Bioritmus;vitamin;gyulladáscsökkentés;

2018-08-10 14:14:00

Vitaminokkal is csökkenthető a gyulladás

Az egészségtelen étrend gyulladások kialakulásához vezethet, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás viszont segít a megakadályozásukban, illetve a csökkentésükben.

A vitaminok a teljes értékű étrend szerves részei. Antioxidánstartalmuk képes a gyulladások csökkentésére is – írja a Step to Health

Az A-vitamin például az ízületi és izomfájdalmakra van jótékony hatással, de szükséges a látás és a bőr egészségének fenntartásához. Erősíti az immunrendszert, segíti az izomszövetek növekedését, hozzájárul az egészségük fenntartásához, ahogy a csontok épségéhez, illetve a gyulladásos folyamatainak gyógyításához is. Sok A-vitamin van például a piros borsban, az édesburgonyában, a sárgarépában, és a fejes salátában is.

E-vitaminból a szervezet nem tudja előállítani a szükséges mennyiséget, ezért felnőtteknek legalább 15 mg az ajánlott napi bevitel. Kutatások megállapították, hogy képes csökkenteni a gyulladást okozó cytokinek szintjét. Célszerű rendszeresen E-vitaminban gazdag dióféléket, napraforgómagot, növényi olajokat, spenótot, brokkolit, paradicsomot fogyasztani. 

A C-vitamin enyhíti az izom- és az ízületi fájdalmat, védi és egészségesen tartja az izomszöveteket, támogatja a sejtek és az immunrendszer működését. A napi ajánlott mennyiség 1 gramm, amihez 500 mg flavonidot, természetes antioxidánst is kell szedni.