Ezért okoz hízást az inzulinrezisztencia

Publikálás dátuma
2018.07.11. 14:14
Illusztráció
Fotó: Pexels
Az inzulinrezisztencia gyakran csak azért derül ki, mert a beteg hiába tartja be a szabályokat, képtelen a fogyásra - mondta dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.
Az inzulinrezisztencia az életmóddal erősen összefüggő állapot, amelynek kialakulásában nagy szerepe van a helytelen táplálkozásnak és a mozgáshiánynak. Éppen ezért az inzulinrezisztensek nagy része már alapból kisebb-nagyobb súlyfelesleggel rendelkezik, akár zsigeri, azaz a szervek körül lerakódott zsír formájában. IR esetén azért még nehezebb a fogyás, mert nemcsak rizikófaktora, de következménye is a zsírraktárak felhalmozódása. Megfelelő kezeléssel nemcsak az vércukor és az inzulin szintje normalizálódik, de javul a beteg közérzete és a súlyvesztés is beindul.

Miért is okoz hízást az IR?

Az IR esetén a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, amelynek fő feladata a glükóz sejtekbe való beépítése lenne. Azonban a rezisztencia hatására a szervezet úgy érzékeli, több inzulinra van szükség, így a hasnyálmirigy a kelleténél több inzulint bocsát ki. Az inzulin azonban az egyetlen olyan hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi, és gondoskodik arról, hogy a zsír a raktárakban is maradjon. Ez az oka annak, hogy túl sok inzulin hatására egyre több zsírréteg halmozódik fel. Természetesen ennek ellenkezője is igaz, vagyis inzulin hiányában testsúlycsökkenés tapasztalható, ez történik 1-es típusú cukorbetegség esetén.

Hogyan lehet mégis fogyni?

„Azért IR esetén is lehetséges a fogyás, ám ehhez a betegnek is komoly erőfeszítéseket kell tenni. Elengedhetetlen az inzulin normál tartományba való visszaszorítása, amelyet életmódterápiával és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel lehet elérni. Ez előbbi dietetikus által meghatározott, személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást jelent” - mondta dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Ha ezek nem vezetnek eredményre, illetve ha túl nagy mértékű a zavar, akkor gyógyszeres kezelés lehet indokolt. Ezek hatására elkerülhető a 2-es típusú cukorbetegség is.
Szerző

Kánikula és frontok - Ezekre figyeljenek a szívbetegek

Publikálás dátuma
2018.07.09. 14:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kánikulában és frontok idején a szívbetegeknek érdemes fokozottan vigyázniuk magukra a kánikulai időszakban és időjárási frontok idején – mondta dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.
Ha a szívbetegek a nagy melegben szokatlan tüneteket tapasztalnak, a szokásos kontrollokon kívül is érdemes meglátogatniuk a kardiológust. Bizonyos szívgyógyszerek, például a béta-blokkolók, a vízhajtók, vagy a kalciumcsatorna blokkolók fokozhatják a szervezet melegre adott reakcióit. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak a gyógyszerszedőknek kell elővigyázatosnak lenniük, az idősebbek, akiknek kezeletlen magas vérnyomásuk van, vagy időnként mellkasi fájdalmat, szabálytalan szívverést tapasztalnak, szintén fokozottan kell figyelniük.

A frontok stresszt okozhatnak

Az időjárás és annak változásai is stresszt jelenthetnek. A megváltozott körülmények – például egy-egy gyors lehűlés, nagymértékű felmelegedés - ugyanis viszonylag gyors alkalmazkodásra kényszerítik a szervezetünket. Ennek hatására a szimpatikus idegrendszeri aktivitás fokozódik, vagyis emelkedik a vérnyomás, megnövekszik a szív- és érrendszerre háruló terhelés. Ezt a szív- és érrendszeri betegek nehezebben viselik, az ő szervezetük számára jóval nagyobb erőfeszítést jelent a kompenzáció. Ilyenkor fáradékonyabbak lehetnek, erőteljesebb, szabálytalan szívverést tapasztalhatnak, szívbillentyű-probléma esetén fokozódhat az ödéma-hajlam, a nehézlégzés. Egyes megfigyelések szerint időjárási frontok hatására nő a keringési elégtelenség és a szívinfarktus előfordulásának aránya is. 
Bár az összefüggések bonyolultak, leegyszerűsítve az esetek nagy részében az alábbi jelenségek érvényesülnek:
  • - Ha melegfront közeledik, csökken a vérnyomás, gyakoribbá válik a stroke, a szívinfarktus, a trombózis, az embólia, és a közlekedési balesetek száma is növekszik.
  • - A tartós melegben érzékenyebbek a sebek, a hegek, gyakoribbá válnak a keringési zavarok, a reumatikus panaszok.
  • - Melegfront átvonulása után a szívműködés és a légzés gyorsabbá válik, a vérnyomás emelkedik. Mivel fokozódik a vérzésre való hajlam, gyakoribb az orr-, a gyomor-, az agyvérzés, az embólia és a vérrögös érelzáródás. Mivel az erre érzékenyek szervezetének védekezése legyengül, gyulladások, lázas betegségek is kialakulhatnak.

Fontos a víz

Rendszeresen kortyoljunk vizet, különösen a fizikai aktivitás alatt és után. Nem szabad eljutni a kiszáradásig, amelynek tünetei a kínzó szomjúságérzés, szájszárazság, fejfájás, gyengeség, vizelet mennyiségének csökkenése vagy ájulás, mert az növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is. Szívbetegeknek különösen veszélyes, hogy ilyenkor nagyobb munkára kényszerül a szív, ami erős szívdobogásérzést is okozhat.

Több pihenés

A szívbetegeknek még a legkönnyebb tevékenység végzése közben is ajánlatos rendszeres szünetet tartani, amikor leülnek, akár le is fekszenek, jót tesz a zuhanyzás is. A nagy meleg még az egészséges szervezetet is megterheli, a szívbetegeknek pedig még több energiába kerül az alkalmazkodás. 
„Kánikula hatására a perifériás erek kitágulnak, a vérnyomás gyakran ingadozni kezd és erősebben is izzadunk, ami megváltoztatja a vízháztartást, mindez erősen megviselheti a szívet”

– mondta dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. A kánikula felerősítheti a gyógyszerek hatását, amiből a beteg arra következtethet, hogy csökkentheti az adagot vagy el is hagyhatják a szert. Ez azonban veszélyes lehet, inkább forduljon kardiológushoz.
Szerző

Csodát tesz a különlegesen univerzális növény

Publikálás dátuma
2018.07.07. 13:13
Illusztráció
Fotó: Pexels
Az avokádó, bár zsíros támogatja a fogyást, képes csökkenteni egyes betegségek kialakulásának kockázatát, pozitív hatással van a bőrre és még finom is.
Az avokádó univerzális: gyümölcs, zöldség és ősi haszon- és gyógynövény egyben. Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik. Spanyol hódítók a XVI. században hozták be Mexikóból Európába. A babérfélék családjába tartozó, trópusi fán termő, semleges ízű gyümölcs magjának tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádó szép, vörösesbarna fája alkalmas épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos munkákhoz és fafaragásokhoz. Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint inkább a külsejének köszönhető – olvasható a Wikipédián.
Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni, ezért érdemes vásárláskor kicsit megtapogatni. 6-8 napig még érik, de az érett egy napnál tovább nem áll el. A felvágott termés húsát gyorsan feketésbarna vonalak futják be, ettől még ehető, de el is kerülhetjük, ha citromlevet csepegtetünk rá. Fogyasztáshoz a magot el kell távolítani. A nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmazó, lágy terméshúst nyersen vagy sóval és borssal megszórva, citromot vagy ecetet rácsepegtetve kell kikanalazni a héjból – írja a HáziPatika. A pépesített avokádó a mexikói konyha egyik jellegzetes mártásának – guacamole - alkotóeleme. Hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjal, citrommal vagy zöld citrommal és borssal, csilipaprikával vagy tabascóval fűszerezve készül. Délkelet-Ázsiában és Hawaiion a terméshúst cukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják, Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle.

Kívül is

Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A húsában található sok vitamin és ásványi anyag az érzékeny bőrrel csodát tesz. Hatékony a napégés enyhítésére. ránctalanító hatású, táplálja, puhítja és fiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt. Az avokádó gazdag B6- és E-vitamin tartalma révén rendkívül hatásos hajápoló. 
Illusztráció
Fotó: AFP

Belül is

Egyik legjelentősebb tulajdonsága, hogy segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást, mert hozzájárul a „rossz” koleszterinek mennyiségének csökkentéséhez. Ezzel segít megelőzni számos szív- és érrendszeri megbetegedést. Vérnyomásbeállító tulajdonságát erősíti jelentős magnézium- és káliumtartalma is. Lassítja a glükóz felszívódását, ezáltal szabályozza a vércukorszintet. Inzulinrezisztencia esetén is jótékony, csökkenti a cukorbetegség veszélyét. Bár zsírban és kalóriában gazdag, az egyik leghatékonyabb természetes fogyasztószer. A zsírsavai fokozzák a szervezet zsírégető folyamatának hatékonyságát. Hosszan tartó „jóllakottság” érzetet ad. A benne található nagy mennyiségű karotin és likopin képes enyhíteni a belső szervek, a gyomor gyulladását is, és ez elősegíti az ásványi anyagok, vitaminok és egyéb tápanyagok felszívódását. Vitaminjai hozzájárulnak az alváshormon, a melatonin termeléséhez. Az élénkzöld gyümölcshús kitűnő antioxidáns. Segít megelőzni vagy elviselhetőbbé tenni az ízületi gyulladást. A luteintartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a szemek védelmére is. Gyakori fogyasztása a pikkelysömör ellen is jó hatású. Nagy mennyiségben tartalmaz folátot, a B9-vitamint, a folsav természetben előforduló változatát - olvasható a Diabetesneten.

Mire jó még?

  • Segít megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását
  • Hatékony étrend-kiegészítő szklerózis multiplex esetén
  • Enyhíti a depresszió tüneteit
  • D-vitamin-tartalmának köszönhetően, elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ezzel erősíti a csontokat és a fogakat
  • Csökkenti az allergiás bőrviszketést
  • Erős gyulladáscsökkentő
- olvasható a Vitalitás Magazinon.
Szerző
Frissítve: 2018.07.07. 13:30