Előfizetés

Egyelőre megúszta a listázást a Figyelő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.25. 17:57
Fotó: Népszava
Nem indít eljárást a Médiatanács, szerintük ehhez a felsorolt embereknek jogi értelemben „védett közösségnek” kellene minősülniük.
A médiajogi csoportképző feltételek hiányában a Médiatanács nem indít eljárást a Mérték Médiaelemző Műhely bejelentése alapján, amelyben a szervezet a Figyelő című hetilap egyik áprilisi lapszámában „A spekuláns emberei” címmel megjelent írással kapcsolatban kirekesztést tiltó törvényi rendelkezések megsértését kifogásolta – derül ki az NMHH szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményéből.       A kirekesztés, mint médiajogi jogsértés fennállásához ugyanis a cikkben felsorolt embereknek jogi értelemben közösségnek, méghozzá „védett közösségnek” kellene minősülniük, amelyet egy közös – a személyiséget meghatározó – közösségalakító tulajdonság köt össze, és amely a közösségen kívül állóknak is beazonosítható; a puszta felsorolás azonban ehhez – indoklásuk szerint – nem elegendő. Hozzátették, hogy a nevesítetteknek egyéni személyiségvédelmi eszközökkel, bírósági úton, polgári peres eljárás keretében van arra módjuk, hogy érvényesítsék igényüket. Mint megírtuk, rengetegen vállaltak szolidaritást a lapban lajstromozott tudósokkal, civilekkel, jogvédőkkel: az ELTE oktatói, munkatársai és hallgatói nyilatkozatban emeltek hangot a listázás ellen, és a megtámadott civilek, tanárok mellé állt a Corvinus Egyetem egy egész tanszéke is. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is egyértelmű üzenetben ítélte el a listát.

Megbüntették a már megszűnt Lánchíd Rádiót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.25. 17:23

Fotó: Róka László / MTVA/Bizományosi
A Médiatanács 675 ezer forintos bírságot szabott ki, amiért csak zenét sugároztak. Azt viszont kénytelenek, mert nem kapcsolhatják ki a sugárzást.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa súlyos jogsértésnek minősítette a Lánchíd Rádió szolgáltatójának azt a gyakorlatát, hogy műsoruk jelentősen eltért a szerződésben rögzített műsorrendtől és közszolgálati kötelezettségeitől, és emiatt 675 ezer forintos bírságot szabott ki – írja az MTI. Az NMHH szerdai közleménye szerint a médiatanács azért szabta ki a bírságot a Lánchíd Rádió (Budapest 100,3 MHz és vételkörzet-bővítései), a Lánchíd Rádió Pécs (Pécs 94,6 MHz és vételkörzet-bővítései), valamint a Lánchíd Rádió Száz pont Kettő (Szeged 100,2 MHz) körzeti, illetve helyi közösségi rádiók szolgáltatójára, mert egy vizsgált májusi műsorhéten a hatósági szerződéseiben vállaltakkal és törvényi kötelezettségével ellentétben kizárólag zenét sugárzott, ami súlyos jogsértésnek minősül. Egyáltalán nem adott közre semmilyen szöveges tartalmat: híreket, helyi közéleti, a helyi mindennapokat segítő, közszolgálati és kisebbségi műsorokat – tették hozzá.
Mint ismeretes, a fideszes kétharmadot hozó parlamenti választás után Simicska Lajos alaposan leépítette médiaportfóliáját. A Magyar Nemzet április 11-én jelent meg utoljára, és a Lánchíd Rádió is elhallgatásáról is döntöttek. A Lánchíd Rádió viszont nem lett teljesen néma – a 24.hu azt írta, a Médiatanács kérdésükre adott válaszából az derült ki, hogy Simicska rádiós cége nem is némíthatja el önkényesen a rádióját, lekapcsolni a szerződés lejárata előtt törvényesen csak akkor lehet, ha közös megegyezéssel szerződést bontanak a Médiatanáccsal, vagy ha a Médiatanács súlyos jogsértés miatt maga bontaná fel a szerződést.

Az NMHH a közleményben azt is tudatta, hogy a testület harmincöt médiaszolgáltatót figyelmeztetett, tizenhét esetében pedig néhány tízezer forintos bírságot is kirótt az előző évre vonatkozó beszámolási kötelezettség késedelmes teljesítése vagy elmulasztása miatt. A legmagasabb összegű bírság ötvenezer forint volt. A médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét – tették hozzá.

Újabb visszalépett LMP-sek kaptak büntetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.25. 17:13

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Sajtóértesülés szerint Ságodi Zoltán, Tenk András és Doszpoly Botond eltiltásáról döntöttek. A bűnük az volt, hogy visszaléptek az áprilisi parlamenti választáson.
Újabb három LMP-s politikus kapott súlyos büntetést másodfokon, jogerősen a párt etikai bizottságától – tudta meg a Zoom.hu. A portál szerint azért büntették meg őket, mert a párt érvényben lévő döntésével szemben a tavaszi parlamenti választások hajrájában visszaléptek egyéni körzetükben az esélyesebb ellenzéki jelölt javára. A Zoom.hu információi szerint – Ságodi Zoltán (Balatonfüred) 3 év eltiltást kapott, ő a pártban másodikként döntött úgy, hogy visszalép, méghozzá a jobbikos Kepli Lajos érdekében tette meg ezt Veszprém 2-es választókerületében. Úgy tudják, Ságodi nem nyugszik bele a büntetésbe, hanem bíróságon támadja azt meg. – Tenk András (Csepel-Soroksár) másfél éves eltiltása ugyancsak nem teszi lehetővé, hogy az EP- illetve az önkormányzati választásokon induljon. – és Doszpoly Botond (Miskolc) is eltiltást kapott, de csak egy évre, így ő a jövő őszi önkormányzati választáson akár el is indulhat az LMP színeiben.