződés a húsz helikopter megvásárlásán túl ötven pilóta kiképzését, a pótalkatrészeket, valamint a technikai, műszaki személyzet felkészítését is tartalmazza - idézi a nyilatkozatot a távirati iroda.
A 20 új könnyű, többcélú H145M típusú helikopter a pilótán kívül kilenc ember szállítására alkalmas. Alkalmazhatók kiképzésre, felderítésre, kutatásra, mentésre, harcászati feladatokra, tűztámogatásra is. Ugyanakkor meglévő Mi-8-as, Mi-17-es helikoptereket sem hagyják "veszni". Amíg rendszerben tarthatók - nagyjából 2022-2024-ig -, használni fogják őket. Nemsokára a Mi-24-es harci helikopterek is visszaérkeznek a javításból, így teljes lesz a flotta - tette hozzá a miniszter.
A Népszava már korábban megírta, hogy a német-francia gyártó lehet az esélyes. A honvédelmi tárca a közelmúltban pilóták kiképzésére és egyéb katonai feladatokra is alkalmazható Zlin kisrepülőgépeket szerzett be, valamint többfunkciós csapatszállító Airbus A 319-es repülőgépekkel bővítette a légiflottát (ezek valójában szürkére festett utasszállító gépek, nem valódi katonai teherszállítók, de kétségkívül segítik például a külföldi missziókat).
Hamarosan pedig – további hiányokat pótlandó – futár, illetve felderítő feladatokra is alkalmas kisebb repülőgépek, továbbá nagyobb méretű és teljesítményű, teherszállításra és légideszant feladatokra is alkalmas, úgynevezett "rámpás" katonai repülőgépek beszerzési eljárása indulhat meg  
Szerző