Előfizetés

Szivek Norbert távozik az MNV éléről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.01. 19:07

Fotó: Népszava
Utódjának kinevezéséről hamarosan döntenek.
Augusztus 31-i hatállyal, közös megegyezéssel távozik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója, Szivek Norbert – ezt a társaság megváltozott feladat- és hatáskörével indokolta az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya. A tájékoztatás szerint utódjának kinevezéséről hamarosan döntés születik. Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a jövőben a nemzeti vagyon kezelésének stratégiai kérdéseiben tanácsadóként számít Szivek Norbert szaktudására – közölték.        Szerdán mi is beszámoltunk arról: a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendeletben mondta ki, hogy több állami mamut vezetője is lesz, hozzá tartozik majd a villamos művek, a Volánbusz és a Szerencsejáték Zrt is. A bejelentés a kormányzati központosítás egyik előjele lehet.

Már meg is van Kálmán Olga utódja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.01. 17:50

Földi-Kovács Andrea veszi át a helyét, a Magyarország élőben című műsorban tűnik fel.
Hír TV honlapján közzétett bejelentéssel szinte hivatalossá vált, hogy Földi-Kovács Andrea lesz Kálmán Olga utódja a Hír TV-n. Eddig 19 órától Kálmán Olga műsora, az Egyenesen kezdődött a csatornán, most ebben a műsorsávban, a Magyarország élőben című műsorban tűnik fel Földi-Kovács. Arról, hogy Földi-Kovács Andrea érkezhet Kálmán Olga helyére, elsőként a Zoom.hu írt. Földi-Kovács volt már Hír TV-s, de a G-nap után úgy döntött, hogy „morális és szakmai okok miatt” távozik a televíziótól. Ezt követően a közmédiánál dolgozott, majd tavaly februárban szerződött a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Echo TV-hez.    Mint a Népszava elsőként megírta, a Liszkay Gábor nevével fémjelzett régi-új vezetés az elbocsátások mellett kora délután külön értekezletet tartott a híradós munkatársaknak, ahol egyrészt bejelentették, hogy a 2015-ös „G-nap” előtti Hír Televíziót akarják visszahozni, másrészt burkoltan megfenyegették az újságírókat azzal, hogy ha esetleg testületileg felmondanak, akkor „mivel működésképtelenné válik”, az egész televíziót bezárják. A képernyő alján később megjelent a felirat, hogy Csintalan Sándor és Kálmán Olga műsorait a jövőben nem láthatják a Hír TV-n. 
Márki-Zay Péter – aki az Egyenesenben Kálmán Olga vendége lett volna – a Facebook-oldalán közölte, hogy „a Hírt TV-nél történt jelentős átalakulások miatt” szereplése elmarad. 

Ügyészségi nyomozás indulhat a rákkeltő gyógyszerek miatt

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.08.01. 17:46
Illusztráció
Fotó: Pexels
Bangóné Borbély Ildikónak elég volt csak kérdeznie a szennyezett gyógyszerekről, a legfőbb ügyész máris feljelentésként értékelte a levelet.
Mikor indul nyomozás a 200 000 ember egészségét veszélyeztető rákkeltő gyógyszerek ügyében?” - tette fel a kérdést Polt Péter legfőbb ügyésznek Bangóné Borbély Ildikó. Az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetett a lapunk által is megírt esetre, miszerint rákkeltő hatású, valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentők kerültek forgalomba Magyarországon. (Korábban tévesen írtuk, hogy a valsartan maga okozta volna a szennyezést, ez valójában maga a hatóanyag- a szerk.)
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet minőségi hibára hivatkozva 27 kínai gyártmányú vérnyomáscsökkentő forgalmazását függesztette fel – Bangóné az OGYÉI-re hivatkozva azt írta, ezek akár 200 ezer ember egészségére jelenthetnek veszélyt.
Polt Péter feljelentésként értékelte Bangó levelét – bár abban sem a gyártó, sem a forgalmazók, sem az érintett készítmények neve nem szerepel – és továbbküldte a megkeresést a Fővárosi Főügyészségnek, mint illetékes vádhatóságnak; ők fognak dönteni később, hogy valóban indul-e nyomozás az itthon is forgalomba hozott, szennyezett gyógyszerek miatt. 

Amikor lassabban forognak a kerekek

Polt gyors reakciója azért is meglepő, mert amikor a Magyar Nemzet a letelepedési kötvényprogram visszásságairól írt, a legfőbb ügyész – Harangozó Tamás szocialista képviselő kérdésére válaszolva – úgy látta, hogy „az említett újságcikk (…) nem tekinthető az ügyész hivatali hatáskörében tudomására jutott adatnak”, és többek között ezért sem indul miatta ügyészi eljárás. Vagyis, Polt Péter a jelek szerint nem ügyészi minőségében olvasta a cikket, később viszont újra „szolgálatba helyezte” magát. válasz és a helyzet abszurditását csak fokozta, hogy Polt már hivatalosan válaszolt a cikkel kapcsolatban, aminek állításait, ugye, nem hivatalos hatáskörében ismerte meg. Ráadásul Harangozó Tamás a gyanús kötvényügyek kapcsán arról is érdeklődött, hogy  indul-e majd ügyészségi eljárás – akárcsak most Bangóné, a gyógyszerek témájában. Harangozó kérdését valamiért mégsem értékelték feljelentésnek.