Előfizetés

Valsartan: egyes pótszerekből máris hiány van

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.07.17. 08:21
Illusztráció: pexels.com
Az orvosok megkezdték a betegek átállítását azon 27 valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentőről, amit a hatóságok július negyedikén szennyezés miatt vontak vissza a forgalomból. Azonos hatóanyaggal 24 szer kapható a patikákban, de van ahol már ezeket sem kapni.
A múlt héten mintegy 20-30 betegének cserélte le a terápiáját Lénárd Rita belgyógyász szakorvos, ám már ekkor előfordult, hogy a gyógyszertárban nem tudták kiadni a fölírt dózisú készítményt, csak annál erősebb volt. Így több betegénél a magasabb hatóanyag tartalmút kellett felírni és a gyógyszert felezni. A kialakult helyzetet bonyolítja – mondja az orvos, hogy a valsartan a magasvérnyomásra adható szerek közül, nem az elsőként választandó szer, ezt a hatóanyagot akkor kell írni, ha az egyéb készítmények mellékhatást (például köhögést) okoztak a betegnek.  A szakmai szervezetek már a múlt héten közzétették azt a listát, melyből a magasvérnyomást kezelő orvosok választhatnak a most kieső valsartan-terápiák pótlására. A Krka gyógyszercégnek kettő, a Tevának is kettő, de azokból többfajta hatáserősségű készítménye van, amit ugyancsak 80 százalékos tb-támogatással válthatnak ki a betegek. (A térítési díjuk 352 forinttól kiszereléstő és fatától függően 2258 forint lehet.) Ezen felül a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő(NEAK) hétfőn több tucat olyan orvosságot jelölt meg, amely ugyan más hatóanyaggal, de megfelel a valsartan hatásmechanizmusának. Ezek árából a betegeknek szintén csak húsz százalékot kell térítési díjként kifizetniük. Kapható a valsartan készítmények „őse” az eredeti készítmény, a Diovan, de ezt támogatás nélkül, teljes áron forgalmazzák a gyógyszertárak. Ennek 28 szemes 80 és 160 milligrammos kiszerelése 3405 forintba, a 320 milligrammos 5830 forintba kerül.  A szennyezett hatóanyaggal forgalomba kerül készítmények leváltása nem egyszerű, mert már nem csak az unió területéről vontak ki nagy mennyiségű valsartanos gyógyszereket, de az amerikai szakhatóság (FDA) is éltebeléptetett visszahívásokat.  A dán gyógyszerügyi hatóság honlapjáról pedig az is kiderül, hogy a szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban. A kínai gyártó akkor változtatott az előállítási folyamaton, ezt szabályosan bejelentette a hatóságoknak, amelyek ilyenkor előírják a cégtől vásárló gyártóknak, forgalmazóknak, hogy milyen minőségvizsgálatokat kell elvégezniük, milyen nem kívános anyagokra kell szűrniük. Csakhogy a most bajt okozó, nitrózamin nem szerepelt ezek között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag szennyeződésre most is csak véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény.   A nitrózamin egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. Egyes forrásaink szerint a kínai alapanyag szennyeződése csekély, legalábbis 70 évnyi adagolás mellett lehetne bizonyítottan egészségkárosító hatása. Úgy tudjuk: a most termék visszahívásban érintett gyártók közt vannak olyan cégek, amelyek akár két hónap alatt visszatérhetnek termékükkel a piacra, mert időben elindították találtak más forrásból hatóanyagot, s azzal ismét elindíthatják a gyártást. 

Két doboz a virtuális limit

Bár a termék visszahívás mint intézkedés, csak a patikákra vonatkozik, hétfőn az OGYÉI arról tájékoztatta a lakosságot, hogy fejenként maximum 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítményt visszavihetnek a patikákba, ahol visszakapják a gyógyszer térítési díját.  Az OGYÉI azzal indokolta a kétdobozos limitet, hogy – szerintük - egyszerre legfeljebb háromhavi adagot lehet felírni, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen ott a betegnél. A gyógyszert bármelyik gyógyszertárba vissza lehet vinni, blokk nélkül is. A gyógyszertárakat sem éri kár: a kifizetett összeget megkapják a forgalmazóktól.  A lehetőség csak formailag korlátozza két dobozra a visszaváltást, a gyakorlatban ellenőrizhetetlen, hogy ki, mennyit visz majd be egy-egy patikába. A beteg többször is beállhat a sorba és a gyógyszerész blokk nélkül nem is tudja majd kontrollálni, hogy az illető valójában mennyit és mikor váltott ki. Aggódnak a gyógyszerészek amiatt is, hogy előfordulhat most kevesebbet tudnak visszadni aktuális térítési díjként, mint amennyit a beteg annak idején fizetett. A vérnyomáscsökkentők ára ugyanis akár havonta is változhat.   

A Dísz teret is kinézte a kormány, és meg is szerzi magának

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.07.17. 07:00

Fotó: Róka László / MTVA
Minden társadalmi kontroll s hatásági ellenőrzés alól kivonná a kabinet a budai Vár kormányzati negyednek szánt részét, miközben állami tulajdonba vonná a ma még önkormányzati ingatlanokat is.
A kormány megalkotná a kiemelt budapesti fejlesztések kategóriáját – legalábbis erről szóló javaslatot nyújtott be az országgyűlésnek Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.
A jövőben kiemelt budapesti fejlesztésnek számítanak azok a költségvetési vagy EU-s forrásból finanszírozott budapesti kormányzati fejlesztések, amelyeket a központi költségvetési szervek vagy állami gazdasági társaságok valósítanak meg, és amiket a kormány rendeletében kiemeltté nyilvánított.
A törvénytervezet szerint egy a magyar állam százszázalékos tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaság feladata lesz a kiemelt budapesti fejlesztések előkészítése. Két konkrét fejlesztést is megneveznek: a Budapest Diákváros - Déli Városkapu Fejlesztési Programot, valamint a Budai Vár megújítását. A tervek szerint a dél-pesti és észak-csepeli fejlesztési területen valósul meg egy atlétikai stadion a hozzá kapcsolódó létesítményekkel, Xtrém néven egy szabadidőpark és egy evezősközpont, valamint a diákváros.
A törvény emellett a Budai Palotanegyed és környezete megújítására is javaslatot tesz. Ahogyan a Kossuth Lajos tér törvénnyel került az Országgyűlés gondozásába került, úgy ugyanezt indokolt és szükséges – legalábbis az előterjesztés szerint –  megtenni a budai Várnak a Dísz tértől a királyi palotáig terjedő területével is - szerepel az indoklásban.
Nagy valószínűséggel a kormánynak nem a „diákváros” a fontos, hanem sportkomplexumokat fognak építeni a korábban olimpiai helyszínnek kinézett területen. A Palotanegyednél hasonlóak lehetnek az indokok, csak nem az olimpia, hanem a kormányzati negyed érdekében. Ha az önkormányzati tulajdonú épületek állami tulajdonba kerülnek, a kormány a településképtől a behajtási szabályokig és díjakig mindent rendeletben szabályozhat. Például a lakosság kiszorítását is.
Mindez azt jelenti, hogy a fenti területeken végrehajtott beruházások kikerülnek a civil és társadalmi kontroll alól, a hatósági ellenőrzés jelképessé válik. A kivitelezőt pedig gyakorlatilag a kormány jelölheti ki.

A reményt még nem vesztette el az ellenzék, csak a választásokat

Doros Judit, Vas András
Publikálás dátuma
2018.07.17. 06:30

Fotó: Vajda József / Népszava
Sorra nyerték a kormánypártok az időközi választásokat, de az ellenzék szerint dőreség lenne ebből azt a következtetést levonni, hogy sosem nyerhetnek. Vannak ugyanakkor, akik már lemondták a jelöltséget, mert úgy vélik, teljes bukás lesz az önkormányzati választás.
Bármi lehetséges, egy előre nem látható esemény vagy eseménysorozat jobbra és balra is eldöntheti a jövőre esedékes önkormányzati választásokat – vélekedett több, általunk megkérdezett baloldali településvezető. Buda Sándorné, Tarnaszentmiklós szocialista polgármestere szerint jelenleg a migrációs mantra uralja a közvéleményt, de ha például Trump protekcionista intézkedései ellehetetlenítik  a német autóipart, az Magyarországra nézve is végzetes következményekkel járhat. Ha pedig a gazdaság nem stabil, és az emberek biztonságérzete megrendül, máris megbillenhet a jobboldali fölény - mutatott rá. Buda Sándorné egyelőre nem vont párhuzamot az elvesztett időközi választások és a saját jövőbeli lehetőségei között. Újraindulását az fogja eldönteni – mondta – hogy az elkövetkezendő egy évben mennyire üríti ki az önkormányzatok hatáskörét a kormány. Szerinte sok jel mutat arra, hogy a hetvenes években felszámolt, központosított  járási rendszert állítaná vissza a jobboldal, neki pedig nincs kedve a régi tanácsi rendszerhez, amikor helyben csak bólogatni lehetett, dönteni nem.

Szitka Péter, Kazincbarcika MSZP-s polgármestere már eldöntötte, hogy megméreti magát, szerinte most az a kérdés, hogy „milyen színekben”. Természetesen nem lép ki a pártjából, de szerencsésnek tartaná, ha egy szélesebb összefogás alakulna ki mögötte. Felvetésünkre, hogy ez megvolt a Józsefvárosban és Miskolcon is, mégsem sikerült az áttörés, úgy válaszolt: mindenhol az egyedi körülményeket kell mérlegelni. Miskolcon őt is meglepte a baloldal szereplése, de úgy vélte: talán ennek tanulságai hasznukra lehetnek később.

- Egy faluban eddig megfértek egymás mellett a különféle ideológiák, a képviselő-testületekbe a legritkábban kerültek be pártok jelöltjei – mondta egy somogyi településvezető. Ő eddig minden indulása alkalmával kikérte a „helyi potentátok” véleményét, s most is puhatolózott. A megkérdezett öt véleményvezérből ketten azt mondták: félnek, ha nem a kormánynak megfelelő jelölt kerül a polgármesteri székbe jövőre, kimaradnak a Modern Falvak Programból.

- A parlamenti, majd azt azt követő időközi választások sikertelensége miatt több, korábban szóba jöhető jelölt jelezte, nem vállalja a megméretést – mondta az egyik dél-dunántúli város szocialista prominense. – Úgy vélik, teljes bukás lesz az önkormányzati választás is, és nem akarják, hogy beskatulyázzák őket. Akad olyan, aki megmondta: fél, ha MSZP színekben indul, okot találnak rá, hogy kirúgják az önkormányzati cégtől, ahol dolgozik. Egy vállalkozó pedig azt mondta, a cége sínylené meg az uniós pályázatoknál, ha elindulna akárcsak függetlenként, de ellenzéki támogatással.

Nehéz szerep

Az időközi választások eredményéből csak korlátozottan lehet levonni következtetéseket, ez most sem vesztette érvényét. Egy év múlva akár szögesen ellentétes eredmények is születhetnek - mondta a Népszavának Reiner Roland az Integrity Lab elemzője. Az időközi választásoknak jellemzően csak időnként van igazi a tétje, mint például a veszprémi Kész Zoltán indulásakor, akinek győzelme gyakorlatilag a Fidesz kétharmadának elvesztését jelentette az előző ciklusban.
Fontos jel viszont, hogy a kormánypárt az utóbbi hónapokban rendezni tudta a sorait: míg 2018 előtt sorra bukták el az időközi választásokat, most sorra nyerik azokat. Ez azt mutatja, hogy a rendszer fegyelmezettebbé vált, és a szavazóikat sokkal jobban tudják most mozgósítani, mint az ellenzéki pártok. Utóbbiak számára az a leglényegesebb kérdés, hogyan találják meg jövő őszig azokat a jelölteket, akik eséllyel léphetnek fel ezzel a hatékony gépezettel szemben.