Malév-utasok kapják vissza a pénzüket

Publikálás dátuma
2018.08.07. 08:48
Illusztráció
Fotó: Népszava
Több mint hat év telt el a magyar légitársaság csődje óta, de csak most született döntés, mert a zárolt pénzre a Malév orosz hitelezője is igényt tartott.
Több milliárd forintot fizethet vissza az IATA légiközlekedési szervezet a csődbe ment nemzeti légitársaság, a Malév kárt szenvedett utasainak az utazási irodákon keresztül - tudta meg a Napi.hu. 11,4 millió dollárt (jelenlegi árfolyamon 3,1 milliárd forintot) szabadítanak fel erre a célra egy bírósági döntés értelmében.
A Malév 2012-es csődje előtt 15,8 millió dollárt fizettek be az utasok - utazási irodákon keresztül - a repülőjegyekért, de a csőd miatt ezt már nem tudták leutazni. Az IATA által zárolt pénzért 184 utazási iroda nevében 2015-ben indított pert az Európai Utazási Irodák és Túraszervezők Szövetsége (ECTAA).
Csakhogy az összegért bejelentkezett a Malév egy orosz hitelezője, a Vnyesekonombank (VEB) is, mivel a légitársaságnak igen komoly tartozása volt felé. A pénzért folyó per most zárult - az Amszterdami Bíróság az utasok javára ítélt.
A 15,8 millió dollárból 11,4-et fog kifizetni az IATA - azok az utasok, akik irodán keresztül vették valamikor a Malév-jegyeket, az általuk befizetett jegyár összegének 72 százalékához hozzájuthatnak. Hogy pontosan hány utast érinthet a kártérítés, arra egyelőre nincs adat.
Szerző
Frissítve: 2018.08.07. 09:07

Bezártak egy balatoni büfét, ahol már növények is kinőttek a konyhában

Publikálás dátuma
2018.08.07. 08:31

Fotó: Nébih
Több éve lejárt csokijuk is volt.
Elképesztő körülményeket találtak a szakemberek a múlt héten tartott helyszíni ellenőrzés során egy, a Balaton partján üzemelő vendéglátóhelyen - írja közleményében a Nébih.
A hűtők használhatatlanok voltak a vastag jégrétegtől, bennük rozsdás polcokon helyben lefagyasztott termékek sorakoztak. A büfében egyetlen kézmosó sem volt használható, az edények tisztítatlanok, több esetben rozsdásak voltak. A fellelt termékek között akadtak 2014-ben és 2016-ban lejárt minőség-megőrzési idejű, valamint nem nyomon követhető élelmiszerek.
Bejöttek a növények.
Fotó: Nébih
A szakemberek összesen 120 kifogásolt tételt vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból.

A büfé működése jelentős élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentett, így annak tevékenységét azonnali hatállyal fel kellett függesztenie. Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.
Szerző

Nem enyhül a hőség, kiadták a figyelmeztetést

Publikálás dátuma
2018.08.07. 08:21
Vasárnapig még biztos marad a hőség. Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton / Népszava
34, 36 fok is lehet a következő napokban, és csak helyenként lehet hűsítő zápor. Szerdára már másodfokú figyelmeztetés van érvényben.
Elsőfokú, sárga figyelmeztetést adott ki a várható hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország szinte teljes területére (az észak-kelti megyék kivételével). A figyelmeztetés arra vonatkozik, hogy a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 Celsius fokot. Szerdára már másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van rvényben, mivel az ország nagy részén 27 fok felett lehet a középhőmérséklet. Az OMSZ előrejelzése szerint kedden napsütéses idő várható kevés gomolyfelhővel és a Dunántúlon némi fátyolfelhővel. Zápor, zivatar helyenként a Dunántúlon fordulhat elő. Időnként megélénkül a keleties, a Kisalföldön a délire forduló szél, emellett zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között várható. Késő estére 21 és 26 fok közé hűl le a levegő. Szerdán ugyancsak kevés fátyol- és gomolyfelhő, ellenben sok napsütés várható. Csapadék nem valószínű, de egy-egy zápor, zivatar nem kizárt. A déli szél a Dunántúlon megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 36 fok között alakul. 
Szerző