Előfizetés

Hogyan ne hízzunk nyaraláskor?

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2018.08.01. 15:58
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Nagyon bosszantó lehet, sőt komoly lelkiismeret-furdalást is okozhat, ha az év közben – nagy nehezen – betartott életmód-szabályainkat megszegve súlyos pluszkilókkal térünk haza a nyaralásból. Megkérdeztük a dietetikust, mit lehet tenni, hogy ez ne így legyen, sőt, ha lehet, a „kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.”

Lazuljunk!

„A nyaralás a kikapcsolódásról szól, nem arról, hogy halálra stresszeljük magunkat azon, hány kalóriát ettünk és be tudjuk-e tartani a táplálkozási szabályainkat”

- mondta Barcza Zsuzsanna dietetikus a Népszavának.

Ebben az egy-két hétben minden beleférhet: ne sanyargassuk magunkat, és ne is legyen lelkiismeret-furdalásunk a „bűnözések” miatt. Nincs szükség teljes lemondásra, az a cél, hogy úgy tudjuk megtervezni a napi étkezéseket, hogy a nyaralás végén elmondhassuk: mindent megkóstoltunk, amit szerettünk volna, minden napra jutott ízélmény, de nem estünk túlzásokba. Ezért az a legjobb, ha kicsit lazábban, de tudatosan eszünk. Ez nem is csak a hízás, hanem a gyomorrontás és akár a túlevés következtében kialakuló rossz közérzet elkerülése érdekében fontos. Az ugyanis, ha degeszre esszük magunkat, csak éppen abban a pillanatban jó, utána a tele gyomor mindent elront.
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels

Tervezés és mértékletesség

Nem mindegy, hogy bel- vagy külföldi és önellátó vagy teljes, akár minden pillanatban etetős, azaz all inclusive ellátásos nyaralásra megyünk, de általánosságban minden esetében ugyanarra van szükség: tudatosságra és mértékletességre – mondta a dietetikus. Átgondoltan vásároljunk, ha étel-túlkínálat van, csak kis mennyiségeket vegyünk. Próbáljuk végiggondolni, valóban éhesek vagyunk-e vagy csak elcsábultunk: az ételek látványa, illata, gondolata ösztönöz evésre. 

Lángostól jégkrémig

A legnehezebb dolgunk a hazai strandokon van, hiszen a büfék étel- és italkínálata van legmesszebb az egészségestől. Nyáron általában ugyan kevésbé kívánjuk a zsírban dús ételeket, de ha megérezzük például a lángos illatát, szinte biztos, hogy beállunk a sorba, ahol aztán a további - zsírban és szénhidrátban rendkívül gazdag – kihívásokkal szembesülünk: palacsinta, gofri, hamburger, pizza, fagyi, stb. Viszont általában van hekk is, ami kovászos uborkával a legjobb választás. Vannak helyek, ahol van grillezett hús, amihez zöldséget vagy salátát is lehet kérni. A dietetikus azt javasolja, ha elcsábultunk, azt tekintsük a nap főétkezésének, a többinél pedig kompenzáljunk, azaz figyeljünk, hogy friss zöldségekben és fehérjében gazdag, zsírban és szénhidrátban, valamint kalóriában szegény ételeket fogyasszunk. Például, ha egyáltalán a lángos után vacsorázunk, könnyű salátát együnk. Fontos az is, hogy ne cukros üdítővel vagy több liter sörrel „csapassuk le” az ilyen ételeket. Vizet viszont sokat igyunk, az egész nyaralás alatt.
„Nem szerencsés, ha már a nyaralás első napján megpróbálunk minden lehetőséget kiaknázni, azaz végigesszük a kínálatot”

– mondta Barcza Zsuzsanna.

A dietetikus azt ajánlja, alkossunk szabályokat, például fogadjuk meg, hogy egy nap egyszer eszünk strandételeket, és állítsunk össze heti forgatókönyvet is: a lángost másnap váltsa például jégkrém, majd pizza, utána pedig a hamburger. 

Tengerparton minden könnyebb

Külföldön, például a népszerű mediterrán országokban könnyebben lehet egészségesen enni, egyszerű jó minőségű tengeri halakhoz és herkentyűkhöz, zöldségekhez jutni, és olívaolajat használnak a főzéshez. És az esténként jóleső – egy pohár – vörösbor sem túl drága. Kihívások, természetesen, ezekben az országokban is vannak, az édességek például akár komoly kalóriabombák is lehetnek. Ezért itt is célszerű először feltérképezni a beszerzési lehetőségeket: hol miket lehet kapni, hova lehet beülni, és ezek alapján heti ütemtervet készíteni - és azt betartani - : mikor, hol és mit szeretnénk enni. 
Illusztráció: Pexels

A bőség megzavar

A svédasztalos ellátás sokak számára veszélyes terep, hiszen nehéz keveset enni és megállni azt, hogy mindent megkóstoljunk, de a szállodákban általában bizonyos időközönként ismétlődnek az ételek, így nem feltétlenül kell már az első napon az összes ételből enni, remélhetjük, hogy lesz még rá lehetőség. Sokakkal előfordul, hogy több körben is telepakolják a tányérjukat és a végén már nem is tudják, mi mindent ettek össze. Ebben a helyzetben is az a jobb megoldás, ha először körbenézünk, felmérjük a kínálatot és megtervezzük, miket szeretnénk megkóstolni, és nem szedünk az első szembejövő ételtől kezdve mindenből, ráadásul nem is keveset. Így azt is elkerülhetjük, hogy nem veszünk észre valamit, amit szívesen ennénk, de már nem marad rá kapacitásunk – mondta a dietetikus.

Mozduljunk meg!

Ha van lehetőségünk, igyekezzünk a pihenést aktívra tervezni: a napon fekvés mellett legyen a programban városnézés, kirándulás, túrázás és akár kifejezetten sportolás, például kocogás, tempós gyaloglás, biciklizés, labdajátékok is - ez segíthet az indulás előtti súlyunk megtartásában. Az egészséges táplálkozás általános szabályai szerint a reggelinek kell a legkisebb, az ebédnek a legnagyobb és a vacsorának a kettő közötti mennyiségű étkezésnek lennie. Ha nyaraláskor a vacsora a bőségesebb, este fedezzük fel a környéket. A séta segíti az emésztést és a jó alvást is, ami hozzájárul a mentális és fizikai pihenéshez. Ha teleesszük magunkat, nem biztos, hogy megfelelő minőségben tudunk éjjel pihenni, és ha ez többször is előfordul, akár hullafáradtan is visszatérhetünk a nyaralásból. 

Segíthetik a betörőket az otthoni okoseszközök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.01. 14:06
Illusztráció: Pexels
Az otthoni okos eszközöket, így a robotporszívót is érintik az Internet of Things (IoT - a dolgok internete) körébe tartozó biztonsági incidensek - hívta fel a figyelmet ESET kiberbiztonsági cég az MTI-nek küldött közleményében.
Az év elején kiderült: titkos katonai bázisok pontos helyszínét leplezte le véletlenül a Strava nevű fitnesz alkalmazás. Az anonim statisztikákat, amelyeket a katonák óvatlanul megosztottak, a nyilvánosságra hozott hőtérképeken a futóútvonalak révén egyértelműen beazonosíthatóvá tették többek között a Szíriában és Irakban található katonai bázisokat.
Az elemzés szerint gyenge pont lehet például egy robotporszívó is, amely 360 fokos kamerával rendelkezik, és feltörése révén a bűnözők teljes képet kaphatnak otthonunkról, irodánkról - ahogy néhány esetben ez már elő is fordult.
Ugyanez a helyzet a többi kamerás eszközzel is, ezért a használaton kívüli kamerát - tablet, laptop, játékkonzol vagy éppen okos televízió - érdemes lehet időlegesen fizikailag is lefedni, leragasztani vagy letakarni.
A szakemberek szerint a felhasználóknak alaposan át kell gondolniuk az okoseszközök használatát, a gyártóknak pedig be kell vezetniük a gyártás folyamatába a hosszú távú biztonságos működés alapoktól való betervezését - mutat rá a közlemény, hangsúlyozva: óvatos becslések szerint pár éven belül 50 milliárd eszköz lesz hálózatba kapcsolva.

Maja barlangfestményekre bukkantak a Yucatán-félszigeten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.31. 21:41

Fotó: Youtube
Az alkotások sok elemet – például madarakat, emlősöket, geometriai figurákat – örökítenek meg.
A Yucatán-félsziget legfontosabb maja barlangfestményeire bukkantak régészek Mexikóban. Az MTI a Latin-American Herald Tribune napilap honlapjának beszámolója alapján azt írja: a festmények egy 15 méter hosszú és öt méter magas sziklát díszítenek a félsziget keleti részén húzódó dzsungel egyik barlangjában, ahol víznyelőt is találtak a szakemberek. Ezek nem csak a Yucatán-félsziget egyedüli barlangi festményei, de a legfontosabb ilyen alkotások, mivel oly sok elemet örökítenek meg, például madarakat, emlősöket, egy keresztet, geometriai figurákat, embert egy harcos formájában – közölte Sergio Grosjean Abimerhi, a mexikói ökológiai, tudományos és kulturális intézet kutatója, aki régészcsoportjával felfedezte a festményeket. Hozzátette, hogy a felfedezés új információkkal fog szolgálni a maja szokásokról, „igaz, még nem tudjuk, hogy mit is jelentenek ezek a barlangi festmények, és mikor készítették őket”. A régészek a helyszínre hívták a nemzeti antropológiai és történelmi intézet szakembereit, valamint más tudósokat, hogy segítsenek az elemek azonosításában. Grosjean hangoztatta, hogy nem hozzák nyilvánosságra a páratlan leletek pontos helyét, „mert a Yucatán-félszigeten mindenhol előttünk járnak a fosztogatók és a vandálok”.       A Mexikó délkeleti részén húzódó Yucatán-félszigeten volt a maják civilizációs központja, olyan romvárosok találhatók a térségben, mint Tikal vagy Chichén Itzá. A dzsungelekkel, esőerdőkkel borított félsziget egyik jellegzetessége a karsztos kőzetből kialakult több ezer cenote, ezek édesvízzel teli 4-5 méter mélytől 50-60 méter mélységig beomlott kör alakú barlangok. A maja civilizáció fejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, valamint a matematikai és asztronómiai ismereteiről híres.