Feljelentettek egy papot, mert ételt adott az éhezőknek

Publikálás dátuma
2018.07.12 15:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Tavaly decemberben lakossági észrevétel érkezett a hatósághoz, miszerint a csépai plébánia vezetője rendszeresen élelmiszert adományoz a falu rászorulóinak. A rendőrség, két hivatali munkatárs társaságában házkutatást is tartott a plébánián – írja a szoljon.hu.
"Házkutatásra jöttek egy ismeretlen bejelentésre, miszerint a szegényeknek ételt adok. Kiszállt a hatóság, mint egy bűnözőhöz"
- mondta Antal András diakónus, a csépai plébánia vezetője.
A plébániai ellenőrzésen végül semmilyen élelmiszert nem találtak, de Antalnak - írásban és szóban is - felhívták a figyelmét arra, hogy az élelmiszer-adományozás uniós és nemzeti jogszabályoknak megfelelően élelmiszer-forgalmazásnak minősül. Ezt pedig csak erre a célra regisztrált szervezet teheti meg.
A megyei kormányhivatal szerint a bejelentéshez fényképeket is csatoltak, melyek alapján akadt élelmiszer, melynek lejárt a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési ideje. Ezzel kapcsolatban a diakónus azt hangsúlyozta, a rászorulók maguk mennek kérni a plébániára. A felkínált élelmiszert nem kell elvinniük. Ha úgy vélik, az biztonságosan nem fogyasztható, akkor elutasíthatják azt, mindenki maga dönt.
A diakónust szerint a mostani lakossági bejelentés alapja az irigység, a rossz­indulatúság és gyakorlatilag a szegények napi életben maradásának ellehetetlenítésére tettek kísérletet.
Isten első tette mindig a bőkezű adakozás. A parancsok, illetve az engedelmesség csak a második helyen következnek
- fogalmazott Antal.
A továbbiakban sem készül elutasítani azokat, akik segítségért fordulnak hozzá.
A hír kedden jelent meg a Mészáros-féle Mediaworks tulajdonában lévő szoljon.hu megyei portálon. Csütörtök reggel szemlézte a hvg.hu, majd csütörtök délutánra törölték a Szoljon online felületéről. Aki elolvasná, a Google által mentett változatát még elérheti.
2018.07.12 15:21

Megsemmisítette a bíróság az új Nemzeti Galéria építési engedélyét

Publikálás dátuma
2019.01.22 20:37

Fotó: LIGETBUDAPEST.ORG/
Ez már a Liget Projekt második szimbolikus épülete, korábban a Néprajzi Múzeum engedélyét is visszavonták. Per folyik továbbá a Dózsa György úti mélygarázsról is.
Elvesztette építési engedélyét egy per nyomán az új Nemzeti Galéria ligetbeli épülete. A kivitelezési terveibe a CivilZugló Egyesület jogi képviselője még tavaly nyáron akart betekinteni, ezt azonban Budapest Főváros Kormányhivatalának V. Kerületi Hivatala jegyzőkönyvben megtagadta. A CivilZugló ez ellen benyújtott keresete nyomán
a bíróság hétfőn az ügyféli jogok súlyos korlátozása miatt az új Nemzeti Galéria építési engedélyét megsemmisítette, és az V. Kerületi Hivatalt új eljárás lefolytatására utasította.
A hatósági eljárás során elkövetett, kisebb technikai hiba miatt vonta vissza a bíróság az engedélyét, amit a megismételt eljárásban a hatóság minden bizonnyal korrigálni fog - fogalmazott finoman az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a beruházó Városliget Zrt. Szerintük az új Nemzeti Galéria kivitelezési munkálatainak előkészítése az előzetes terveknek megfelelően halad, mivel a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése annak szakmai tartalmát nem érinti.
A Petőfi Csarnok helyére épülő 50 ezer négyzetméteresre tervezett kiállítóteret egyébként egy ismert japán iroda, a SANAA tervezte. A korábbi elképzelések alapján idén nyáron kéne megnyitnia kapuit.
Nem ez az első épület a 250 milliárd forintos Liget-projekt történetében, ami így járt: a CivilZugló korábban a pár száz méterrel arrébb épülő új Néprajzi Múzeum kivitelezési terveit sem nézhette meg. Akkor is pereltek, és novemberben abban az ügyben is nyertek, a bíróság pedig azt az építési engedélyt is megsemmisítette.
Ezek az épületek közpénzből épülnek, ezért mindenkinek joga van látni, hogy mit, ki és mennyiért tervez
- mondta el Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnöke az RTL Híradónak. A szervezetnek a Dózsa György úti mélygarázzsal kapcsolatban jelenleg is folyik egy pere, így - az előzőek alapján - az lehet a következő engedélyét vesztő eleme a Liget-projektnek.
2019.01.22 20:37
Frissítve: 2019.01.22 20:38

Végső búcsú Lendvai Verától

Publikálás dátuma
2019.01.22 19:53

Fotó: / Szalmás Péter
Kedden a Farkasréti temetőben kísérték utolsó útjára a 92 éves korában elhunyt Lendvai Verát. A Népszava tiszteletbeli főszerkesztőjének, Németh Péternek édesanyja negyven esztendőn keresztül volt lapunk munkatársa.
Szerző
Témák
temetés
2019.01.22 19:53