Előfizetés

Személycserék készítik elő az állami közlekedési óriás születését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.02. 13:53

Fotó: Kovács Attila / MTI
Dávid Ilona a Volánbusz, Homolya Róbert a MÁV elnök-vezérigazgatója. Szivek Norbert MNV-vezér távozását már szerdán bejelentették, utódjának kinevezéséről hamarosan döntenek.
Dávid Ilonát a MÁV korábbi vezetőjét nevezte ki a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatójának a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Fekete Antal, a cég vezetője közös megegyezéssel távozik – közölte Bártfai-Mager Andrea kommunikációs stábja csütörtökön az MTI-vel. Ugyancsak csütörtökön jelentették be, hogy a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. élére Homolya Róbertet nevezte ki Bártfai-Mager Andrea (Dávid Ilona közös megegyezéssel távozott a vasúttársaságtól). Az ő neve onnan lehet ismerős, hogy az OLAF az ő személyének összeférhetetlensége miatt javasolta több mint 3 milliárd forint támogatás visszavonását: Homolya érdekeltségein keresztül, alvállalkozóként részt vett olyan közbeszerzések lebonyolításában, amelyeket aztán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyetteseként felügyelt is. A miniszteri közleményben azt írták, hogy Dávid Ilona irányítása alatt a MÁV-csoport adósságállománya ötödére esett vissza, a társaság nyereségessé vált, és jelentős hatékonyságnövelő lépéseket tett a cég sikeres működésének érdekében. A leköszönő Volán-vezérigazgató, Fekete Antal 2015 áprilisától irányította a céget, közös megegyezéssel történő távozását követően állítólag más területen képzeli el jövőjét.         

Szivek is távozott

Az már szerdán kiderült, hogy augusztus 31-i hatállyal, közös megegyezéssel távozik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója, Szivek Norbert – ezt a társaság megváltozott feladat- és hatáskörével indokolta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya. Utódjának kinevezéséről hamarosan döntés születik. Bártfai-Mager Andrea a jövőben a nemzeti vagyon kezelésének stratégiai kérdéseiben tanácsadóként számít Szivek Norbert szaktudására. Korábban mi is beszámoltunk arról: egy kormányrendelet értelmében a MNV helyett a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter lesz több állami mamut tulajdonosi jogainak gyakorlója is, hozzá tartozik majd a villamos művek, a Volánbusz és a Szerencsejáték Zrt is. A bejelentés a kormányzati központosítás egyik előjele lehet, egyebek mellett megágyazhat a MÁV és a Volán összevonásának is. 

Egy jegy a vonaton és a buszon

Mosóczi László, az innovációs tárca államtitkára a Magyar Időknek arról beszélt, hogy országos közlekedési tarifaközösség létrehozásán dolgozik a kormány, a távolsági autóbuszokon, vonatokon, városi járműveken egyetlen jeggyel lehet majd utazni. Az innovációs tárca államtitkára úgy vélte, első körben nem szükséges egyetlen cégcsoportba összevonni az állami közlekedési vállalatokat.  „Előkészítjük a közúti-vasúti közösségi közlekedési rendszerek összehangolását, hogy egységes menetrendi, utastájékoztatási és – ami a legfontosabb – jegyrendszert hozzunk létre 2020-ra. Ez magában foglalja a vasúti és buszjáratok párhuzamosságainak kiszűrését, a csatlakozások biztonságos megszervezését, de azt is, hogy az ország két pontja közt utazva csak egy jegyet kelljen megváltanunk, függetlenül attól, hogy ehhez hányfajta szolgáltatást kell igénybe vennünk, hányszor szállunk át buszról vonatra, helyi járatról helyközire” – mondta Mosóczi.

A régi-új vezetők

Dávid Ilona közgazdász, 2010-2012-ig a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója, 2012-től a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és a GYSEV Zrt. igazgatóságának elnöke, 2017 óta a Mol Nyrt. felügyelő- és auditbizottsági tagja. A GYSEV Zrt.-ben és a Mol Nyrt-ben vállalt tisztségét a jövőben is betölti. Homolya Róbert jogász, közlekedéspolitikai szakember 2015 és 2017 között a Miniszterelnökségen töltött be miniszterelnöki biztosi, majd kormánybiztosi pozíciót, 2017-től pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkáraként látta el a szakterület irányítását.

Bolgár és albán bankokat vásárolt fel az OTP

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.02. 09:31
Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója
Fotó: Népszava
A magyar pénzintézet a francia Societe Generale balkáni leányvállalataiban szerzett többségi tulajdont.
Az OTP Bank többségi tulajdont szerzett a Societe Generale francia nagybank bulgáriai és albán leányvállalatában - közölte az OTP a BÉT honlapján csütörtökön. Az OTP a bolgár bankban, a Societe Generale Exressbank AD-ben (SGEB) 99,74 százalékos részesedést vásárolt, valamint megvette az SGEB egyéb bolgár leányvállalatait is – az albán bankban, a Banka Societe Generale Albania SH-ban (SGAL) pedig 88,89 százalékos részesedést szerzett, idézi a bejelentést az MTI. Az SGEB 6,7 százalékos piaci részesedésével a bolgár bankszektor 7. legnagyobb szereplője, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. Az SGAL, közel 6 százalékos piaci részesedésével pedig Albánia 5. legnagyobb bankja, és szintén aktív a lakossági és vállalati szegmensben.
Várhatóan mindkét tranzakciót az idei év negyedik negyedévében zárják le, a szükséges hatósági engedélyek megszerzésének függvényében. A bevásárlások mellett a Societe Generale és az OTP Bank tárgyalásokat folytat egy együttműködési megállapodás megkötéséről is – a két fél szolgáltatások kölcsönös nyújtására szerződne elsősorban befektetési banki, tőkepiaci, finanszírozási és nemzetközi banki szolgáltatások területén, Albániában, Bulgáriában, Horvátországban és Magyarországon. 
 Az OTP Bank 2003 óta van jelen Bulgáriában, és folyamatosan nyereségesen működött. A magyar pénzintézet tavalyi éves jelentése szerint bulgáriai érdekeltségük, a DSK Csoport 2017-ben az előző évivel közel megegyező, 47,1 milliárd forintos eredményt ért el, ezzel eredmény-hozzájárulása továbbra is a második legmagasabb volt az OTP Csoporton belül. 
Az újabb külföldi terjeszkedéssel tovább nő az OTP jelentősége itthon is, és egyre nehezebben megvalósíthatónak tűnik az a szándék, hogy egy, a Csányi-érdekeltséghez hasonló méretű, kormányhoz közeli nagybankot hozzanak létre más pénzintézetek összevonásával. 

320,83 forinton az euró

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.02. 09:16
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel: az euróhoz és a svájci frankhoz képest kissé erősödött, de a dollárral és a japán jennel szemben gyengült - írta az MTI.
 Az euró 320,83 forinton forgott reggel hét órakor, 23 fillérrel gyengült a jegyzés a szerda esti 321,06 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 275,31 forintról 275,45 forintra erősödött, míg a svájci franké 277,51 forintról 277,38 forintra gyengült.
A jent 2,4678 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,4642 forinttal.
Az euró 1,1648 dolláron forgott, napi szinten 0,10 százalékkal gyengült. A közös európai fizetőeszköz napi legalacsonyabb jegyzése 1,1646, a legmagasabb 1,1667 dollár volt csütörtökön az eddigi kereskedésben.
A svájci frankhoz képest 0,01 százalékkal gyengült az euró, 1,1567 frankot ért.
Egy dollárért 0,9930 frankot kértek, 0,10 százalékkal erősödött a dollár. 
A jenhez képest viszont 0,13 százalékkal gyengült a dollár, csütörtök reggel 111,59 jent ért.