Már a gyerekek majdnem fele házasságon kívül születik az EU-ban

Publikálás dátuma
2018.08.09 11:15
Shutterstock illusztráció
Fotó: /
Magyarországon 2015 és 2016 között csökkent az arány, de még így is meghaladja az uniós átlagot.
Egyre több gyerek születik házasságon kívül az Európai Unióban: 2016-ban a gyerekek 43 százaléka született házasságon kívül, ami 15 százalékponttal haladta meg a 2000-ben jegyzett arányt – derül ki az Eurostat adataiból. A statisztika szerint (az uniós tagországok között) a házasságon kívül születő gyerekek száma a legmagasabb Franciaországban (60 százalék) – Bulgáriában (59 százalék) – Szlovéniában (59 százalék) – Észtországban (56 százalék) – Svédországban (55 százalék) – Dániában (54 százalék) – Portugáliában (53 százalék) – és Hollandiában (50 százalék) Ezzel szemben Görögországban, Horvátországban és Cipruson az újszülöttek több mint 80 százalékát a szülők házasságkötését követően anyakönyvezték. Egyébként 2015 és 2016 között csaknem minden tagországban nőtt a házasságon kívül született gyermekek száma, kivéve Észtországot, Olaszországot, Lettországot, Litvániát, az Egyesült Királyságot és Magyarországot (hazánkban 2015-ben az összes újszülött 47,9 százaléka, 2016-ban pedig 46,7 százaléka született házasságon kívül). Magyarországon tehát az arány meghaladja az uniós átlagot. Érdekes, hogy óriási a szakadék az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagállamai között: míg Svájcban és Liechtensteinben 2016-ban kevesebb, mint 25 százalék volt a házasságon kívül született gyerekek száma, Norvégiában 56, Izlandon pedig kiugróan magas, 70 százalék ez az arány.
2018.08.09 11:15

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Vonat elé hajtott egy autó Nagykálón

Publikálás dátuma
2018.08.19 18:52
Illusztráció: Népszava
Fotó: /
Vonattal ütközött egy személygépkocsi a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállón egy vasúti átjáróban vasárnap késő délután, az autó utasai megsérültek – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t. Az autó utasai ki tudtak szállni a járműből, de megsérültek, a mentők vizsgálják őket – olvasható a közleményben. A tűzoltók megkezdték a műszaki mentést a balesetnél, amely a Széchenyi úti vasúti átjáróban történt. Urbán Attila, a MÁV-csoport szóvivőhelyettese az MTI-nek azt mondta: Nagykálló és Nyíregyháza között szünetel a vasúti közlekedés, a helyszínelés ideje alatt pótlóbusz közlekedik. A balesetnél jól működött a fény- és félsorompó.
2018.08.19 18:52