Ezért okoz hízást az inzulinrezisztencia

Publikálás dátuma
2018.07.11 14:14
Illusztráció
Fotó: Pexels/
Az inzulinrezisztencia gyakran csak azért derül ki, mert a beteg hiába tartja be a szabályokat, képtelen a fogyásra - mondta dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.
Az inzulinrezisztencia az életmóddal erősen összefüggő állapot, amelynek kialakulásában nagy szerepe van a helytelen táplálkozásnak és a mozgáshiánynak. Éppen ezért az inzulinrezisztensek nagy része már alapból kisebb-nagyobb súlyfelesleggel rendelkezik, akár zsigeri, azaz a szervek körül lerakódott zsír formájában. IR esetén azért még nehezebb a fogyás, mert nemcsak rizikófaktora, de következménye is a zsírraktárak felhalmozódása. Megfelelő kezeléssel nemcsak az vércukor és az inzulin szintje normalizálódik, de javul a beteg közérzete és a súlyvesztés is beindul.

Miért is okoz hízást az IR?

Az IR esetén a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, amelynek fő feladata a glükóz sejtekbe való beépítése lenne. Azonban a rezisztencia hatására a szervezet úgy érzékeli, több inzulinra van szükség, így a hasnyálmirigy a kelleténél több inzulint bocsát ki. Az inzulin azonban az egyetlen olyan hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi, és gondoskodik arról, hogy a zsír a raktárakban is maradjon. Ez az oka annak, hogy túl sok inzulin hatására egyre több zsírréteg halmozódik fel. Természetesen ennek ellenkezője is igaz, vagyis inzulin hiányában testsúlycsökkenés tapasztalható, ez történik 1-es típusú cukorbetegség esetén.

Hogyan lehet mégis fogyni?

„Azért IR esetén is lehetséges a fogyás, ám ehhez a betegnek is komoly erőfeszítéseket kell tenni. Elengedhetetlen az inzulin normál tartományba való visszaszorítása, amelyet életmódterápiával és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel lehet elérni. Ez előbbi dietetikus által meghatározott, személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást jelent” - mondta dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Ha ezek nem vezetnek eredményre, illetve ha túl nagy mértékű a zavar, akkor gyógyszeres kezelés lehet indokolt. Ezek hatására elkerülhető a 2-es típusú cukorbetegség is.
2018.07.11 14:14
Frissítve: 2018.07.11 14:14

Mit jelentenek a naptejeken lévő jelölések?

Publikálás dátuma
2018.07.16 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/
Sokan nincsenek tisztában a naptejeken látható jelölésekkel. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa elmondta, mit kell róluk tudni.

Mi az SPF?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. A világon mindenhol ez jelöli, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen, 2mg/cm2 vastagságban alkalmazva a bőr felszínén. A termékek SPF számának meghatározásához felmérik, hogy egy adott egyén esetében mennyi UV (többségében UV-B) sugárzás szükséges egy alig észrevehető leégés kialakulásához napvédővel és nélküle. Ha a leégéshez elég 10 perc, napvédővel ez az idő pedig 100 perc, akkor a termék SPF száma 10-es. 

Bőrtípusnak megfelelő SPF

A bőrtípusokat hat csoportba lehet sorolni, Európában a 2-es és a 3-as a gyakori. A 2-es a világosabb, a 3-as a bézs, az ilyen bőrtípusú ember jobban barnul. A 2-es típus napvédő nélkül 5-10 perc alatt leég, ezzel kell megszorozni a napvédő krém dobozán látható SPF-számot. Ez azt jelenti, hogy egy 15-ös faktorszámú krémmel 150 perc a napon tölthető idő maximuma. A 3-as bőrtípus napvédő nélkül 10-20 percet tölthet a napon, tehát esetében a 15-ös faktorszám háromórányi biztonságos napozást ad.

Nem elég egyszer

A vízállóság felirat azt jelzi, hogy a naptej fényvédő hatása negyvenpercnyi vízben tartózkodás után is megmarad. A rendkívül vízálló jelölés esetében ez az idő 80 perc. Persze ez csak abban az esetben érvényes, ha a naptejet az előírásoknak megfelelően: legalább fél órával a strandra érkezés előtt felvittük a bőrre. Fontos, hogy a napvédő használatát ne felejtsük el időnként megismételni, különösen, ha sokat tartózkodunk vízben.

Védelem az UV-A és UV-B ellen

Gyakran hallható a széles-spektrumú naptej kifejezés, ami nem jelent mást, mint hogy az adott termék az UV-A és az UV-B sugarak ellen is védelmet nyújt. Az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését, ráncok megjelenését okozzák, az UV-B sugarak pedig a bőr leégését. A kettő együtt pedig különösen veszélyes, mivel fokozza a bőrben a daganatos elváltozások kialakulását. Nézzük meg alaposan a termék címkéjét, olyat vegyünk, amely az ultraibolya sugarak mindkét típusa ellen védelmet nyújt.

Fizikai vagy kémiai szűrők?

A kémiai szűrők az UV-sugarak elnyeléséért felelősek és további csoportokba sorolhatók annak megfelelően, hogy az UV-A, az UV-B vagy mindkettő elnyelésére képesek. A fizikai szűrők az UV-sugarak visszaverését vagy szétszórását végzik. A vegyi tartalmú védőszerek gyakran több összetevő kombinációjával nyújtanak megfelelő védelmet az UV-A és UV-B sugarak ellen is. A fizikai szűrők egyaránt hatásosak az UV-A és UV-B sugarak elleni védelemben. Két legismertebb fajtája a titán-dioxid és a cink-oxid. Ezek a legjobbak, mert vegyileg közömbösek, biztonságosak és mindenfajta UV-sugárzás ellen védenek - mondta dr. Rózsa Annamária,  az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász szakorvosa.
2018.07.16 14:14
Frissítve: 2018.07.16 14:14