A pályán bármi történhet, de a vb legnagyobb nyertese Putyin

Publikálás dátuma
2018.07.14. 10:00

Fotó: Yuri Kadobnov / AFP
Az orosz elnök csak ritkán jelent meg személyesen a meccseken, de sikerrel alakított ki pozitív képet Oroszországról: amelyről kifelé úgy tűnt, hogy egy szabad, demokratikus ország.
A labdarúgó-világbajnokság nagy nyertese Vlagyimir Putyin. Az orosz államfő a vb alatt ritkán jelent meg személyesen – az orosz válogatott Szaúd-Arábia elleni nyitó mérkőzése volt az egyik ilyen esemény, ezen kívül a Vörös téren rúgott egy gólt, illetve a moszkvai szurkolói zónában elvégezte a kezdőrúgást két gyermekcsapat mérkőzésén -, a háttérben azonban mindent megtett azért, hogy az Oroszországról kialakult pozitív képet a maga javára fordítsa.
A vb rendben, komoly rendbontások nélkül zajlott le, a meccseket rendező városokban a torna idejére feloldották az alkoholtilalmat, a szurkolók a parkokban is alhattak, ha ehhez volt kedvük (vagy másra nem jutott pénzük). Oroszország kifelé azt mutatta, hogy egy szabad, demokratikus ország.
Putyin pedig közben találkozott Joseph Blatterrel, a FIFA korábbi elnökével, akit korrupciós ügyei miatt eltiltottak a sportággal kapcsolatos tevékenységektől. Az orosz politikus válasza az volt, hogy Blattert, mint jó barátot látta vendégül, ezt semmilyen szabály nem tilthatja meg. Ennek a találkozásnak is van üzenete: Putyin bármit megtehet.
Ami ennél is nagyobb siker: az államfő régóta szeretett volna találkozni Donald Trump amerikai elnökkel. A vb után egy nappal, július 16-án Helsinkiben kerül sor erre a találkozóra.
Putyinnak kellenek ezek a sikerek, mert népszerűsége az elmúlt hónapokban csökkent, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a lakosságnak már „csak” alig több mint 70 százaléka támogatja Putyin politikáját.
Szerző