Feljelentettek egy papot, mert ételt adott az éhezőknek

Publikálás dátuma
2018.07.12 15:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Tavaly decemberben lakossági észrevétel érkezett a hatósághoz, miszerint a csépai plébánia vezetője rendszeresen élelmiszert adományoz a falu rászorulóinak. A rendőrség, két hivatali munkatárs társaságában házkutatást is tartott a plébánián – írja a szoljon.hu.
"Házkutatásra jöttek egy ismeretlen bejelentésre, miszerint a szegényeknek ételt adok. Kiszállt a hatóság, mint egy bűnözőhöz"
- mondta Antal András diakónus, a csépai plébánia vezetője.
A plébániai ellenőrzésen végül semmilyen élelmiszert nem találtak, de Antalnak - írásban és szóban is - felhívták a figyelmét arra, hogy az élelmiszer-adományozás uniós és nemzeti jogszabályoknak megfelelően élelmiszer-forgalmazásnak minősül. Ezt pedig csak erre a célra regisztrált szervezet teheti meg.
A megyei kormányhivatal szerint a bejelentéshez fényképeket is csatoltak, melyek alapján akadt élelmiszer, melynek lejárt a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési ideje. Ezzel kapcsolatban a diakónus azt hangsúlyozta, a rászorulók maguk mennek kérni a plébániára. A felkínált élelmiszert nem kell elvinniük. Ha úgy vélik, az biztonságosan nem fogyasztható, akkor elutasíthatják azt, mindenki maga dönt.
A diakónust szerint a mostani lakossági bejelentés alapja az irigység, a rossz­indulatúság és gyakorlatilag a szegények napi életben maradásának ellehetetlenítésére tettek kísérletet.
Isten első tette mindig a bőkezű adakozás. A parancsok, illetve az engedelmesség csak a második helyen következnek
- fogalmazott Antal.
A továbbiakban sem készül elutasítani azokat, akik segítségért fordulnak hozzá.
A hír kedden jelent meg a Mészáros-féle Mediaworks tulajdonában lévő szoljon.hu megyei portálon. Csütörtök reggel szemlézte a hvg.hu, majd csütörtök délutánra törölték a Szoljon online felületéről. Aki elolvasná, a Google által mentett változatát még elérheti.
2018.07.12 15:21

Leszámolás a Századvég folyóiratnál

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:17
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
A kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt eltávolították az internetről a Századvég folyóirat legújabb számát, majd kirúgták a szerkesztőséget.
A lap „új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz”
Ezután lemondott a Századvég élén álló grémium, a szerkesztőbizottság fele – írta az Index. Az online és nyomtatott formában is megjelenő lap főszerkesztőjével, Demeter Tamással a múlt héten közölte a lapot kiadó Századvég Alapítvány vezetője, Barthel-Rúzsa Zsolt, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és a folyóiratnak új profilt adnak. A „járadék” problematikáját körüljáró utolsó számot is visszavonják: néhány napja még szabadon olvasható volt az interneten, azóta azonban a benne szereplő tanulmányok már elérhetetlenek.
Az Index információi szerint Bod Péter Ákos volt jegybankelnök egyik tanulmánya vágta ki a biztosítékot. A szerző a hvg.hu-nak elmondta, hogy gyakorlatilag visszadobták az írását:
„Ilyen az elmúlt 25-30 évben nem nagyon történt”.
Szerző
2018.09.24 20:17

Lassan melegszik az idő, aztán hétvégén újabb hidegfront jöhet

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Élénk széllel indul a hét, hajnali fagyokra és sok napsütésre is számítani lehet. A következő hidegfront szombaton érheti el az országot.
Kedden kevés felhőre és sok napsütésre lehet számítani - írja a előrejelzésében az Időkép. Futó zápor csak északkeleten valószínű, és továbbra is élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hideg idővel, helyenként gyenge faggyal indul a nap, és a legmelegebb órákban is mindössze 12-16 fokos maximumokkal számolhatunk. Nem lesz front térségünkben.
Szerdán túlnyomóan napos, időnként felhős időben lehet részünk. Csapadék nem valószínű. Hideg, többfelé fagypont közeli lesz ismét a hajnal, napközben 14-18 fokig emelkedik a hőmérséklet. A légmozgás déliesre fordul és mérséklődik, legfeljebb északnyugaton lehetnek élénk lökések.
Csütörtökön is többnyire napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A szél már csak északkeleten lehet élénk. Csípős marad a hajnal, délután 20 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet.
Pénteken szinte zavartalan napsütésben lehet részünk, a szél is országszerte mérsékelt marad. Hűvös hajnal után 20-25 fokig melegszik a levegő. 
Szombaton előreláthatólag ismét hidegfront érkezik, esővel, viharos északnyugatira forduló széllel, lehűléssel.
2018.09.24 20:08