Hőség: vizet osztanak a pályaudvarokon és a Deák téren

Publikálás dátuma
2018.07.29. 16:31
Illusztráció
Ingyen ásványvizet oszt az utasoknak a MÁV Start d budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon. Beszállt a vízosztásba a Fővárosi Vízművek is.
Ingyen kapnak ásványvizet a MÁV Start utasai délelőtt tíz és délután öt óra között.  A társaság bejelentése szerint Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a békéscsabai, a szegedi a kecskeméti, a győri, a pécsi, a nagykanizsai, a fonyódi, a siófoki, a veszprémi, tapolcai, celldömölki, zalaegerszegi, debreceni és nyíregyházi állomáson adnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozóknak.  Hétfőn beszáll a vízosztásba a Fővárosi Vízművek is, a szokott módon és helyszínen, a Deák téren várja vízosztó ponttal a fővárosiakat és a Fővárosba látogatókat, ahol a déli óráktól zacskós vizet kínálnak. Később reggel tíz és délután hat óra között várják ugyanitt a szomjazókat, a hőség enyhüléséig. 

A szökőkút idén sem medence

A Főkert a parkok és játszóterek rendszeres hűtésével próbálja kezelni a helyzetet, a szökőkutak vize azonban most sem alkalmas fürdésre - figyelmeztet Tarlós István hivatala.
A rendkívüli, akár 35 foknál is nagyobb hőség miatt az  Emberi Erőforrások Minisztériuma már szombaton vörös kód fokozatú riasztást rendelt el, emlékeztet az MTI.

Itt a vörös kód, erre érdemes figyelni

A kormány honlapján közzétett protokoll szerint "vörös kód" idején a bentlakást nyújtó szociális intézmények a fenntartó típusától, ellátási területüktől, az általuk ellátott célcsoporttól és a rendelkezésre álló üres férőhelytől függetlenül, a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül fogadják azokat az utcán élő embereket, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható. A vörös kód ideje alatt az utcán élő, de elhelyezést kérő hajléktalanok elhelyezése tehát elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata - tették hozzá.     A vörös kód esetén többek között tájékoztatást kell adni arról is, hogy hol található nyitva lévő klimatizált helyiség. Emellett  közölni kell, hogy hol van a lakosság számára ingyenesen biztosított vízosztási hely, valamint párakapu. Szükség esetén meg kell szervezni azt is, hogy az ellátottak az érintett helyekre el is tudjanak jutni utcai gondozószolgálatok, illetve krízisautók bevonásával. Arról, hogy mire érdemes figyelni egy hosszan tartó hőhullám idején, a katasztrófavédelem honlapján olvashatnak részletes leírást.
Szerző
Frissítve: 2018.07.29. 16:37

Milliárdokért vásárolta meg az állam a volt Malév-székházat

Publikálás dátuma
2018.07.29. 15:11
A volt Malév-székház (középen) tőle balra a Sofitel kiugró ablakai
Fotó: Népszava
Mintegy 2,6 milliárdba került, de az állam megszerezte az Apáczai Csere János utcai épületet. Sokba kerül az újabb Andrássy úti palota megszerzése is.
Amerikai befektetőket beelőzve élt elővásárlási jogával a magyar állam és 8,2 millió euróért (2,6 milliárd forintért) megvásárolta az Apáczai Csere János utcai volt Malév-székházat - értesült a Napi.hu. A portál idézi Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nyilatkozatát, aki Tóth Bertalan kérdésére válaszolva elismerte, megvették Budapest, V kerület. 24491/0/A/2. helyrajzi számú ingatlant, vagyis a volt székházat.
Az ingatlant az Atrium Estate Ingatlanforgalmazó Kft-től vásárolták meg 8,2 millió eurórért, a portál pedig úgy tudja, hogy amerikai befektetők - a szomszédos Sofitel tulajdonosai - elől vették meg az épületet. Az árat nem az kormány találta ki, azt  a Jones Lang LaSalle Kft. vagyonértékelése alapján határozták meg; az államnak ugyan elővásárlási joga van, de a vételi ajánlatot a magánfelek adásvételi szerződése alapján kell tenniük egy-egy ingatlanra.   Az eladó Atrium Estate Kft. tulajdonosa Závodszki Zoltán - aki korábban az MTVA vezérigazgató-helyettese volt, de Show & Game nevű cége a Honfoglaló című beszállítója is -, valamint egy hongkongi vállalat, a Synergonomy Holding Limited. A gazdasági portál utána nézett és a cégbejegyzéskor leadott dokumentumokból ennek tulajdonosa nem derül ki, mindössze annyi, hogy az Matador Nominees SA érdekeltsége, valamint hogy titkára Simon Michael Murphy.   A G7 korábbi, témával foglalkozó cikke szerint  A Matador SA egy belize-i offshore cég. Vagyis,  
Az állam úgy vásárol meg egy kormányközeli üzletembertől egy ingatlant, hogy a vételár fele adóparadicsomban bejegyzett offshore cég számláján fog landolni- írta a G7.

A Synergonomy Group honlapján feltüntett ismertetője szerint "innovatív, magas színvonalú technológiai megoldásokat és professzionális szolgáltatásokat nyújt az oktatási intézményeknek világszerte a magyarországi leányvállalatain keresztül."

Jut pénz az Andrássy úti irodaházra is

A Gulyás és Tóth közötti levélváltásból az is kiderül, hogy az állam megvásárolja az Andrássy út 70. alatti irodaházat is, erre pedig négymilliárdos fedezetet szánnak. Az Andrássy úton februárban Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége is nagy bevásárlást tartott:  az Appeninn Holding Nyrt. az  Andrássy út 59. szám alatt található egykori Andrássy-palotát szerezte meg a Plaza House Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásával; a vétel közel 2,2 milliárd forintba került.
Szerző

Felhőszakadások kísérik a brutális hőséget

Publikálás dátuma
2018.07.29. 10:11
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton / Népszava
A forróság mellett nagy esőkre is készülhetünk vasárnap: az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és tíz megyére adott ki riasztást felhőszakadás veszélye miatt.
Miközben napközben 35 fok is lehet, a Dunától keletre és a Dunántúl keleti zónájában is nagy zivatarokra lehet számítani.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-nek elküldött napi prognózisa szerint Budapest mellett Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben várható felhőszakadás, ezekre a területekre elsőfokú riasztást adtak ki.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Az intenzívebb zivatargócokat elsősorban felhőszakadás ( 20 millimétert meghaladó csapadék) kísérheti, de helyenként 60-70 kilométer/óránál is erősebb széllökés, sőt, jégeső is előfordulhat. A napi középhőmérséklet vasárnap már az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső országrészben több helyen a 27 fokot is átlépheti – a maximum pedig 35 fok körül alakulhat.
A rendkívüli hőség miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma már szombaton vörös kód szintű figyelmeztetést adott ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szociális intézményeknek szállást kell adniuk az arra rászorulóknak – hajléktalanszálló híján pedig egyéb szociális intézményben kell elhelyezni őket. Ilyenkor krízisellátás van érvényben, vagyis az ezt igénylőknek pihenőhelyet és folyadékot is kell biztosítani.
Szerző