Gyerekek zaklatásával vádolják, lemondott egy bíboros

Publikálás dátuma
2018.07.28. 16:25
McCarrick, 2013-ban.
Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
Megvették a hallgatást, ha kellett - mondják. Közel 100 éve McCarrick az első, aki ilyen magas rangból bukik.
Lemondott bíborosi címéről Theodore McCarrick, korábbi washingtoni érsek, akit többek közt egy 11 éves fiú zaklatásával is vádolnak - írja a Reuters. Ferenc pápa szombaton elfogadta a lemondását.
Először múlt hónapban szálltak fel a McCarrickkel kapcsolatos hírek, amiket Vatikán számára különösen kellemetlenné tesz egy párhuzamosan zajló, chilei ügy. Latin Amerikában szintén a katolikus egyház magas rangú tagjait érintő pedofil-ügyek derültek ki. A most 88 éves férfit ezért a pápa egyből eltiltotta a nyilvános szolgálattevéstől.
A botrány lényegében akkor vette kezdetét, mikor az egyház elismerte, hogy McCarrickot megalapozotan vádolják egy 16 éves fiú 50 évvel ezelőtt történt szexuális zaklatásával. Ezt követően előállt még valaki, aki állítja: 11 éves korában zaklatta őt a férfi. Utána egy egész sor férfi állt elő, akik arról számoltak be, hogy mikor papnak tanultak, McCarrick arra kényszeítette őket, hogy vele aludjanak.
A New York Times arról is beszámolt, hogy két egyházmegye, ahol a férfi püspökként szolgált, megvásárolta McCarrick több áldozatainak hallgatását 2005-ben és 2007-ben.
Védekezésül McCarrick csak annyit mondott: nem emlékszik az 50 évvel korábban történtekre. A többi ügyet nem kommentálta.
A volt bíboros bukása sokkolta az amerikai egyházat: a férfi köztiszteletben álló személy volt, egyben több korábbi pápa és elnök bizalmasa is. Sokan sürgetik a Vatikánt, hogy nyomozza ki, mégis mi történt, és - főként - hogyan juthatott ilyen magas pozícióba McCarrcik.
2013-ban egy bíboros, Keith O'Brien kényszerült visszavonulásra, mivel kispapokat szexuálisan zaklatott, ő azonban haláláig megtarthatta címét. Utoljára 1927-ben kellett lemondania egy bíborosnak, akinek nézeteltérése adódott az akkori pápával.
Szerző

Biztonsági rés: a müncheni reptér 200 járatát törölték

Publikálás dátuma
2018.07.28. 15:19
Utasok várakoznak július 28-án, míg a rendőrségi akció zajlik a müncheni reptér 2-es termináljában.
Fotó: MATTHIAS BALK / DPA
Órákra kellett lezárni a teljes 2-es terminált szombaton.
"Biztonsági rés" miatt időlegesen lezárták München repterének 2-es terminálját szombaton - írja a Reuters. A lezárás hajnalban, 6:47-kor kezdődött, és 11:44-ig tartott, de a légiforgalom csak délután 2-kor indulhatott újra a reptér üzemeltetése szerint.
A terminálnak az utasok biztonsági ellenőrzésére szolgáló területét érintő rendőri intézkedések miatt 200 járatot kellett törölni.
Szerző

Szembeszáll az ördögi idegengyűlölettel az olasz katolikus egyház

Publikálás dátuma
2018.07.28. 13:36

Fotó: Massimiliano Ferraro / NurPhoto
Sátánként ábrázolták Matteo Salvini belügyminisztert egy katolikus magazinban. A jobboldali radikális Liga elnöke viszonya már régóta fagyos az egyházzal.
Matteo Salvini kiváló érzékkel használta ki a menekültválság adta lehetőséget. A jobboldali radikális Liga elnöke, belügyminiszter, a bevándorlók folyamatos szapulásával, hajóik az olasz kikötőkbe való be nem engedésével valóban elképesztő sebességgel tornászta felfelé saját és pártja népszerűségét. A március 4-én megrendezett parlamenti választás óta, amelyen a Liga 17,4 százalékot szerzett, majdnem megduplázta az általa irányított politikai erő népszerűségét.
Az olasz katolikus egyház azonban nem áll a „győztes” oldalára, épp ellenkezőleg. A Famiglia Cristiana című katolikus magazin csütörtökön megjelent kiadásában az ördöghöz hasonlította az olasz belügyminisztert. A lap címoldalán egy pápai kéz emelkedik a magasba, mellette Salvini képe, alatta pedig ez a latin nyelvű cím: „Vade retro Salvini”, azaz „Vonulj vissza Salvini”. Az ördögre való utalás egyértelmű, hiszen a „Vade retro Satana” kifejezés egy a középkorban gyakrabban használt formulára utal. A magazin idézte az Olasz Katolikus Püspöki Konferencia ülését, amelyet a migráció témakörének szenteltek. Ezen megállapították, „lelkipásztorokként nem leegyszerűsített megoldásokat követelünk. Nem kívánunk eltekinteni a bevándorlás problematikájától. Ugyanakkor nem engedhetjük meg azt sem, hogy a félelmek határozzák meg a döntéseinket, a bizalmatlanság, a düh, az elutasítás légköre alakuljon ki” – hangzik a nyilatkozat.
Salvini nem késlekedett a válasszal, ízléstelennek nevezte a katolikus magazin címlapját. „Nem kívánok senkit sem kioktatni, de ezt nem érdemeltem meg” – fogalmazott a belügyminiszter. Állítása szerint sok egyházi személyiség támogatását is élvezi. A radikális tárcavezető nemcsak a bevándorlókkal szembeni kirohanásával verte ki a biztosítékot. Azzal a júniusban elhangzott kijelentésével is, amely szerint összeírná az országban élő romákat. Augusto Paolo Lojudice római segédpüspök, az olasz püspöki konferencia migrációért felelős államtitkára élesen bírálta a belügyminisztert, állításait Matteo Zuppi bolognai érsek is visszautasította.
A pápa és Salvini viszonya már régóta meglehetősen rossz. A Liga elnöke évek óta bírálja Ferenc menekültpolitikáját. Az egyházfő a béke 2016-os világnapjára írott üzenetében ezt írta: „A migránsok és menekültek kérdőre vonnak bennünket. A válasz az irgalmasság Evangéliuma”. Az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsának közleménye ezzel kapcsolatban rámutatott, ezzel azoknak a drámai helyzetére utal a pápa, akik arra kényszerülnek, hogy elhagyják saját földjüket. A pápa a dokumentumban utalt arra, hogy a keresztények feladata: szállást kell adniuk az utazóknak, hiszen annak alapján ítéli meg az embert, „szeretettel válaszolt-e” a kihívásokra. Salvini erre a tőle megszokott cinizmussal reagált: „Ferenc pápa a migránsok számára irgalmasságot, a külföldiek számára befogadókészséget akar. Közben a rendőrség Riminiben letartóztatta egy fiatal olasz lány gyilkosát, aki megint külföldi migráns volt. Semmiféle irgalmat sem érdemel. Ámen” – hangoztatta. Gianluca Buonanno, a Liga európai parlamenti képviselője ennél is tovább ment. „Az egyház afrikanizálni akarja Európát úgy, ahogy magát is afrikanizálja”, utalván arra, hogy egyre több az afrikai pap és egyre kevesebb az európai. Azt is közölte, hogy a pápa szerinte nem képviseli úgy az olasz szegények érdekeit, mint a bevándorlókét. Nunzio Galantino, az Olasz Katolikus Püpöki Konferencia előző főtitkára (jelenleg a Szentszék vagyonkezelőségének élén áll) akkor dühösen jegyezte meg, Jordániában tett látogatása után, miközben a 6,5 milliós közel-keleti ország kétmillió menekültet fogadott be, Olaszország (különösen az észak-itáliai tartományok) nem hajlandóak befogadni több közel-keleti és afrikai menedékkérőt, akik háborúk elől kénytelenek elmeneküli. Rendkívül ostoba hozzáállásnak nevezte ezt „néhány szavazatért”.
Azóta annyit változott a helyzet, hogy Salvini belügyminiszterként már az egész országba nem hajlandó beengedni nincstelen bevándorlókat. Egy ízben azt közölte, „Azok, akik Olaszország megszállását védik az idegenek által, s az ország tönkretételét idézik elő, vagy nincs fogalmuk semmiről, vagy anyagilag jól járnak az egésszel. Olaszország köztársaság, nem? Vagy még mindig a Vatikán uralkodik felette?”
Frissítve: 2018.07.28. 13:37