Előfizetés

Törőcsik Mari a hangjával térhet vissza a színpadra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.10. 09:03
Illusztráció: Németh András Péter
Közel két év kihagyás után vállalhat színészi munkát.
Közel két év kihagyás után színészi munkát vállalt Törőcsik Mari: nemrégiben Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyászky Attila felkereste a színésznőt, aki a tervek szerint a két színész édesanyját fogja alakítani Faulkner Míg fekszem kiterítve című művének színpadi változatában – írja a Bors. A lap szerint Törőcsik Mari hangban lesz jelen a színpadon. „Még nem készítették el velem a felvételt, de beszéltünk róla a fiúkkal. Nagyon szeretem őket és nagyon tetszik a megkeresés. Ha akkor olyan állapotban vagyok, akkor megcsinálom, de ezt csak később tu­dom biztosan megmondani” – mondta a színésznő a lap megkeresésére.

A Magyar Idők célba vette, Orbán leváltotta a Balassi Intézet vezetőjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.09. 18:43
Hammerstein Judit 2013-ban, még az Emmi kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkáraként
Fotó: Népszava
Leváltották Hammerstein Juditot, miután a Magyar Idők cikkben bírálta, amiért intézményében túl nagy teret ad a balliberálisoknak.
Menesztette korábbi sajtófőnökét Orbán Viktor – értesült a Pesti Srácok: Hammerstein Judit a külügyi tárca helyettes államtitkára, és egyben a tárca alatt működő Balassi Intézet főigazgatója volt, most azonban távoznia kell mindkét posztról. Igaz,  ez nem jelenti teljes leépítését, hiszen a portál szerint hamarosan miniszteri biztosi pozíciót kaphat.  Hammersteint azután mozdította el a miniszterelnök, hogy a kormánypárti Magyar Idők élesen bírálta az intézet főig azgatóját, mert a lap szerint túl nagy teret biztosít a liberális kultúrának.
 „Ha valaki végignézi a Balassi Intézet által meghirdetett programokat és a meghívott művészek listáját, arra a megállapításra juthat, hogy Magyarországon ma az SZDSZ a vezető kormányzó erő” - háborgott a kormánypárti szócső publicistája, utalva arra, hogy a tavaly novemberi bécsi könyvvásáron  Bartis Attila, Szőcs Petra, Selyem Zsuzsa, Molnár T. Eszter, Bencsik Orsolya és Kiss Tibor Noé képviselte Magyarországot. 
Hammerstein Juditot egyébként nehéz lenne liberális elhajlással vádolni, hiszen két évtizede képviseli a Fidesz érdekeit. 1998 és 2002 között a miniszterelnök, 2002 és 2006 között pedig a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke volt.  2011-től a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (később Emberi Erőforrások Minisztériuma) Kultúráért Felelős Államtitkárságának kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott, mígnem 2014 decemberében kinevezték a Balassi Intézet élére. 
Hammerstein 1994 és 1996 a párizsi Nanterre X. Egyetemen tanult kutatói ösztöndíjjal, 2007 és 2010 között pedig Andrássy Gyula német nyelvű egyetemen folytatott doktori tanulmányokat; felsőfokú német és francia nyelvvizsgával rendelkezik, korábban dolgozott a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány kurátoraként, illetve a Prae folyóirat szerkesztője is volt. Képzett és elkötelezett vezetőnek számított tehát: hogy a Magyar Időkben megjelent bírálat után mégis leváltották, jól jelzi, hogy vérre menő hatalmi harc zajlik a fideszes értelmiség körein belül, a túlélésre pedig szakértelem és a lojalitás együttese sem jelent feltétlen garanciát. 
Nem ő az első, Fidesz-közelinek tartott vezető akit saját oldaláról ér döfés: mint a 444.hu emlékeztet rá, Pálinkás Józsefet – az 1. Orbán-kormány egyik oktatási miniszterét, az MTA korábbi elnökét – azután mozdították el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről, hogy a Pesti Srác ok azt állította róla, ő az Orbán-ellenes tudományos elit szószólója. Ókovács Szilveszternek, az Operaház főigazgatójának pedig azért kellett magyarázkodnia, mert kormánypárti lapállítások szerint melegpropagandát folytat, és homoszexuális alkotók is szerepelnek a színpadon.

Karlovy Vary - Csúcson a völgy

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2018.07.08. 16:57

Fotó: ELF PICTURES
Egyből egy örömteli sikerként könyvelhetjük el a 2018-as magyar részvételt régiónk vezető filmfesztiválján, hiszen az egyetlen magyar hivatalos programba meghívott játékfilm, Csuja László Virágvölgy című műve komoly elismeréssel térhetett haza.
Az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál szombat esti gáláján Csuja László és csapata az egykori szocialista országok műveit versenyeztető East of the West – azaz A kelet nyugatja – program zsűrijétől kapta meg a tízezer dollár pénzjutalommal járó (melyen, a fesztivál szabályai szerint osztozik a rendező és a producerek) nagydíjat. A Virágvölgy, a boldogságkeresés meséje, a fiatal pályakezdőket támogató Inkubátor program második filmje, így nem csoda, hogy Csuja a támogatási rendszert létrehozó Magyar Nemzeti Filmalapnak köszönte meg az elismerést. Hozzátette a mű eszmei üzenetét is: reméli, hogy a jelenlévők közül mindenki megtalálja majd a saját virágvölgyét.  
Az East of the West kategória fődíját a kirgiz-orosz Szulajman hegy (Sulemain Mountain) nyerte el. A rendhagyó és egyedi mű hőse az alkohollal igencsak jó viszonyt ápoló Karaban, aki együtt él terhes feleségével, amikor feltűnik a színen előző asszonya azzal a hírrel, hogy megkerült régen eltűnt közös gyermekük. A történetben erős szerephez jut a misztikum és a címben is szereplő hegy mágikus ereje. A film rendezője, Elizaveta Stishova a ceremónián elmondta: rengeteg adósságba verte magát a film miatt, de a hitelezőknek még várniuk kell, mert a díjjal járó tizenötezer dollárt a filmben szereplő, a valóságban is nyomorgó emberek családjainak ajánlotta fel. Ami a nagyverseny műveit és díjazottjait illeti, a nagy színvallások jellemezték az estét. A legjobb színésznő díját (amihez csak meleg kézfogás jár a szobor mellé) Mercedes Morán argentin színésznő kapta. Hosszasan beszélt arról, hogy milyen fontos a feminizmus és a karjára tekert zöld ruhával is üzente az argentin kormánynak, hogy végre tegyék lehetővé az országban az abortuszt. Bevallom, nem lepődtem meg, amikor az est fénypontján, a huszonötezer dollárral járó Kristály Glóbusz átadásakor következtek az igazi nagyotmondások. Például, hogy a zsűri részéről a színpadon skótszoknyában megjelenő, amúgy ír Mark Cousins dokumentumfilmes azt állította Radu Jude rendezőről, hogy olyan jelentőségű alkotó, mint Jean-Luc Godard, Orson Welles vagy a minap elhunyt Claude Lanzmann. Jude szemmel láthatóan nem készült ekkora elismerésre, hiszen farmerben és tornacipőben érkezett és nehezére esett koherens köszönőbeszédet mondania. Nem baj, erre ott volt neki a vagabund román producer, Ada Solomon, aki elmarasztalta a jelenleg nem feltétlenül demokratikus európai országokat. Közös alkotása Judevéval, melynek címe, Nem érdekel, ha barbárokként kerülünk be a történelemkönyvekbe minden olyan országról szó, ahol nincs szólásszabadság. Név szerint Oroszországra, Romániára, Lengyelországra, Magyarországra és Törökországra gondolt. A film egyébként arról az etnikai tisztogatásról szól, melyet a román hadsereg hajtott végre a keleti fronton 1941-ben. Az est csillaga a veterán amerikai rendező, az Oscar-díjas Barry Levinson volt, aki a gálán életműdíjat vehetett át Jíri Bartoska igazgatótól. A rendező megjegyezte: azért fontos a mozi, mert ez az a művészeti ág, amely bármilyen embereket össze tud kapcsolni. Szép gondolat. Levinson jelenléte több mint szimbolikus volt, mivel az idén harminc éves Esőember lett Karlovy Vary-ban a közönségdíjas, amit nagyon sokat elmond arról, hogy milyenek voltak akkor a friss művek.