Orbán nem érti a magyarokat, miért nem járnak a Bolsojba

Publikálás dátuma
2018.07.16. 14:00

Fotó: Orbán Viktor / Facebook
Az orosz sajtó alapján különös kép rajzolódik ki a kormányfő és Putyin találkozásáról: Orbán keserűen panaszkodott a szankciókra, amelyeket maga is megszavazott.
Orbán Viktor keserűen panaszkodott Vlagyimir Putyinnak azokra a szankciókra, amelyeket maga is megszavazott. Erről a szűkszavú magyar közleményből nem, csak orosz forrásból lehet tudni. A kremlin.ru hivatalos honlap ismerteti a vasárnapi moszkvai találkozó résztvevőit, illetve az orosz elnök és a magyar kormányfő bevezető beszédeit. Putyin oldalán ott volt Szergej Lavrov külügyminiszter, Jurij Usakov tanácsadó és Veronika Szkvorcova egészségügyi miniszter, a kétoldalú kormányközi bizottság társelnöke is. Az Orbán melletti fotelben Csányi Sándor, a FIFA alelnöke foglalt helyet.
Putyin mindenekelőtt megköszönte Orbánnak, hogy betartotta ígéretét és elment a labdarúgó világbajnokságra: „Mindannyian tudjuk, mennyire szereti a futballt, jó futballistaként ismerjük”. Ezután rátért a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra, amelyek tavaly 25 százaléknál is gyorsabban bővültek. Aláhúzta, hogy ezzel magyar partnereik bevételei is nőnek. Megelégedéssel nyugtázta, hogy rendben vannak a közös energetikai és nukleáris projektek és kiemelte, hogy egy magyar gyógyszeripari cég (a Richter Gedeon – a szerk.) az orosz piac négy százalékát tudhatja magáénak.
A magyar miniszterelnök válaszában azt mondta, mindenki sajnálhatja, aki nem láthatta személyesen a magas szintű professzionalizmussal megszervezett vb-t. Örömét fejezte ki, hogy életében először két teljes napot Szentpéterváron, hármat pedig Moszkvában tölthetett. Szerinte „ez a két város az európai civilizáció ékköve” és nem is érti azokat a magyarokat, akik elmennek a bécsi operába, de nem akarják megnézni a moszkvai Nagyszínházat. 
A kétoldalú kapcsolatokról szólva megjegyezte, hogy azok még gyorsabban fejlődhetnének, ha nem lennének a nyugat által Oroszország ellen bevezetett szankciók. „Ezek az intézkedések természetesen károkat okoznak, lehetőségeket veszítünk. Biztosítani szeretném elnök urat, hogy mi az Oroszország és a nyugati világ kapcsolatainak normalizálása mellett vagyunk” - mondta Orbán. Az EU Tanácsa, benne a magyar miniszterelnökkel, alig tíz nappal korábban egyhangú döntéssel hosszabbította meg a Krím orosz megszállása miatti szankciókat.
Putyin viszontválaszként annyit mondott, hogy „Magyarországon is van legalább két ilyen ékkő, Buda és Pest, de persze vannak mások is”.
A tárgyalás további részleteiről az orosz sajtó sem számol be. Így nem tudni, pontosan hogyan áll a Paks 2 projekt és a Közép-Európába Törökországon át orosz földgázt szállítani hivatott vezeték ügye, illetve meddig akadályozza még a magyar diplomácia Ukrajna és a NATO együttműködését.
Frissítve: 2018.07.16. 15:22

A patikák a hónap végétől veszik vissza a szennyezett vérnyomáscsökkentőket

Publikálás dátuma
2018.07.16. 13:23

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A betegeknek azt javasolják, hogy aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával. A gyártási hibás készítményeket helyettesítő orvosságok áráról az egészségbiztosító listát készített.
Augusztus 31-ig vihetik vissza a patikába a betegek a forgalomból kivont valzartán (valsartan) tartalmú vérnyomáscsökkentőket. Betegenként maximum két bontatlan dobozt vehetnek át a gyógyszertárak és az érintettek az aktuálisan érvényesen térítési díjat kaphatják vissza. (Előfordulhat ugyanis, hogy a kiváltás időpontjában más árat fizetett a beteg.)
A visszavásárlást július 30-án, azaz csaknem két hét múlva kezdik meg a gyógyszertárak – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleményéből. A rákkeltő anyaggal szennyezett vérnyomáscsökkentők visszaváltásáról a múlt hét végén született megállapodás a humántárca a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és az OGYÉI között. A kivont készítményekről a lista itt olvasható.
Mint emlékezetes: rákkeltő szennyeződés miatt a gyógyszerhatóság 27 valzartán hatóanyagú gyógyszer kivonása mellett döntött. A betegeknek azt javasolják, hogy aki az érintett termékek valamelyikét szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítmény váltásról. A valzartán tartalmú készítmények további használatára, illetve váltására vonatkozóan közös ajánlást adott ki az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozata, a Magyar Hypertonia társaság és a Magyar Kardiológiai Társaság (az ajánlás elérhető itt ). 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) összegyűjtötte a betegeknek, hogy az egyes helyettesítő orvosságokért mennyit kell fizetni a patikában. Ezen készítmények jelentős részének kedvezőbb a térítési díja, mint amennyit a betegeknek jelenleg gyógyszereikért fizetni kell. A megfelelő minőségű valzartánt tartalmazó készítmények térítési díja 372-2258 Ft egy hónapra, az azonos hatástani csoportba tartozó másik hatóanyagot tartalmazó készítmények esetén 267-3105 Ft-ot kell fizetnie a betegnek havonta, az ajánlásban szereplő, hasonló hatástani csoportba tartozó eltérő hatóanyagot tartalmazó készítményre a térítési díj a legalacsonyabb: 75 Ft-tól 1494 Ft-ig terjed a beteg által fizetendő havi költség. A helyettesítő termékek részletes felsorolását, és térítési díját ez a táblázat tartalmazza. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.16. 15:55

Helyreállt a rend a ferihegyi repülőtéren

Publikálás dátuma
2018.07.16. 12:04

Egy muszlim férfi imádkozni kezdett - és elszabadult a pánik. Többé-kevésbé vaklárma volt az eset, bár a férfit a rendőrség körözte.
A Népszava információi szerint egy zavarodottan viselkedő utas miatt ürítették ki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2/A terminálját hétfőn délelőtt. A muszlim férfi imádkozni kezdett az egyik beléptető pultnál, mire elvették és átvizsgálták a csomagját.
- Az ellenőrzés idejére elrendelték a terminál kiürítését – mondta lapunk megkeresésére Hardy Mihály, a Budapest Airport (BA) szóvivője. - A zavarodottnak tűnő utasnál nem találtak semmit.

Garázdaság és kábítószer-birtoklás miatt körözték

A férfi már a taxiból kiszállás után is zavartan viselkedett - írja a police.hu. Röviddel 10 óra előtt berohant a terminálba, ahol letette a táskáját és eltávolodott tőle. A rendőrök a férfi gyanús viselkedése miatt a helyszínt kiürítették, a tűzszerészek a csomagot átvizsgálták, robbanóanyagot nem találtak. A férfihez mentőt hívtak, akik kórházba szállították. Az utasok fél 11-kor térhettek vissza a terminálba.
A férfi adatainak ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy ellene garázdaság és kábítószer birtoklás miatt körözés van érvényben.

Úgy tudjuk, az utas a lengyel légitársaság, a LOT egyik járatával akart elutazni Budapestről. A procedúra végeztével helyre állt a rend a repülőtéren, az utas és repülőforgalom zavartalan.
Szerző
Frissítve: 2018.07.16. 15:03