Előfizetés

A napégés meggyógyul, de a hatása összeadódva tovább árt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.07. 15:15
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
A legtöbben túl vékony rétegben kenjük magunkra a napvédő krémet – derült ki a King's College London kutatásából, így aztán a legjobb termék sem tud hatékony védelmet nyújtani a leégés ellen. A bőrpír fájdalmas ugyan, de pár nap alatt elmúlik, de az igazi kockázatot az jelenti, hogy minden egyes bőrégés növeli a melanoma kialakulásának veszélyét.

Hűsítés

A bőr égő érzéssel kísért fájdalmas vörösséggel, majd hámlással reagál, ha túl nagy mennyiségben és túl erős napfény éri. A leégés kellemetlen tünetei megfelelő kezelés mellett pár nap alatt enyhülnek. A bőrgyógyász ajánlása szerint napégés után a legfontosabb a bőr szöveteinek hűtése, ezzel megelőzhető a hólyagok kialakulása. Erre a legjobb a hűsítő tusolás, a hideg vizes borogatás és a hűsítő zselék alkalmazása. A gyógyszertárakban, drogériákban is beszerezhető, erre a célra kifejlesztett gyulladáscsökkentő készítmények hidratálják a bőrt, segítik a bőr regenerációját és az igazoltan felszívódó antioxidáns komponensekkel csökkentik a szöveti károsodást – mondta Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ szakorvosa. Napégés után pedig néhány napig kerüljük a direkt napfényt, mivel az új bőr nagyon vékony és ismét gyorsan leéghet.
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Növeli a melanoma kockázatát

A túlzásba vitt napozás a napégés mellett a bőr ráncosodását, öregségi foltok képződését is okozhatja. Fontos, hogy a napvédő krém védelmet nyújtson a nap UVA és UVB sugarai ellen is. A leégést az utóbbiak okozzák, ezek mivel nem hatolnak mélyen a bőrbe, a felső bőrrétegekben található sejteket károsítják: bőrpírt, leégést okoznak. Az UVA sugarak viszont mivel mélyen a bőrbe hatolnak, károsítják a bőrsejtek DNS-ét, ami kutatók szerint a melanoma kialakulásának egyik oka.

Megelőzés: fényvédelem, önellenőrzés és szűrővizsgálat

A napégés rövid- és hosszútávú káros hatásai ellen úgy védekezhetünk, ha 11 és 15 óra között – amikor legerősebb az UV-sugárzás – nem tartózkodunk a napon. Használjunk magas, 30-as vagy 50-es faktorszámú napvédő krémet, amelyet kellő vastagságban legalább fél órával napra menés előtt kenjünk a bőrre. A műveletet átlagosan kétóránként ismételjük meg, akkor is, ha a termék vízálló. Jó tudni, hogy árnyékban vagy akár egy fátyolfelhős napon is le lehet égni. 
Dr. Rózsa Annamária arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon fontos a havonta elvégzett önellenőrzés, de a melanoma korai stádiumban történő felismerése miatt bőrtípustól függően a fél-, de legfeljebb évente végzett teljes testtérképes anyajegyszűrés is.

Késő? A Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.07. 14:59
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok között tartani - figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent új tanulmányban.
Ha az „üvegház Föld” klíma hosszú távon rögzül, globálisan 4-5 Celsius-fokkal lesz magasabb az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időszakhoz képest, a tengerszint 10-60 méterrel lesz magasabb mint napjainkban – olvasható a tanulmányban, amelynek szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy jelentősen fel kell gyorsítani az átmenetet egy emisszió-mentes világgazdaság felé.
„Az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás a Földön uralkodó hőmérséklet nem egyedüli meghatározója. Tanulmányunk azt vetíti előre, hogy az ember előidézte 2 Celsius-fokos globális felmelegedés hatással van a Föld más rendszereire is, ami további felmelegedést generál, még akkor is, ha leállítjuk az üvegházhatású gázkibocsátást. Hogy elkerüljük ezt a forgatókönyvet, szükség van arra, hogy az emberi tevékenység a bolygónk kizsákmányolásától a jó sáfárkodás irányába mozduljon”

– mondta Will Steffent, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatója.

Jelenleg a globális átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest, és 0,17 Celsius-fokkal növekszik évtizedenként – emlékeztetett a Stockholmi Egyetem közleménye.
Az ausztrál, svéd, dán, belga, német, amerikai, brit és holland kutatók tíz természeti folyamat - az örökké fagyott talaj olvadása, az óceánfenékről a metánhidrát elvesztése, a talaj- és az óceán szénelnyelő képességének csökkenése, az óceánokban a bakteriális légzés növekedése, az Amazonas esőerdőinek, az északi erdőknek a pusztulása, az északi félteke hótakarójának csökkenése, az északi-sarki nyári tengeri jég elvesztése és az Antarktisz körüli tengeri jég és jégmezők csökkenése - hatásait vizsgáltak. 
„Aggodalomra ad okot, hogy ezek az elemek dominóhatást idézhetnek elő. Ha az egyik elem eldől, tovább löki a többit. Nagyon nehéz lesz, vagy lehetetlen megállítani azt, hogy az egész dominósor ne dőljön össze. Lakhatatlanná válnak helyek a Földön, ha az 'üvegház Föld' valósággá válik”

– mondta Johan Rockström svéd kutató.

„Bemutattuk, hogy az ipari kor üvegházhatású gázkibocsátása hogyan billenti ki egyensúlyából időjárásunkat és a Föld rendszereit. Konkrétan rámutattunk a Föld gépezetét felborító elemekre, amelyek ha meghaladnak egy bizonyos stressz-szintet egyenként alapvetően, gyorsan és valószínűleg visszafordíthatatlanul megváltoznak. Az események ezen láncolata a Föld egész rendszerét egy új működési folyamatba taszítja” –  figyelmeztetett Hans Joachim, a potsdami Klímakutató Intézet igazgatója.
A tanulmány szerzői szerint hogy el lehessen kerülni ezt az állapotot többre van szükség, mint az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére. Javítani kell például az erdő-, a mezőgazdaság és a talajgazdálkodást, a biológiai sokszínűség megőrzését, olyan technológiákra van szükség, amelyek lehetővé teszik a szén-dioxid kivonását a légkörből és föld alatti tárolásukat.
A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től Forrás: MTI
Fotó: MTI
Forrás: MTI
Fotó: MTI

Így taníthatók a legkönnyebben a kutyakölykök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.07. 12:12
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
A nyolchetes kiskutyák képesek egy új feladat megoldását megtanulni az emberektől, de a felnőtt fajtársaiktól is - derítették ki az ELTE Etológia Tanszékén működő Családi Kutya Program kutatói.
Az újdonsült kutyagazdák igyekeznek a családhoz került kutyakölyköt rávenni a családi szokások betartására. Az ELTE Etológia Tanszékén működő Családi Kutya Program kutatói kimutatták, hogy a 8 hetes kiskutyák képesek egy új feladat megoldását megtanulni az emberektől, és felnőtt fajtársaiktól egyaránt - írja a TudományPláza.
A kutatók jutalomfalatot rejtettek el egy problémadobozban, majd megmutatták a különböző fajtából származó kutyakölyköknek, hogy kell azt kinyitni. A feladat megoldását a kísérletvezetők, vagy egy előre betanított felnőtt kutya mutatta be. Ezután a kölykökre bízták, hogy mit tesznek.
„Azok a kiskutyák, akiknek volt lehetőségük megtekinteni, amint egy ember vagy egy kutya kinyitja a problémadobozt, sokkal gyorsabban oldották meg önállóan a feladatot, mint azok, akik ilyen tapasztalat híján voltak”

– ismertette a legfontosabb megfigyelést Claudia Fugazza, a kutatás vezetője.

Emlékeznek is

Az ismételten elvégzett tesztekből kiderült, hogy a kiskutyák többsége emlékezett a megoldásra, és a korábbi alkalomhoz hasonlóan gyorsan ki is nyitották a dobozt. A kísérlet bebizonyította: már egy rövid szociális tapasztalatról is stabil emléknyom alakul ki egy kölyökkutya elméjében.
„Nagyon meglepődtünk az eredményen, így elhatároztuk, hogy jobban utánanézünk a lehetséges okoknak. Miután összehasonlítottuk, hogy egy-egy kiskutya mennyi időt tölt az anyja által, illetve az idegen kutya által bemutatott feladatmegoldás megfigyelésével, kiderült, több ideig nézik az ismeretlen kutyát, mint az anyjukat”

– mondta Pogány Ákos, a tanulmány egyik társszerzője.

Ennek az lehet az oka, hogy az ismeretlen kutya újdonság a kölyköknek, jobban érdeklődnek iránta, és ezért több lehetőségük van tanulni tőle – tette hozzá Pogány Ákos. Ezek az eredmények akár egy új tanítási, kiképzési módszer lehetőségét is felvetik.
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
„A kölyökkutyák szociális tanulási képességeire is lehetne alapozni, amikor kutyakiképzésről van szó”

– érvelt Miklósi Ádám, az Etológia Tanszék tanszékvezetője.

Az lehet a legkönnyebb és legtermészetesebb módja a kölyökkutyák tanításának, ha egyszerűen megmutatjuk nekik, mit hogyan kell csinálni, majd pedig bátorítjuk őket. Persze vannak kivételek, például a szobatisztaság.