Hír Tévé;Liszkay Gábor;Nyerges Zsolt;Simicska;

2018-07-30 19:19:18

Meglepetés: nem kerül Mészároshoz az „ex Simicska-birodalom”

Nyerges Zsolt tartósan a tulajdonában tartja és működteti a cégeket, ám ez feltehetően nem vigasztalja a HírTv mostani stábját: a szerkesztőségé élére ugyanis a kormányközeli Liszkay Gábort nevezik ki.

 - ezzel magyarázta Nyerges egyik ismerőse, hogy miért nem igazak azok a korábbi találgatások, miszerint Simicska Lajos egykori üzlettársa csak azért vette meg az (ex)oligarcha minden érdekeltségét, hogy rövid időn belül átpasszolja Mészáros Lőrincnek.

Oka már csak azért sem lenne rá, mert a mélyépítéssel foglalkozó Közgép és a mezőgazdasági profilú Mezort Zrt. is nyereségesen működtethető, ráadásul mindkét cég jelentős megbízások előtt állhat: a Modern Városok Program keretében számos infrastrukturális beruházás indul a következő években, és vélhetően tovább folyik majd a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a kiskereskedelemben is a hazai tulajdonú szereplők preferálása.

Ehhez képest a médiaportfólió a cégbirodalom legkisebb és egyben veszteséges része, de politikailag mégis ez a legérzékenyebb. Ehhez képest maga Nyerges éppen ezzel nem akar foglalkozni – mondták forrásaink.

Ennek viszont az lett az eredménye, hogy a 444.hu információi szerint várhatóan Liszkay Gábor a csatorna korábbi vezetője veszi át az irányítást a HírTv-nél. Nyerges Zsolt környezetéből nem kommentálták a hírt, miszerint ez a tévé teljes „kormánypártiasítását” jelentené, de a lépés minden bizonnyal ebbe az irányba mutat, a hvg.hu azt írta, szinte biztosan nem folytatja majd Kálmán Olga (ő csak annyit mondott a lap megkeresésére, hogy nem akar sajtóhírekkel foglalkozni, az esti műsorra készül), vagy Csintalan Sándor sem. Lapunk elérte Liszkay Gábort, ő azonban csak annyit mondott, nem szeretne nyilatkozni, majd letette a telefont.

Magánál a tévénél ugyanakkor már korábban a legrosszabb forgatókönyvnek mondták Liszkay esetleges visszatérését, a lapunk által megkérdezett munkatársak biztosak benne, hogy komoly elbocsátások lesznek a politikailag „nem megbízható”, vagy egyenesen „árulónak” tartott munkatársak között. A tévénél uralkodó hangulatot jól érzékelteti, hogy volt, aki azzal poénkodott: bár most még nem kellett beszámolniuk Simicska Lajos szardíniai nyaralásáról (amiről a Riposzt készített stílusparódiába illő „cikket”, a „luxus” attribútumának beállítva azt, hogy a fapados légitársasággal utazó Simicska Lajos állítólag „megnövelt lábhelyet” is hajlandó volt fizetni magának.)

A változások nagyon gyorsan bekövetkezhetnek, akár egy-két héten belül is, egy forrásunk szerint ugyanis biztos, hogy „mire a politika visszajön a szabadságról augusztus 20-át követően" már nagyrészt lezajlanak a váltások.