Bioritmus;zöldség;egészséges táplálkozás;cukkini;

2018-07-05 09:00:00

Nem véletlenül népszerű az "öszvérzöldség"

A cukkini nem tök, nem uborka, de mindkettőre hasonlít, sokak szerint a kettő keveréke. Változatosan felhasználható, nagyon egészséges növény, ami manapság az alakjukra figyelők egyik legjobb barátja lett.

A cukkini a tökfélék családjába tartozó, kabak termésű növény, rokonai a dinnye- és tökfélék, az uborka és a patisszon is. Valószínűleg a tök és az uborka keresztezéséből született. Termésének színe általában a világoszöldtől az erőteljes sötétzöld árnyalatig terjed, de lehet sárga és csíkos is, ami kicsit édeskésebb ízű. Létezik gömb alakú cukkini is. A piacokon néha lehet a virágával is találkozni, ami szép és ehető is – írta a Mindmegette

A cukkini igazi szezonja májustól októberig tart. A zsenge termések könnyen nyomódnak, ütésre érzékenyek és gyorsan romlanak. Épen, egészségesen 1-2 napig, hűtőszekrényben 1-2 hétig tarthatók. 

Nem véletlen, hogy mostanában nagyon népszerű lett a semleges, fűszerekkel jól befolyásolható ízű, lédús, roppanós zöldség, mert alacsony az energiatartalma, elhanyagolható mennyiségű zsiradékot, fehérjét, szénhidrátot tartalmaz, és laktat is. Ráadásul számos jótékony hatása van: magas a víz- és rosttartalma, nagy mennyiségben található benne béta-karotin, C-vitamin, kalcium, cink, folsav, kálium és anitoxidánsok. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatású is lehet. Jót tesz az emésztőrendszernek, támogatja a bélműködést. Csökkenti a vastagbélrák kockázatát és jó hatással van a szív-érrendszer működésére, mivel segít szabályozni a koleszterinszintet – írta a Tudásfája. Egy csészényi cukkini sok, nagyjából 295 mg káliumot tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitel 8 százaléka, ezzel segít a vérnyomás egyensúlyozásában is. 

A cukkini, némely rostban gazdag étellel ellentétben nem okoz puffadást. Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es példányokat megvenni. Ezek héjastul elkészíthetők, és a magházukat sem kell kikaparni. A kifejlett, 25-30 cm-es terméseket meg kell hámozni – olvasható a HáziPatikán.

Levestől édességig

Ahogy a tökfélékből, a cukkiniből is készíthető főzelék, lecsó, pörkölt, pástétom, fasírt, rakott- és sült egytálétel és rántott húspótlék, de az uborkához hasonlóan saláta, savanyúság is. Különleges ízeket lehet előállítani, ha a kettévágott termés közepét kivájjuk, és ízlés szerinti töltelékkel megsütjük. Grillezve, nyárson sütve, a húsokhoz hasonlóan fűszerezve szintén kitűnő fogás. Könnyű nyári étel a cukkinikrémleves és "áltésztát” is lehet belőle készíteni, ha egy zöldségspirálozó segítségével a spagettiszerűre szeleteljük és például bolognai szósszal ízesítjük – írja a Mindmegette. És mivel a csokoládéval is jól harmonizál, édességet, például mindenmentes brownie-t is lehet belőle sütni