A politikai feszültség nem állt meg az oldalvonalnál

Publikálás dátuma
2018.07.14. 08:45

Fotó: Elmar Kremser / DPA
Több mint játék – szokták mondani a világszinten legnépszerűbb sportra, a futballra. Hogy a fenti tétel igaz, azt az Oroszországban vasárnap befejeződő mundial is bebizonyította.
Az idei vb kapcsán a legtöbben elsőre alighanem a svájci válogatott koszovói albán származású játékosainak gólörömére asszociálnak, amikor arra gondolnak, hogy a játékon túlmutató nemzetek közötti feszültség kézzel fogható formában megjelent a futballvilág nagyszínpadán. Emlékezetes: Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri nem csupán azzal szomorította Szerbiát, hogy betalált, ezzel hátrányból fordítva Svájc 2-1-re verte a szerbeket még a csoportkörben, hanem azzal is, hogy nevezettek gólöröm gyanánt albán sast formáltak a kezeikkel. Aligha szükséges hosszan magyarázni, miért volt ez erős üzenet: Koszovó egy része szívesebben tartozna Albániához, miközben Szerbia nem hajlandó elismerni az országból 2008-ban kiváló állam létezését. 
A futballisták viselkedését egyébként a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség sem hagyta szó nélkül, a renitensek végül eltiltás helyett megúszták pénzbírsággal. Xhaka és Shaqiri 10-10 ezer svájci frankot volt kénytelen kicsengetni, míg Stephan Lichtsteinernek – szintén az esettel összefüggésben – 5000 svájci frankot kellett fizetnie. Külön érdekesség, hogy az egyébként nem aprópénzért futballozó játékosok „megsegítésére” vezető politikusok számlát nyitottak Koszóvóban és Albániában is. „Nem lehet pénzzel leírni azt az érzést, amit Xhaka és Shaqiri szerzett nekünk, amikor a Szerbia elleni mérkőzésen ünnepelték a góljukat” – foglalta össze a lényeget Bajram Hasani, Koszovó kereskedelmi minisztere.
Domagoj Vida, a finalista Horvátország hátvédje az oroszok elleni negyeddöntőben és azt követően is egy, a balkáni ellentéthez hasonlóan feszült viszonyra, az ukrán-orosz konfliktusra reflektált. A védő a legjobb nyolc között tizenegyesrúgások után megnyert mérkőzés végén Ukrajnát éltette (szavait kamerák rögzítették), tettét tetézve pedig később egy felvételt tett közzé a közösségi oldalán, amelyen alkoholt iszik és szintén nem elsősorban a futballra koncentrál. „Tudom, hogy hibáztam, ezért bocsánatot szeretnék kérni az orosz emberektől. Elnézést, ilyen az élet, tanulnod kell a hibáidból” – magyarázta egy orosz lapnak bűnbánóan Vida, aki aztán szintén pénzbüntetést kapott. 
Oroszország egyébként nem csak Vida szemét szúrta, a vb-re ezúttal ki sem jutó Egyesült Államokból például már a csoportszakaszban támadták a várakozáson felül teljesítő házigazdát. Az Amerikai Antidopping-szövetség szerint az, hogy az oroszok két sikerrel kezdtek, ezzel történetük során először túlélték a csoportküzdelmeket, csakis tiltott teljesítményfokozók segítségével történhetett meg, követelésük szerint a nemzetközi szövetségnek kötelessége lett volna a nyilvánosság elé tárni az orosz játékosok doppingtesztjeinek eredményét. A FIFA végül nem engedett a nyomásnak. A Szbornaja orvosa azzal védekezett, hogy a csapattagok valamennyi idei doppingtesztje negatív lett.
Persze, az előcsatározások még azt megelőzően megkezdődtek, hogy a főszereplők egyáltalán labdába rúgtak volna volna Oroszországban. 
Özil örült, mégsem mindenki volt boldog az Erdogannal készült kép miatt Fotó: AFP/Kayhan Ozer
A tornán leszereplő, címvédőként az első szakasz után kieső Németország két török gyökerekkel rendelkező játékosa, Mesut Özil és Ilkay Gündogan például még csapattársai körében is megosztó lépésre szánta el magát akkor, amikor májusban egy-egy fotó erejéig részt vállalt a török elnök, Recep Tayyip Erdogan választási kampányában. A csoportból szintén továbbjutni képtelen Peru kapcsán tavaly még a kizárás lehetősége is felmerült egy helyi törvényjavaslat miatt, Argentína pedig azért volt kénytelen lemondani a vb előtti utolsó, felkészülési mérkőzését, mert a dél-amerikaiak jeruzsálemi vendégjátékának lehetősége újfent kiélezte a palesztin-izraeli konfliktust.
A földkerekség legnézettebb sporteseménye, a labdarúgó-világbajnokság sem múlhatott el tehát politikai mellékzöngék nélkül, sőt: amint azt fentebb összefoglaltuk, jutott belőlük egy csokorra való az oroszországi torna napjaira is.
Nem hiába mondják: a labdarúgás több, mint egy játék.
Szerző