Kitilthatják Ukrajnából Grezsa István kormánybiztost

Publikálás dátuma
2018.08.03. 17:10
Az ukrán kormány gyanakodva figyeli Grezsa István tevékenységét, a határon sem engednék át szívesen
Fotó: MTI
A Miniszterelnökség szerint a Kárpátalja fejlesztéséért felelős biztos csak Ukrajna fejlődését segíti: az ukrán kabinet ebben nem hisz – annyira nem, hogy készek kitiltani területükről a munkával megbízott Grezsa Istvánt. Orbán tusnádfürdői beszéde óta mélypontra értek az országközi kapcsolatok.
Egyre keményebb üzenetváltásokba bonyolódik a magyar és az ukrán kormány, mióta Orbán Viktor Erdélyben arról beszélt, hogy nem reális Ukrajna uniós és NATO-csatlakozása: pénteken Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes fenyegette meg a magyar felet, annak kapcsán, hogy Grezsa Istvánt a napokban Kárpát-medence fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak nevezték ki.
Ukrajna kész megtagadni a belépést az országba Grezsa Istvántól Magyarország nem ad megfelelő magyarázatot arra, hogy miért hozta létre tisztségét

– nyilatkoza Bodnar a Jevropejszka Pravda ukrán lapnak. Az ukrán politikus hangsúlyozta, elfogadhatatlannak tartják Magyarország beavatkozását a belügyeibe, és a diplomáciai befolyásolás minden lehetséges eszközét fel fogják használni. 
A Miniszterelnökség válaszul emlékeztetett: Grezsa közel három éven át dolgozott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosként - idézi a nyilatkozatot az MTI. Gulyás Gergely hivatala szerint Grezsa István kinevezésével csak a titulusa változott, a hozzá tartozó terület nem, tevékenysége  pedig semmilyen módon nem irányul Ukrajna ellen, sőt, az ország nyugati megyéjének fejlődését segíti; példaként többek között a Munkácsi Megyei Gyermekkórház tetőfedését, a kanyarójárvány idején azonnali magyar beavatkozást vagy vegyes, ukrán-magyar nyelvű óvodák felújítását említették.
Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön kérette be az ideiglenes magyar ügyvivőt, tiltakozásul Orbán Viktor magyar kormányfő tusnádfürdői beszédében Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban tett "barátságtalan" kijelentései miatt.      Az ukrán fél már ekkor is figyelmeztetett: a magyar miniszterelnök kijelentése nincs összhangban az Európai Unió politikájával, és arról tanúskodik, hogy Magyarország a konfrontáció útját választja az együttműködés helyett, és közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe.

Jönnek az ukrán hegyivadászok

Az sem enyhíti a diplomáciai feszültséget, hogy Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter éppen csütörtökön jelentette be, Beregszászra költözeti át a munkácsi 128-as hegyivadász dandár egyik zászlóalját, vagyis közel 600 katonát telepítenek be családtagjaikkal együtt a felerészt magyarok lakta, ukrán-magyar határmenti településre. A távirati iroda szerint ráadásul beregszászi nacionalista szervezetek lobbizták ki azt is, hogy az ukrán állam újra használatba vegye a helyi, régóta elhagyatott laktanyát, ahol majd az áttelepített zászlóalj teljesíthet szolgálatot. 
Szerző

Prőhle Gergely: a miniszter biztosított, folytathatom, a Demokrata elnézést kért

Publikálás dátuma
2018.08.03. 17:05

Fotó: Vajda József
"Bár a jövőmmel kapcsolatos bizonytalanság természetesen nem esett jól, hittem benne, hogy a leváltásomról szóló hírnek nincs valós alapja."
- Alaptalannak bizonyult a Demokrata információja a menesztésemről, többször is beszéltem Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterrel, aki cáfolta, hogy a leváltásom akárcsak szóba is került volna, s biztosított a bizalmáról – mondta a Népszavának Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM)főigazgatója, akiről csütörtök reggel írta meg a kormányközeli lap, hogy legkésőbb szeptembertől már nem ő irányítja az intézményt. A Demokrata információként „az érintetthez közelálló forrásra” hivatkozott, sőt, azt is tudni vélte, a miniszter egy, a kormánypárti sajtóban nagy vihart kavart, a Tanácsköztársasággal foglalkozó kiállítást kért számon Prőhlén, aki a tárlat hivatalos kiadványát szerkesztette. A PIM főigazgatója erről úgy nyilatkozott, az ominózus tárlat valóban szóba került a tárcavezetővel folytatott beszélgetésen, és abban maradtak, a kérdést Prőhle – vélhetően egy cikkben – egyértelműsíti-tisztázza.
2017-ben vette át a PIM vezetését
Fotó: Tóth Gergő
- Nem tudom, honnan származott a Demokrata információja – jegyezte meg lapunknak a főigazgató, aki hozzátette, felhívta a kormányközeli újság főszerkesztőjét, az éppen Horvátországban nyaraló Bencsik Andrást, aki elnézést kért tőle, s a lap pénteken délelőtt már megjelentette saját korábbi híre cáfolatát. – Bár a jövőmmel kapcsolatos bizonytalanság természetesen nem esett jól, hittem benne, hogy a leváltásomról szóló hírnek nincs valós alapja. Kérdésünkre, miért került a kormánypárti sajtó egy részének kereszttüzébe – a Demokrata álhíre mellett a Magyar Idők tavaly ősz óta több cikkben, a Kinek a kulturális diktatúrája? cikksorozatban többször is támadta a PIM főigazgatóját, mert szerintük ellenzéki írókat és művészeket támogat, amikor teret ad előadásaiknak, estjeiknek, műveiknek -, Prőhle Gergely nem tudott érdemben válaszolni.
- Azt is próbáltam kideríteni, ki lehetett a menesztésemről szóló hír forrása, de nem sikerült – állította. – Fogalmam sincs, miért támad folyamatosan a Magyar Idők, bár számomra megnyugtató, hogy az Írószövetség vagy éppen a Magyar Művészeti Akadémia is kiállt mellettem. S ezt tette most Kásler Miklós miniszter is, aki biztosított róla, folytathatom az eddigi munkámat. Az ügyben természetesen megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, ám ahogyan csütörtökön, úgy pénteken sem válaszoltak kérdéseinkre.
Szerző
Frissítve: 2018.08.03. 17:09

Vasárnapig marad a hőségriasztás

Publikálás dátuma
2018.08.03. 15:39
Vasárnapig még biztos marad a hőség. Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton / Népszava
Meghosszabbította az országos hőségriasztást az országos tisztifőorvos, az egészségügyi államtitkárság közleményben figyelmeztet az extrém meleg veszélyeire.
Vasárnap éjfélig meghosszabbította az ország egész területére kiadott hőségriasztást az országos tisztifőorvos - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI-vel. Az államitktárság szerint legfrissebb meteorológiai előrejelzések indokolták, hogy a hétfőn kiadott országos riasztást két nappal meghosszabbítsák: az extrém meleg ugyanis tartós marad, és ez még az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, az idős emberek és a kisgyerekek pedig különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. 
Az államtitkárság kéri, hogy a vízparton pihenők kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Mivel a melegben a koncentrációs készség is gyengül, az autósoknak is fokozott óvatossággal kell vezetniük. Felhívták a lakosság figyelmét arra is, hogy fokozottan ügyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra, a legmelegebb órákban - 11 és 15 óra között - kerüljék a tűző napot, bőrüket pedig folyamatosan védjék a leégéstől. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt péntekre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett az ország nagy részén felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetnek. A jelenlegi előrejelzés szerint a hétvégén folytatódik a hőség. A maximumok általában 30 Celsius-fok felett lesznek, néhol pedig a leghidegebb órában is 25 fok körül alakul a hőmérséklet. 

A veszély fokozatai

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.  Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, amely azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja. A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén - például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt - ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan kizárólag figyelmeztetés lehet érvényben. Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen. 

Szerző