Bajban a Chelsea, Courtois távozna

Publikálás dátuma
2018.08.07. 17:07

Fotó: Frank Hoermann / DPA
A másik belga klasszis, Eden Hazard is lebegteti a szerződésének meghosszabbítását. Az átigazolási időszak Angliában csütörtökön lejár, így szorít az idő.
Az FA Kupa-győztes Chelsea labdarúgócsapata nehéz helyzetbe került, mivel első számú kapusa, Thibaut Courtois a héten sem állt edzésbe az együttesnél, ugyanis sajtóhírek szerint csapatot szeretne váltani.
A 26 éves hálóőrt – akinek jövő nyáron lejár a szerződése – a hírek szerint a Real Madrid akarja megszerezni 35 millió fontért. Courtois az előző szezonban rendre visszautasította a megállapodás megújítását, pedig heti 200 ezer fontos fizetést ajánlottak neki. A londoni klub vezetőinek két választása maradt: eladják most vagy megtartják, annak ellenére, hogy nem akar maradni – ez esetben viszont egy év múlva ingyen távozhat.
A Chelsea helyzetét nehezíti, hogy csütörtök 18 órakor lezárul az átigazolási időszak az angol bajnokságban. Több európai ligában azonban még augusztus 31-ig tart, vagyis például a Real Madrid vezetőit egyelőre nem sürgeti az idő.
A Chelsea nehézségeivel kapcsolatban kedden több újság is arról írt, hogy az átigazolási időszak lerövidítésével kapcsolatos angliai döntés rosszul sült el. Spanyol, német, francia és olasz csapatok még két, illetve három hétig üzletelhetnek a piacon - akár Angliából is szerezhetnek játékosokat - a szigetországi együttesek viszont már csak eladhatnak.
Tavaly a 20 csapatból 14 szavazta meg az átigazolási időszak lerövidítését, vagyis épp, hogy megvolt a döntéshez szükséges többség. A legfontosabb ügyekben a klubok kétharmadának támogatására van szükség a Premier League-ben. A tervezetet nem támogatta a Manchester United, a Manchester City, a Crystal Palace, a Watford és a Swansea City, míg a Burnley tartózkodott. A Watford vezetői már akkor arra figyelmeztettek, hogy a Premier League jelentős hátrányba kerülhet a többi európai bajnoksággal szemben. Ráadásul az idén - a világbajnokság miatt - még rövidebb volt az átigazolásokra rendelkezésre álló idő.
A The Times című brit lap úgy tudja, a Chelsea már dolgozik Courtois pótlásán, az Evertonnál Jordan Pickford, a Stoke Citynél Jack Butland, míg a Sevillánál Sergio Rico iránt érdeklődött.
A Chelsea másik belga klasszisa, Eden Hazard ugyan hétfőn edzésbe állt, ám amíg nem dől el Courtois sorsa, addig szünetelteti a 2020 nyarán lejáró szerződének megújításával kapcsolatos tárgyalásokat. A 27 éves szélső iránt korábban szintúgy a Real Madrid érdeklődött.
Szerző

Özil-pólóval demonstrált a rasszizmus ellen egy török csapat

Publikálás dátuma
2018.08.07. 14:48

Fotó: Emrah Gokmen / AFP
A német válogatottságot lemondó futballista melletti szolidaritást demonstrálva a futballista fotóját ábrázoló pólóban lépett pályára a török élvonalbeli Malatyaspor csapata.
Felkészülési meccset játszott a Malatyaspor, a futballisták valamennyien olyan pólóban léptek pályára, melyen Mesut Özil fotója látható. A török szülőkkel rendelkező, de Németországban született és felnőtt játékos az oroszországi világbajnokság után lemondta a szereplést a német válogatottban. Az indokok között szerepelt, hogy rasszista támadások érték, melyekkel szemben nem kapott megfelelő védelmet a német futballszövetségtől (DFB).
A Malatyaspor játékosainak pólóján a fotó felett „Veled vagyunk”, alatta „Nem a rasszizmusra” felirat volt olvasható. 
„Játékosaink azért szerepeltek ezekben a pólókban, mert így akarták kifejezni, hogy támogatják Mesut Özilt, és elítélik, ami vele történt” – olvasható a klub közleményében.
Özil tavasszal Londonban közös fotón szerepelt Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnökkel, és egy mezt is ajándékozott a politikusnak. Ugyanezt tette Yldiray Gündogan, aki a mai napig tagja a német válogatottnak. A futballistákat rengeteg támadás érte Németországból, amiért a török választási kampány közepén vállalták a fotózást.
Gündogan elmondta, nem foglalkozik politikával, udvariatlanságnak tartotta volna, ha nem fogadja el a meghívást. Bár nyilatkozatát a német közvélemény nem fogadta el, és a válogatott felkészülési mérkőzésein a német drukkerek egy csoportja kifütyülte, a játékos körül pár hét után elültek a hullámok.
Özil azonban nem nyilatkozott senkinek, és ebben kezdetben a DFB is támogatta azzal, hogy engedélyezte számára, ne vegyen részt sajtónyilványos eseményeken. A DFB hozzáállása ehhez a kérdéshez az oroszországi torna után változott meg. A német válogatott címvédőként nem jutott tovább a csoportkörből, és története során első alkalommal bukott el a vb első szakaszában. A kiesés után a DFB felszólította Özilt, hogy foglaljon állást, határolódjon el a Törökországot diktatórikus módszerekkel vezető politikustól. Özil több napig hallgatott, ezután a DFB megzsarolta: addig nem játszhat a válogatottban, amíg nem nyilvánul meg ebben a témában.
Özil július 21-én kiadott egy közleményt, amelyből kiderült, nem bánt meg semmit, ha újra meghívást kapna, megint találkozna Erdogannal. Mindezt azzal indokolta, hogy ennyivel tartozik Törökországban élő rokonainak, az invitálást nem Erdogan személye miatt fogadta el, hanem, mert megtiszteltetés számára, ha a hazája vezető politikusa méltónak tartja arra, hogy meghívja.
A közvélemény megosztottan reagált, volt, aki megértette a játékos indokait – elsősorban Törökországban álltak sokan Özil mellé -, Németországban azonban a sajtó és a szurkolók többsége nem értett egyet az Arsenalban légióskodó játékossal. Két nappal a közlemény megjelenése után a 29 éves Özil bejelentette, hogy nem játszik többet a német válogatottban. Indokként többek között azt hozta fel, hogy rasszista támadások érték, melyektől a DFB nem védte meg.
A visszalépése politikai hullámokat kavart, Németország továbbra is megosztott maradt a kérdés megítélésében. Katarina Barley, Németország igazságügy-minisztere azt mondta, nagyon rossz üzenete van annak, ha egy játékos az őt ért rasszista támadások miatt mondja le a szereplést a német nemzeti együttesben, és a DFB felelősségére hívta fel a figyelmet. Thomas Strobl, Baden-Württemberg tartományi belügyminisztere szerint Özilnek közszereplőként tisztában kellett volna lennie azzal, hogy a közös fotózásnak milyen következményei lesznek. Hozzátette, a származását senkinek sem kell megtagadni, de ezt meg lehet úgy oldani, hogy senkit ne botránkoztasson meg.
Törökországban egyöntetűen a játékos pártjára álltak, Abdulhamit Gül, török igazságügy-miniszter úgy vélte, Özil a német válogatottság lemondásával fontos gólt szerzett a fasizmus ellen, a lapok nemzeti hősként ünnepelték a játékost.

Volt aki nemet mondott

Erdogan londoni látogatása során Özil és Gündogan mellett meghívást kapott a Liverpoolban légióskodó Emre Can is, aki szintén tagja a német válogatottnak, igaz a vb-re nem vitték ki. Can azzal az indokkal utasította vissza a köztársasági elnök invitálását, hogy ő futballista, és semmilyen politikai eseményen nem kíván részt venni.

Témák
labdarúgás

Hosszú és Jakabos 200 méter vegyesen, Telegdy 200 méter háton elődöntős

Publikálás dátuma
2018.08.07. 12:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A glasgow-i úszó Eb keddi versenynapján elsőként Horváth Dávid ugrott medencébe magyarok közül, 50 méter mellen - írja az MTI. A 22 éves magyar versenyző 29.03 másodperces idővel - egyéni legjobbjától (28.29) jócskán elmaradva - 46. lett.
Ezt követően női 200 méter vegyesen négy magyar volt érdekelt: elsőként Sebestyén Dalmát szólították rajtkőre, míg a legutóbbi négy kontinensviadalon győztes Hosszú Katinka, valamint Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn az utolsó előfutamban kapott helyet. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú eddigi legbiztosabb futamgyőzelmét aratta a skót nagyvárosban, 2:11.09 perccel. Jakabos idei legjobbjával, 2:13.37-tel lett a második legjobb magyar. Verrasztó 2:15.04-es eredményével ugyan befért volna az elődöntőbe (12.), de ott a szabályok szerint egy nemzetet már csak legfeljebb ketten képviselhetnek. A negyedik magyar, Sebestyén Dalma 2:15.53-mal a 17. helyen zárt.
Férfi 200 méter háton Verrasztó Dávid nem indult el, így csak Telegdy Ádám képviselte a magyar színeket. A hétszeres magyar bajnok Telegdy 1:58.96 perces idővel futamában harmadikként csapott célba, ez összesítésben a hetedik helyre volt elég.
Gyurta Gergely nem indult 800 méter gyorson - amely számban Lakatos Dávid 8:07.51 perccel 23. helyen végzett.
Szerző
Témák
úszó Eb úszás