Fertőzés: az Aldi is visszahívja a gyanús fagyasztott árukat

Publikálás dátuma
2018.07.06. 17:21
Kilenc életet követelt a Magyarországról, fagyasztott zöldségekkel exportált listéria. Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Már két hazai élelmiszerlánc tüntette el polcairól Greenyard fagyasztott zöldségeit, miután kiderült, hogy a termékek akár halálos kimenetelű listériás megbetegedést is okozhatnak.
Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. azonnal eltávolította áruházai polcairól azt a 13 féle Gartengold márkájú fagyasztott zöldségterméket, amelyet a gyártó Greenyard Kft. visszahívott – jelentette be pénteken az élelmiszerlánc.
Közleményük szerint a vásárlók a termékeket lejárati időtől függetlenül bármelyik Aldi üzletbe visszavihetik, az áruház a vásárlást igazoló blokk nélkül is visszatéríti az árát. A visszahívott termékeket a Greenyard Hungary Kft. a bajai üzemében gyártotta, a termékek csomagolásán a forgalmazó, a Hungarofreeze Kft. szerepel. 
A visszahívásról az áruház üzleteiben is tájékoztatják a vásárlókat - áll az Aldi MTI által is idézett közleményében. Korábban a Penny Market jelezte, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket visszahívja üzleteiből, a vásárlóknak pedig a teljes vételárat visszatéríti.
fertőzésbotrány itthon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtöki bejelentésével robbant, a hivatal ekkor hozta nyilvánosságra, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria  monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt – kiderült az is, hogy a fertőzés forrása Greenyard magyarországi, konkrétabban bajai üzeme volt.
Az üzemből terjedő, és adott körülmények között fertőző listeria 2015 után okozott súlyos, olykor halálos kimenetelű fertőzéseket. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban – tapasztalták. Június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan, Magyarországon azonban nem tudnak hasonló esetről.
A Nébih ezért azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.
A Greenyard eközben Európa-szerte megkezdte a termékvisszahívást és márkakivonást az érintett üzletekben.
Szerző

Harmincmillióból kozmetikázza magát az LMP

Publikálás dátuma
2018.07.06. 17:05
Szél Bernadett, az LMP társelnöke. A párt parlamenti frakciója felturbózná a kommunikációs tevékenységet
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egy sor szakértőt bízott meg az LMP parlamenti frakciója, hogy megtervezzék a párt külső kommunikációját és arculatát: a szépítkezés mellett a jogi tanácsadásra is gondoltak.
Összesen 33 millió forintot  költ kommunikációs feladatokra, sajtómegjelenések tervezésére, valamint jogi-szakértői tanácsadásra  a Lehet Más a Politika parlamenti frakciója: a parlament üvegzseb oldalán olvasható elszámolás szerint a szerződések mindegyike közbeszerzési értékhatár alatt marad, és féléves időtartamra, 2018. december végéig érvényes.
A megbízások java része komunikációs jellegű: a frakció külső kommunikációjának tervezését például közel 4,7 millióért vállalta a Kasivana Bt, amelynek ügyvezetője nem mellesleg az LMP kommunikációs igazgatója.
A frakciótagok „közösségi média felületeinek tartalomfejlesztéséért” és „kommunikációs megjelenéseik online támogatásáért” pedig Weszely Zsuzsa, a párt külső munkatársa felel, közel 3,5 millió forintért; ő akkor került a hírekbe, amikor nyílt levélben számolt be róla, hogy zongoraművész édesapját idős kormányhű aktivisták támadták meg. A frakciótagok fotózása, a képek kezelése további  3,8 millió  forintba fog kerülni a közzétett szerződés szerint.
Ismertebb név a tanácsadók közül Janan Mirwais is, ő szintén 3,8 millióért vállalt hírmonitoringot, külügyi politikai és kommunikációs tanácsadást a parlamenti frakciónak: Mirwais egyébként Szél Bernadett tanácsadója. Az afgán származású, de gyerekkora óta Magyarországon élő férfiről a kormánypárti sajtó azt állította, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent – ezt később a tanácsadó maga cáfolta. Mirwais a 444.hu cikke szerint az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett jogászként minősítéssel, és egy időben a Terror Háza Múzeumot működtető Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány  jogásza is volt, így közvetve Schmidt Máriának dolgozott.
Az LMP a fentiek mellett politikai és jogi tanácsadókat is megbízott a következő fél éves időszakra, de fenntarthatósági és környezetvédelmi tanácsadást is megrendelt, mintegy 3,2 millió forintért. 
A párt egyébként több mint tízmillió forinttal tartozhat korábbi kampánygurujuknak, Ron Werbernek,  az izraeli kampánytanácsadó ügyvédje legalábbis ennyit követel az LMP-től egy, a Magyar Narancs által közzétett levél szerint.
A Narancs megkeresésére Szél Bernadett pártelnök annyit mondott, hogy nem ismeri az ügy részleteit, mert nem ő tartotta a kapcsolatot Werberrel. Azt is elmondta, hogy rendezni fogják a vitás kérdéseket a tanácsadóval, és bízik abban, hogy sikerül minden kérdésre megoldást találni.  
Szerző
Témák
LMP

Már olvasható, mit tenne a kormány a kórházi fertőzések ellen

Publikálás dátuma
2018.07.06. 15:57
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Már rövid idő alatt a kórházi fertőzések 20-30 százalékos csökkenését várja az egészségügyi kormányzat a kabinet honlapjára pénteken kikerült jogszabály-tervezettől – tudta meg a Népszava.
Kásler Miklós miniszter a hét elején jelentette be, hogy munkatársaival elkészítették a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos rendeletet. Ezt a dokumentumot pénteken közzé is tették a kormány honlapján, a szakmai szervezeteknek viszont mindössze három napjuk van arra, hogy véleményezzék a leírtakat. A nyilvánosságra került kormányrendelet-tervezetben külön-külön is meghatározták a kórházak és a tisztiorvosi hivatal feladatait. A tervek szerint a jövőben az egészségügyi intézmények több olyan szakembert alkalmazhatnak, akiknek a fertőzések kockázatinak csökkentése lesz a feladatuk. A rendelet pontosan előírja, hogyan lehet a kórházi fertőzéseket tartalmazó regisztereket elkészíteni és a kórházi fertőzések megelőzését kontrollálni. Így például, ha valaki bekerül egy kórházba, nem csak betegségével kapcsolatban kérdezik majd ki, hanem fölmérik a fertőzési kockázatait is. Például van-e valamilyen immunbetegsége, van-e a testében katéter, kellő ütemben gyógyulnak-e a sebei. A kezelése alatt folyamatosan követik, és dokumentálják majd a változásokat, nőtt vagy csökkent esetében a fertőzés kockázata. Megjelenik a miniszter mellett egy tanácsadó testület is, amely a friss adatok alapján folyamatosan ajánlásokat ad a miniszternek a rendszer javítására. Most az a legnagyobb probléma, hiányzik a kórházakban az a munkakultúra, amely fokozottan éberré teszi a dolgozókat a fertőzések elkerülésére. Az új rendszerben viszont egyértelmű hangsúlyos szerepet kap, az a tény, hogy mindenkinek egyéni kockázata van, amire figyelniük kell az őt ellátóknak. A rendelettervezetben erről nincs szó, de a Népszava információi szerint a tervek közt az is szerepel, hogy az egészségbiztosító külön címkézett összeget biztosít az intézményeknek a fertőzések megelőzésével kapcsolatos feladatokra, eszközökre, köztük fertőtlenítőszerekre. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.06. 16:06