Megkezdődött a vámháború, amelyben talán senki nem nyer

Publikálás dátuma
2018.07.06 18:19
Kínai vámtiszt figyeli az áru kirakodását
Fotó: Imaginechina/ Wu linhong
Nem csak a kínai kormány, de az ázsiai országban működő amerikai cégek is bírálják Donald Trump különvámjait.
Kibontakozó szakaszába jutott az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusa: közép-európai idő szerint péntek reggel életbe léptek a kínai termékekre kirótt amerikai behozatali különvámok, valamint az erre adott kínai válaszlépések. A pekingi kereskedelmi minisztérium szóvivője azzal vádolta Washingtont, hogy „a világgazdaság történetének legnagyobb kereskedelmi háborúját" indította el, és jelezte, hogy a kialakult helyzetről tájékoztatja a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO).  Amerikai részről 34 milliárd dollár összértékű, különféle kínai exportcikkre írtak elő 25 százalékos extra vámot, és a kínaiak jelezték, hogy hasonló forgalmi értékű amerikai termékre – egyebek közt szójára, elektromos autóra és whiskeyre – nézve „megtorló intézkedést" hoztak.  Donald Trump elnök nem csupán Kínával szemben vezetett be kereskedelemkorlátozó vámokat, hanem globális érvényű intézkedéseket is hozott. Így különvámmal sújtotta az acél-, illetve alumíniumtermékek importját, és ez alól csak kivételezett országoknak adott felmentést – az Európai Uniónak például nem, mire Brüsszel is vámokkal sújtott egyes amerikai termékeket. Az amerikai lépések közvetlen mozgatórugója az, hogy hallatlan mértékben felduzzadt, évente 800 milliárd dollárra kúszott fel az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje (bár a friss adatok szerint májusban kismértékben csökkent), vagyis ennyivel nagyobb értékben importál Amerika árucikkeket és szolgáltatásokat, mint amennyit exportál. Ebből a hiányból 370 milliárd dollárnál valamivel több a Kínával szemben mutatkozó mínusz.  A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a különvámok által érintett termékek összértékének a nagyságrendjét egyelőre nem tartja akkorának, hogy azt már most kereskedelmi háborús veszélyhelyzetnek minősítse. Tartani lehet azonban attól, hogy a piacok elbizonytalanodása tovább mélyítheti a konfliktust. Trump ráadásul a kínai ellenlépések bejelentése nyomán viszontválaszt helyezett kilátásba, vagyis még több kínai terméket sújthat behozatali különvámmal.  A Kínában működő mintegy kilencszáz amerikai vállalkozás érdekképviselete bírálja, a célzottal ellentétes hatást kiváltónak tartja Trump „vámháborúját". „A kereskedelmi háborúban nincs nyertes" – hangsúlyozta médianyilatkozatában William Zarit, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) pekingi képviseletének a vezetője. 
Témák
Kína
2018.07.06 18:19

Ukrajna a magyar iskolákon bosszulná meg a kettős állampolgárságot

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:06

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A külügyminiszter arról beszélt, hogy véget vetnek az állampolgárság „osztogatásának”, és az oktatási törvényt hozta fel példának, mint ami fontos lehet a magyaroknak.
Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi televíziós beszélgetőműsorban.  Az 1+1 országos ukrán tévécsatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője – Szijjártó Péter előző napi nyilatkozatára reagálva, amelyben a magyar miniszter „kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételek felhaszálását - elmondta: a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni. „Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés a számukra” – mondta Klimkin. Kifejtette azt is, hogy meg fogják beszélni a kárpátaljai „magyar tevékenység finanszírozását.” Adatai szerint tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban. Kárpátalján minden ötödik magyar család kap támogatást – tette hozzá. „Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk” – közölte. Az Európai Unióban nincs egységes gyakorlat az állampolgárságot illetően, és az ukrán jogrend a kettős állampolgárságért nem ír elő semmilyen büntetést – emlékeztetett Pavlo Klimkin, felvetve új állampolgársági törvény szükségességét.
A külügyminiszter kitért arra is, hogy az állampolgárság „osztogatását” tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény. Szerinte nem csak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem az is, hogy a beregszászi videófelvételen a konzuli munkatárs a magyar állampolgárság eltitkolását javasolja az ukrán hatóságok elől. Ez az ukrán törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen – mondta Klimkin. Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán tett közzé egy olyan videófelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum - közlése szerint - saját forrásból jutott hoza felvételhez .
Témák
Ukrajna
2018.09.21 21:06

Medve támadt egy férfira Csíkszentkirályon

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn jelent meg, a férfi súlyosan megsérült.
Súlyos medvetámadás történt Csíkszentkirályon – közölte Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a Facebook-oldalán. Mint írta, az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn tűnt fel péntek délután. A medve egy mezőn dolgozó 54 éves férfira támadt, aki súlyosan megsebesült. A férfi a műtét előtti percekben, kórházi ágyon fekve mesélt a támadás körülményeiről:
2018.09.21 21:02
Frissítve: 2018.09.21 21:02