A molekuláris diagnosztika megjelenése óta ismert, hogy az allergének több komponensből állnak, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ennek köszönhetően meg lehet állapítani, hogy a légúti és bőrtüneteken túl a poratka allergia okozhat-e más panaszokat is. Előfordulhat ugyanis, hogy atkával fertőzött liszt fogyasztása ételallergiához hasonló tüneteket okozhat. Egy másik komponens pedig azt mutathatja meg, hogy mekkora eséllyel alakul ki később asztma a poratka allergiás betegnél – mondta Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa.
Keresztallergia a rákfélékkel
A multiplex allergiateszttel meg lehet határozni, hogy pontosan melyik összetevő okozza a tüneteket. Mivel a poratka allergén is több összetevőből áll, lehet, hogy az egyik a rákfélékkel okoz keresztallergiát. Az ízeltlábú poratka és a rákokkal közeli rokonságban vannak, így megeshet, hogy egy ráksaláta elfogyasztása is allergiás reakciót okozhat. Ha tehát a Der p 10 pozitivitás igazolható, nem árt tartózkodni a rákfélék fogyasztásától. Ha vizsgálat alapján felmerül az életveszélyes allergiás reakció, az anafilaxia veszély lehetősége is, akkor szükség lehet életmentő gyógyszer alkalmazására, amit szükség esetén allergológus orvos fel is ír – mondta el az allergológus.