Rendőr lőtt agyon egy férfit Chicagóban, tüntetők vonultak utcára

Publikálás dátuma
2018.07.15. 10:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Négy embert letartóztattak, többen megsérültek. Az esetet vizsgálják.
Meghalt egy férfi, akit lelőtt egy rendőr Chicago déli részén szombat este. A rendőrség közlése szerint az intézkedés során úgy látták, hogy a férfinál fegyver lehet. Amikor odamentek hozzá, megpróbálta ellökni a rendőröket, majd menekülni kezdett és a fegyverért nyúlt. A férfit ezután lőtték le, a rendőrség vizsgálja az esetet – derül ki a New York Times beszámolójából. A helyszín, South Shore nevű városrész közelében pár óra alatt helyi lakosok, aktivisták és újságírók gyűltek össze. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Végül négy embert letartóztattak, legalább három rendőr könnyű sérülést szenvedett, több rendőrautóban pedig kár keletkezett. Chicagóban az utóbbi időben erős a rendőrök iránti bizalmatlanság, és magas a feketék elleni rendőri erőszak előfordulásának aránya. 2015-ben tiltakozást váltott ki, hogy lelőttek egy tinédzsert, akinél csak egy baseball ütő volt, 2016-ban pedig egy fegyvertelen fiatalt ért halálos lövés, amikor a rendőrök elől menekült.
Szerző
Frissítve: 2018.07.15. 10:30

Ezreket toloncolnának ki Németországból, de nem találják őket

Publikálás dátuma
2018.07.15. 09:13

Fotó: STEFAN PUCHNER / DPA
A politika felgyorsítaná az elutasított menedékkérők hazaküldését, de ez nem egyszerű, minden második ember eltűnt. A rendőrszakszervezet szerint a helyi hatóságok nem tesznek eleget, és az őrizet lenne a megoldás.
Csak minden második elutasított menedékkérőt találnak meg a német rendőrök, amikor végre akarják hajtani a kitoloncolásról szóló döntést – írja a Welt am Sonntag a szövetségi rendőrség belső értékelésére hivatkozva. Az adatok szerint eddig 23 ezer kiutasító határozatból csak 11 100-at tudtak végrehajtani, mert a többi személy egyszerűen eltűnt.  A helyzet romlik, hiszen a legutóbbi hullámban 12 800 kiutasító határozatból 11 500-at nem tudtak végrehajtani, mert nem találták az elutasított menedékkérőt. A fennmaradó 1300 esetből 150-ben azért maradt el a deportálás, mert a repülőgép pilótája megtagadta az utas átvételét (ehhez joga van, biztonsági okokra hivatkozva, de feltehető, hogy inkább emberbaráti megfontolások vezérlik őket), több mint 500 esetben pedig a kiutasított személy ellenállása miatt hiúsult meg a deportálás. A sikertelen hazaküldések száma idén már duplája a 2017-esnek, pedig a hazatoloncoló határozatok száma csak 17 százalékkal nőtt. A legtöbb embert Albániába, Szerbiába és Koszovóba kellene hazaküldeni, de Irakba és Afganisztnba is jelentős számú embert kellene deportálni. Ernst G. Walter, a DPOLG rendőrszakszervezet szerint a helyi és tartományi hatóságok nem tesznek kellő erőfeszítéseket a határozatok végrehajtására, ezért a jelenleginél sokkal szigorúbban kellene alkalmazni a kitoloncolási őrizetet, vagyis a deportálásig elzárva tartani az elutasított menedékkérőket.   
Szerző
Frissítve: 2018.07.15. 09:24

Trump újraindulna 2020-ban, szerinte senki sem tudná legyőzni

Publikálás dátuma
2018.07.15. 08:46
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Rendkívüli asszonynak nevezte a brit uralkodót, megbeszélésükön terítéken volt a Brexit is.
Donald Trump amerikai elnök egy interjúban elárulta, hogy újra akar indulni az elnökválasztáson 2020-ban, és szerinte nincs senki, aki le tudná őt győzni. Az interjúban Trump szót ejt az európai migrációról is, és ezzel összefüggésben említést tesz a többi között Magyarországról – írja az MTI. Trump nagy-britanniai látogatásán az elnöki gépen adott interjút az ITV tévécsatorna műsorvezetőjének, Piers Morgannak, és ebből vasárnap közölt részleteket internetes felületén a Mail on Sunday című brit lap. Az amerikai elnök az interjú során arról is beszél, hogy a tömeges bevándorlás rossz hatással lesz Európára. „Nem fogok említést tenni egyes országokról, de kiválaszthat egyet, és láthatja, hogy ott mi történik. Egyes országok nem vesznek át (bevándorlókat). Őket tényleg megrója emiatt az Európai Unió. Vessen pillantást példának okáért Magyarországra. Ők nem akarják azt tenni, amit a többi ország közül egyesek tettek. Most ez egy nagyon komoly dolog, humanitárius alapon kéne tenni valamit, de azért ez megváltoztatja Európát. Ez komoly mértékben megváltoztatja Európát” – mondta Trump, utalva a többi között a párizsi és a londoni merényletekre. Morgan arról is kérdezte az elnököt, hogy indul-e újra az elnökválasztáson. „Igen, teljes mértékben ez a szándékom. Úgy látszik, hogy mindenki ezt akarja tőlem” – válaszolta Trump, és hozzátette, hogy nem lát egyetlen olyan demokrata párti kihívót sem, aki le tudná őt győzni. „Senkit se látok. Mindnyájukat ismerem, de senkit se látok (esélyes kihívónak)” – mondta.

Szó volt a Brexitről

Az interjúban Donald Trump részleteket árult el a II. Erzsébettel folytatott megbeszéléséről is. Például megerősítette, hogy terítékre került a Brexit. „Ő azt mondta, hogy ez egy nagyon – és igaza is van –, nagyon összetett probléma, és azt hiszem, senki se gondolta, hogy mennyire összetett lesz...” – mondta az elnök, és rendkívüli asszonynak nevezte a brit uralkodót.  „A királynő fantasztikus. Ő fantasztikus asszony, annyira energikus, okos és éles eszű... ” Piers Morgan az amerikai elnök közelmúltbeli tárgyalópartnere, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető felől is érdeklődött.  „Nagyszerűen kijöttem vele, bizony! Ő nagyon eszes, kimagasló személyiség, tréfás és kemény, jó tárgyaló” - mondta Donald Trump az észak-koreai vezetőről, akivel június 12-én bonyolította le történelmi jelentőségű találkozóját Szingapúrban. Morgan erre reagálva könyörtelen diktátornak nevezte Kim Dzsong Unt. „Igen, az, könyörtelen, de mások is azok” – válaszolta Trump. Az amerikai elnök hozzátette, hogy sok olyan emberrel van dolga, aki meglehetősen könyörtelen. Morgan azt firtatta, hogy közéjük lehet-e sorolni Vlagyimir Putyin orosz elnököt is.  „Nem tudom ezt megmondani, feltételezem, talán igen. De másokat is megnevezhetnék” – mondta. Az amerikai elnök vasárnap repül Helsinkibe, ahol kedden tárgyal Vlagyimir Putyinnal. Ez lesz az első hivatalos csúcstalálkozójuk azóta, hogy Trump elfoglalta elnöki hivatalát.
Szerző