Előfizetés

Kereskedelmi háború - Durván emelheti Trump a kínai árukra kivetett vámot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.01. 07:44
Illusztráció
Fotó: SCOTT OLSON / Getty Images
10-ről 25 százalékra viheti fel a 200 milliárd dollár értékű kínai importárura kivetendő védővámot.
Az amerikai kormányzat július 10-én jelentette be, hogy több ezernyi kínai termékre - köztük élelmiszerekre, bútorokra, vegyi árura - 10 százalékos védővámot vet ki. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő forrás szerint a vámtarifák megemelését akár már szerdán is bejelentheti a kormányzat.
Bár az emelést nyilvános vita fogja megelőzni, a felvetés még is elég lehet ahhoz, hogy tovább rontsa a világ két legnagyobb gazdasággal bíró országának viszonyát.
A kedden kiszivárgott hírre még nem reagált Peking. A hír kommentálását az Egyesült Államok kereskedelmi képviseletének szóvivője is visszautasította, aki arról sem nyilatkozott, hogy ha valóban emelik a vámtarifát, azzal eltolódik-e a bevezetés határideje.
Július elején Washington 34 milliárd értékű kínai portékára már kivetett 10 százalékos vámot, amire válaszul Peking azonos értékű védővámot vezetett be amerikai importcikkekre. További 16 milliárd dollárnyi árú megvámolását is bejelentette már Washington.

Emelkedett az üzemanyagok ára

MTI
Publikálás dátuma
2018.08.01. 07:16
Népszava fotó
A Mol Nyrt. bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.
A drágulással a benzin literenkénti átlagára 400 forintra, a gázolajé 406 forintra nőtt.
Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken változott, akkor a benziné és a gázolajé egyaránt 3 forinttal emelkedett, így a benzin ára 395 forintra, a gázolaj ára pedig 403 forintra drágult.
Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Cseh kézbe került a Telenor

B. M.
Publikálás dátuma
2018.07.31. 20:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A teljes ár 2,8 milliárd euró volt, amelyet a vevő szindikált hitelből finanszírozott.
A cseh PPF Csoport - térségünk legnagyobb magántőke-befektetője lezárta a Telenor közép-kelet-európai (magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai) távközlési leányvállalatainak felvásárlását, ezzel keddtől az új tulajdonos teljes irányítást gyakorol a Telenor leányvállalatai felett ezekben az országokban. A teljes ár 2,8 milliárd euró volt, amelyet a vevő szindikált hitelből finanszírozott. A mostani felvásárlás 2011 óta a legnagyobb akvizíció volt a közép-kelet-európai régióban.  A vevő PPF több országban is jelen van Európától Oroszországig, valamint az Egyesült Államokban és Ázsiában is vannak érdekeltségei, és 38 milliárd eurót meghaladó vagyoni érték felett gazdálkodnak. A Telenor Skandináviában, Kelet-Közép-Európában és Ázsiában a telekommunikációs és mobilszolgáltatások egyik vezető társasága, amelynek éves forgalma 125 milliárd norvég korona (13 milliárd euró), ügyfeleinek száma pedig 178 millió. A magyar piacra 1994-ben léptek be, Pannon néven. Tavaly az év végén a Telenornak több mint 9 millió ügyfele volt a négy közép-kelet-európai országban, és közel 3500 alkalmazottat foglalkoztatott a régióban. Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségei is érdeklődtek a Telenor Magyarország iránt, de a norvég anyacég csak csomagban volt hajlandó eladni a magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai szolgáltatót. Az már egészen biztos, hogy megváltozik a Telenor neve.