Nagy dobásra készülnek a horvátok

Publikálás dátuma
2018.07.14. 08:10

Fotó: AFP
A mindössze 4 millió lakosú Horvátország labdarúgó-válogatottja korábban semmilyen nagy tornán nem jutott döntőbe, ha a lelkesedés döntene, akkor megnyerné a franciák elleni döntőt a vb-n.
Horvátország nem rendelkezik olyan stadionnal, amely alkalmas lenne az ősszel induló Nemzetek Ligája találkozóinak megrendezésére. Ettől függetlenül van egy válogatottja, amely vasárnap a világbajnoki döntőben léphet pályára. A magyar kormány a sajátjának is érzi a sikert, ebben az esetben azon is érdemes elgondolkoznia, valóban a megfelelő létesítmények hiánya miatt kell immár Andorrától és Luxemburgtól is tartania a magyar válogatottnak?
„Történelmet írtunk, lehet, hogy nincs olyan stadionunk, amelyben a Nemzetek Ligájában fogadhatjuk az ellenfeleket, de van szívünk és büszkeségünk” – mondta Zlatko Dajic, az angolok ellen hosszabbításos csatában 2-1-re megnyert meccs után.
„Senki sem hitt abban, hogy eljuthatunk idáig, mi az első pillanattól hittünk magunkban – jelentette ki Ivan Perisic, a horvátok támadója. – Azzal a céllal jöttünk ide, hogy jól szerepeljünk, és örömöt okozzunk a szurkolóinknak. Azt akartuk, hogy a hazánk legyen büszke ránk. Nagyon csalódottak lennénk, ha nem nyernénk meg a világbajnokságot.”

Argentin sportoktató vezeti a döntőt

Az argentin Nestor Pitana és asszisztensei, Hernan Maidana, illetve Juan Pablo Baletti vezetik a vb-döntőt. A 43 éves sportoktató az oroszországi vb-n négy találkozón működött eddig közre: ő fújta a sípot az orosz-szaúdi nyitó meccsen, a Mexikó-Svédország csoporttalálkozón, a nyolcaddöntőben a dán-horvát, a négy közé jutásért pedig a francia-uruguayi párharc jutott neki. Pitana 2010 óta működik közre nemzetközi meccseken, szerepet kapott a 2014-es tornán is, ezzel Norberto Coerezza (1970 és 1978) ő a második argentin sípmester, aki két vb-n jutott szóhoz. Argentín sípmester eddig egyszer, 2006-vezetett vb-döntőt: az olasz-francia meccsen Horacio Ellizondo volt a bíró.

A francia válogatott úgy jutott el a fináléig, ahogy egy igazi nagycsapatnak kell. Egyetlen pillanatig nem forgott veszélyben a továbbjutása a csoportban, még akkor sem, ha Ausztrália ellen szerencsés körülmények között, a hajrában esett öngóllal szerezte meg a győzelmet. A nyolcaddöntőben látványos, jó mérkőzésen nyert Argentína ellen, a folytatásban azonban sem gólt sem kapott, hátrányba sem került.
„Nagyon boldogok vagyunk, hogy eljutottunk idáig, egész Franciaország futball-lázban ég, megemelem a kalapom a játékosaim teljesítménye előtt” – hangsúlyozta Didier Deschamps szövetségi kapitány, aki játékosként szerepelt az 1998-ban hazai pályán vb-t nyert francia együttesben.
„Nagyon büszke vagyok a csapatra, arra, amit együtt elértünk – emelte ki Samuel Umtiti, a belgák elleni elődöntő egyetlen gólját szerző védő. – Óriási lehetőség kapujába értünk, mindenképpen élni akarunk vele.”

Út a fináléba

A franciák a csoportban Ausztráliát 2-1-re, Perut 2-0-ra győzték le, majd gól nélküli döntetlenre végeztek Dániával. A nyolcaddöntőben a torna egyik legjobb meccsén 4-3-ra nyertek Argentína ellen, a négy közé jutásért Uruguaynál bizonyultak jobbnak 2-0-ra. Az elődöntőben Belgiumot verték meg 1-0-ra. A horvátok a Nigéria elleni 2-0-s sikerrel kezdték a tornát, majd 3-0-ra verték Argentínát, a záró körben Izlandot múlták felül 2-1-re. A nyolc közé kerülésért Dániát, a negyeddöntőben Oroszországot is tizenegyespárbaj után ejtették ki (a rendes játékidőt és hosszabbítást követően mindkétszer 1-1 volt az eredmény). A döntőbe jutásért Angliánál bizonyultak jobbnak 2-1-re.  

Az 1998-as hazai sikerrel zárult franciaországi tornán (ez a franciák egyetlen vb-győzelme) az elődöntőben találkozott egymással a két együttes. A horvátok a futballszövetségük jelenlegi elnökének, Davor Sukernek a góljával szereztek vezetést, ám a franciák Lilian Thuram két góljával a maguk javára fordították a mérkőzést. 
Az idei vb fináléja vasárnap 17 órakor kezdődik (Tv: M4 Sport) a horvát és francia válogatott részvételével.

Ismét találkoznak

Szombaton 16 órától (Tv: M4 Sport) az elődöntő vesztesei, Anglia és Belgium játszik egymással a bronzéremért. A két együttes a csoportkörben találkozott egymással, igaz, annak a találkozónak csupán a csoportelsőség volt a tétje, hiszen előtte mindkét gárda hozta a kötelezőt, legyőzte Panamát és Tunéziát. A csoporttalálkozót Belgium nyerte 1-0-ra. A torna legerősebb csapatának tartott brazilok kiejtése után (a belgák a negyeddöntőben 2-1-re nyertek a dél-amerikaiak ellen), meglepetés, hogy a belgák nem játszhatnak döntőt.

Frissítve: 2018.07.14. 09:52