Ezért okoz hízást az inzulinrezisztencia

Publikálás dátuma
2018.07.11 14:14
Illusztráció
Fotó: Pexels
Az inzulinrezisztencia gyakran csak azért derül ki, mert a beteg hiába tartja be a szabályokat, képtelen a fogyásra - mondta dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.
Az inzulinrezisztencia az életmóddal erősen összefüggő állapot, amelynek kialakulásában nagy szerepe van a helytelen táplálkozásnak és a mozgáshiánynak. Éppen ezért az inzulinrezisztensek nagy része már alapból kisebb-nagyobb súlyfelesleggel rendelkezik, akár zsigeri, azaz a szervek körül lerakódott zsír formájában. IR esetén azért még nehezebb a fogyás, mert nemcsak rizikófaktora, de következménye is a zsírraktárak felhalmozódása. Megfelelő kezeléssel nemcsak az vércukor és az inzulin szintje normalizálódik, de javul a beteg közérzete és a súlyvesztés is beindul.

Miért is okoz hízást az IR?

Az IR esetén a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, amelynek fő feladata a glükóz sejtekbe való beépítése lenne. Azonban a rezisztencia hatására a szervezet úgy érzékeli, több inzulinra van szükség, így a hasnyálmirigy a kelleténél több inzulint bocsát ki. Az inzulin azonban az egyetlen olyan hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi, és gondoskodik arról, hogy a zsír a raktárakban is maradjon. Ez az oka annak, hogy túl sok inzulin hatására egyre több zsírréteg halmozódik fel. Természetesen ennek ellenkezője is igaz, vagyis inzulin hiányában testsúlycsökkenés tapasztalható, ez történik 1-es típusú cukorbetegség esetén.

Hogyan lehet mégis fogyni?

„Azért IR esetén is lehetséges a fogyás, ám ehhez a betegnek is komoly erőfeszítéseket kell tenni. Elengedhetetlen az inzulin normál tartományba való visszaszorítása, amelyet életmódterápiával és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel lehet elérni. Ez előbbi dietetikus által meghatározott, személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást jelent” - mondta dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Ha ezek nem vezetnek eredményre, illetve ha túl nagy mértékű a zavar, akkor gyógyszeres kezelés lehet indokolt. Ezek hatására elkerülhető a 2-es típusú cukorbetegség is.
Frissítve: 2018.07.11 14:14

Újabb győzelmet aratott a zsír a cukor felett

Publikálás dátuma
2019.03.25 21:05
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Egyre biztosabb: nem a zsír, hanem a cukor fogyasztása hizlal, azaz az avokádótól vagy a vajban sült lazactól nem kell tartanunk, de jobb, ha – cukros - müzlivel nem fogyókúrázunk.
A cukor és a zsír mindig szóba kerül, ha a túlsúlyról van szó. A legtöbb új tanulmány szerint azonban a zsír önmagában fogyasztva nem járul hozzá a súlygyarapodáshoz, míg ugyanez a cukorról nem mondható el. Tehát a viszonylag zsíros avokádótól vagy a vajban sült lazactól nem hízunk, de például a cukros müzlivel nem érdemes fogyókúrázni – írta a Szeretlek Magyarország a Business Insider alapján.   
A The Lancet folyóiratban közzétett tanulmányok közelmúltbeli áttekintése érdekében a tudósok 18 országban több mint 135 ezer embert hasonlítottak össze, akik vagy alacsony zsírtartalmú vagy alacsony szénhidráttartalmú étrenden éltek. Kiderült: az alacsony zsírtartalmú étrenden élő emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg szívinfarktus és a szívbetegség következtében. Ezzel szemben az alacsony szénhidrátbevitel mindkét betegség rizikóját csökkenti. Az eredmények annyira meggyőzőek voltak, hogy a tanulmány szerzői azt javasolják: 
ideje a globális táplálkozási iránymutatásokat átgondolni.
Egy másik, nyolc éven át tartó és közel 50 000 nőt érintő vizsgálat során a tudósok alacsony zsírtartalmú diétán élőket megvizsgálva azt találták, hogy egyrészt nem igazán fogytak tőle, másrészt azt sem látták, hogy csökkent volna az emlőrák, a vastagbélrák vagy a szívbetegségek kialakulásának kockázata.
A baj az, hogy amikor valaki alacsony zsírtartalmú étrendre vált, sokszor olyan késztermékeket választ, amelyek tele vannak cukorral és szénhidrátokkal, miközben a tanulmányok arra utalnak, hogy ezek erősen kapcsolódnak a súlygyarapodáshoz. Tehát bár az "alacsony zsírtartalmú" termékeket súlycsökkentőkként ajánlják, ezek sokkal nagyobb mértékben vezethetnek hízáshoz, mint egy zsírban gazdag, de kevés finomított szénhidrátot tartalmazó termék.
Témák
zsírcukor

Az életet is meghosszabbíthatja az egészséges bélflóra

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/ STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO
A bélrendszerünk működése az egész szervezetünkre hat. Egy kanadai kutatás szerint a probiotikumok révén akár tovább is élhetünk.
Legyeken végzett vizsgálatokkal jutottak arra a következtetésre a montreali McGill Egyetem kutatói, hogy a probiotikumok – a bél mikroflórájának jótékony hatással bíró élő mikroorganizmusai – a Triphala elnevezésű, természetes eredetű táplálékkiegészítővel együtt jelentősen meghosszabbíthatják az életet. A tudósok gyümölcslegyeknek adagoltak egy különböző baktériumokból és a Triphala nevű, indiai eredetű gyógynövénykészítményből előállított keveréket, amelynek következtében a legyek élettartama hatvan százalékkal megnőtt, továbbá ellenállóvá váltak több, az öregedéssel kapcsolatos betegséggel szemben - írta a Dívány a Scientific Reportsban megjelent tanulmányról szóló beszámoló alapján.
A probiotikumok drámaian képesek befolyásolni bélrendszerünk mikrokörnyezetének működését, többek közt azt is, miként bontja le szervezetünk az elfogyasztott táplálékot – mondta Satya Prakash, a biomechnika professzora, a tanulmány társszerzője.
A keverékkel kapott legyek 66 napig, azaz átlagban 26 nappal tovább éltek, mint a nem kezelt társaik. Ráadásul kevésbé viselték meg őket az öregedés olyan jelei, mint az inzulinhiány, a gyulladások vagy az oxidatív stressz. A kutatók szerint a megfigyelt jelenségek a bélfal idegsejtjei és az agyunk közötti kétirányú kommunikációra vezethetőek vissza. Az elmúlt években több kutatás is bizonyította, hogy ez a szimbiózis hat az olyan különböző idegrendszeri alapú betegségekre, mint például az agy idegsejtjeit érintő degeneratív megbetegedések (Alzheimer-kór és társai), a krónikus vastagbél-gyulladás (IBS-szindróma), sőt akár a depresszió kialakulására is.
A kutatók szerint a legyek biomechanikai működése 70 százalékban hasonló az emlősökéhez, ezért akár az emberi szervezetre vonatkoztatható következtetéseket is lehet tenni az eredmények alapján. Az emberek esetében természetesen nem szabad ilyen nagyszabású hatásokra számítani, de az eredmények azt mutatják, hogy egy, a Triphalából és különböző probiotikumokból összeállított étrend-kiegészítő segíthet abban, hogy egészségesebbek maradjunk, illetve csökkentheti az öregedés kellemetlenebb tüneteit is.

Mi a Triphala?

A három gyümölcsöt jelentő és abból - az amalaki, bibhitaki és haritaki – álló tradicionális indiai őrleményt a hagyományos hindu orvoslásban használják. 

Az ekcémáért is felelhet a felborult egyensúly

A bélbaktériumok összetételének megváltozása felelős lehet az elhízásért és számos betegséget is okozhat. Korábban egy francia tanulmány igazolta, hogy az ekcéma egyik oka is lehet. A kutatók meglepő összefüggést fedeztek fel az szervezet vírusfelismerő rendszere, a bélbaktériumok összetétele és a bőrallergiák kialakulása között - írta a Life.hu.  A biológusok azt is felfedezték, hogy az emésztőrendszer mikrobiomjának változásával a belek áteresztőbbek is lettek, ezzel egyes bélbaktériumok a lépbe és a nyirokmirigyekbe vándorolva súlyosbították a bőrallergiát.

Mi hat a bélflórára?

Egyre több kutatás igazolja, a megfelelő táplálkozással tehetünk a szervezet egészségéért és a betegségek elkerüléséért. Ez általánosságban és főleg zöldségben, gyümölcsben gazdag, sovány húsokat tartalmazó nátriumszegény étrendet takar, de egyes elméletek szerint nem vagyunk egyformák, így általános recept sincs. A bélbaktériumok egyensúlyát rengeteg további tényező befolyásolja, például a stressz, az, hogy mennyit és hogyan alszunk, mozgunk, de az is, milyen gyógyszereket szedünk. 
Témák
bélflóra
Frissítve: 2019.03.23 14:14