Előfizetés

Zugló fogadja be az ARC plakátkiállítást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.05. 19:31
Illusztráció - korábbi ARC kiállítás.
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nincs helye a Városligetben a rendezvénynek, és máshol is alig álltak szóba a szervezőkkel.
Új helyet kellett, hogy találjon magának az ARC kiállítás, miután eddigi helyszíne a Városligetben a Liget projekt martaléka lett.
"Több kezünkön tudjuk csak megszámolni, hány budapesti területtel és kezelőjével próbálkoztunk"

- írják Facebook-oldalukon az ARC kiállítás szervezői. Végül, úgy tűnik, megoldódott a plakátkiállítás problémája: szinte 100 százalék - írják -, hogy Zugló befogadja a rendezvényt.
Már egy ideje zajlik az önkormányzat döntés-előkészítése

- adják hírül. A szeptemberben nyitó 18. ARC plakátkiállítás a pályamunkáit egyébként az "UNFAKE! Vedd észre, leplezd le, mutasd meg!" felhívásra várták a szervezők, és 1000-nél többen küldték be munkájukat.
- A februári döntés után több ötlettel és csatornán próbálkoztunk a Városliget Zrt-nél, miután találtunk a Ligeten belül két másik lehetséges helyszínt is, ám ötleteinket mindannyiszor lesöpörték - válaszolta a Népszava megkeresésére Bakos Gábor, az ARC egyik alapítója. - Más budapesti kerület vezetésével is felvettük a kapcsolatot, miközben egyre inkább szorított minket az idő, pozitív, együttműködő hozzáállást végül Zuglóban tapasztaltunk. Reméljük, hogy a héten megszületik a döntés és a pontos helyszínt is nyilvánosságra hozhatjuk - tette hozzá az alapító.

Halállal kezdődik az emlékezés

Urbán Csilla
Publikálás dátuma
2018.08.05. 14:00

Fotó: AFP
Margaret Atwood Man Booker-díjas A vak bérgyilkos című műve kissé túl bonyolított regény a regényben.
A Szolgálólány meséje című sorozat sikere óta sorra jelennek meg a kanadai író, Margaret Atwood könyvei magyarul: a sorozat alapját adó könyv után az Alias Grace-t, legutóbb pedig A vak bérgyilkos című regényt adták ki. Utóbbiban a sztori ígéretesen indul: a főszereplő, Iris Chase Griffen felidézi, hogy 1945-ben meghalt húga, Laura. Baleset volt vagy öngyilkosság? A regény nemcsak azt sejteti, hogy az utóbbiról van szó, hanem azt is, hogy az eseményhez trauma és titkok vezettek el, a lány halála pedig további tragikus események kiváltója volt.  A vak bérgyilkosnak több hibája is van: túl hosszú, a karakterek eléggé klisészerűek, a regény szerkezete túlbonyolított. Először is a regénynek van egy szintje, ahol Iris visszaemlékszik gyerekkorára. Kiderül, hogy Iris és Laura Chase egy gazdag család lányai. Anyjuk korán meghalt, apjuk az első világháború után alkoholista lett, a gazdasági válság miatt tönkremennek. Ekkor veszi feleségül Irist apja gazdag versenytársa, Richard Griffen és kerül be vele a képbe a férfi lánytestvére, Winifred. A két lány nehezen illeszkedik be Griffenék világába, ráadásul megismerkednek a fiatal kommunistával, Alex Thomasszal.  A visszaemlékezést felváltva olvassuk egy másik regénnyel (ennek a címe A vak bérgyilkos), amelyet állítólag Laura írt és halála után finom erotikája miatt bestseller lett. Ez egy fiatal pár találkáit meséli el, amelyeken a férfi sci-fi történeteket mesél a lánynak. A regénybeli regény férfi szereplője egyértelműen Alex, de hogy ki a női, az csak a regény végén derül ki. Ahogy az is, ki írta valójában A vak bérgyilkost, habár mind a szerző, mind a női szereplő kiléte már korábban is gyanús lehet az olvasónak. 
A vak bérgyilkos eléggé vontatott olvasmány és hiába sejtet családi titkokat és fordulatokat, az olvasó hamarabb kitalálja ezeket, minthogy a szövegben elérne odáig. A bonyolultságot nemcsak a túlgondolt szerkezet adja, hanem az a sok széttartó probléma is, amelyeket Atwood megpróbált egy szövegbe sűríteni: a szerzőség kérdése, a vallomás, a visszaemlékezés, a nők cselekvési lehetőségei és családi függőségei, a feldolgozatlan traumák következményei. Ezekhez a történetet ráadásul nem túl bonyolult karakterekkel népesíti be: Richard, a képmutató kapitalista, Alex, a bajkeverő, tettrekész kommunista, Winnifred, nagyvilági, kifinomultságában már nevetséges sznob, az ábrándozó Laura, aki más világban él. Talán Iris lehetne a kivétel, aki ugyan fel akarja fedni a titkokat és így megtörni a családon lévő átkot, de ő is csak a halála után merné vállalni feljegyzett visszaemlékezéseit.  Aki szereti Atwood prózáját, az valószínűleg ezt a regényt is szívesen olvassa majd, főleg, hogy a Chase-lányok gyerekkorára való visszaemlékezések kimondottan élvezhető részei a regénynek.

Patrick Stewart ismét a Star Trek Picard kapitánya lesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.05. 13:19
Picard kapitány 1994-ben.
Fotó: Photo12.com - Collection Cinema / Photo12
A CBS új sorozata ott veszi fel a fonalat, ahol letette azt a Star Trek: Az új nemzedék.
Ismét a Star Trek-ből ismert Jean-Luc Picard szerepét fogja eljátszani Sir Patrick Stewart - írja a BBC. A színész, aki mostanában leginkább az X-Men filmekből lehet ismerős, a CBS által forgatott sci-fi sorozatban fog feltűnni.
Az 1987 és 1994 között 178 epizódot és négy egész estés filmet megélt Star Trek: Az új nemzedék folytatásaként az új sorozat Picard Enterprise utáni életét fogja elmesélni.