Már a gyerekek majdnem fele házasságon kívül születik az EU-ban

Publikálás dátuma
2018.08.09 11:15
Shutterstock illusztráció
Magyarországon 2015 és 2016 között csökkent az arány, de még így is meghaladja az uniós átlagot.
Egyre több gyerek születik házasságon kívül az Európai Unióban: 2016-ban a gyerekek 43 százaléka született házasságon kívül, ami 15 százalékponttal haladta meg a 2000-ben jegyzett arányt – derül ki az Eurostat adataiból. A statisztika szerint (az uniós tagországok között) a házasságon kívül születő gyerekek száma a legmagasabb Franciaországban (60 százalék) – Bulgáriában (59 százalék) – Szlovéniában (59 százalék) – Észtországban (56 százalék) – Svédországban (55 százalék) – Dániában (54 százalék) – Portugáliában (53 százalék) – és Hollandiában (50 százalék) Ezzel szemben Görögországban, Horvátországban és Cipruson az újszülöttek több mint 80 százalékát a szülők házasságkötését követően anyakönyvezték. Egyébként 2015 és 2016 között csaknem minden tagországban nőtt a házasságon kívül született gyermekek száma, kivéve Észtországot, Olaszországot, Lettországot, Litvániát, az Egyesült Királyságot és Magyarországot (hazánkban 2015-ben az összes újszülött 47,9 százaléka, 2016-ban pedig 46,7 százaléka született házasságon kívül). Magyarországon tehát az arány meghaladja az uniós átlagot. Érdekes, hogy óriási a szakadék az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagállamai között: míg Svájcban és Liechtensteinben 2016-ban kevesebb, mint 25 százalék volt a házasságon kívül született gyerekek száma, Norvégiában 56, Izlandon pedig kiugróan magas, 70 százalék ez az arány.

Uránt szállító konvojra támadtak ismeretlen fegyveresek Brazíliában

Publikálás dátuma
2019.03.20 07:45
Atomerőmű Angra dos Reis városában
Fotó: AFP/ VANDERLEI ALMEIDA
A rendőrök viszonozták a tüzet. Sebesültek nélkül ért véget a tűzharc, a támadóknak sikerült elmenekülniük
Rio de Janeiro államban fegyveres támadók tüzet nyitottak kedden egy autókonvojra, amely uránt szállított Brazília angrai atomerőművébe - írja a hirado.hu. A nukleáris fűtőanyagot szállító kamiont Frade város közelében egy tengerparti úton támadták meg, mintegy 30 kilométerre Angra dos Reistől, ahol az erőmű van – közölte a rendőrség és az erőmű vezetése.
A konvojt kísérő rendőrök viszonozták a tüzet, de senki sem sebesült meg, és a támadóknak sikerült elmenekülniük. Az angrai erőművet üzemeltető Centrais Elétricas Brasileiras vállalat nyilatkozatban szögezte le, hogy
a konvojjal szállított urán nem került veszélybe, a támadás nem késleltette a szállítmányt.
A támadás azután érte a konvojt, hogy a speciális kamiont kísérő rendőrök a közelben eldördülő lövések miatt az út mellett szétszóródva védekező állást vettek fel.
A latin-amerikai ország két atomreaktorának, az Angra 1-nek és az Angra 2-nek működtetéséhez szükséges nukleáris fűtőanyagot egy állami üzemben állítják elő az Angra dos Reistől 130 kilométerre lévő Resende városában. Brazília kizárólag a két reaktor számára állít elő hasadó anyagot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelete alatt.

16 lövéssel végzett ki egy fekete tizenévest egy chicagói rendőr, három évet is alig kellhet ülnie

Publikálás dátuma
2019.03.20 07:35
Jason Van Dyke
Fotó: AFP/ ANTONIO PEREZ
"Az életét féltette", mondta a férfi, aki a lövések nagy részét a már halott 17 évesre adta le.
Az egyesült államokbeli Illinois állam legfelsőbb bírósága helyben hagyta kedden egy fekete tinédzsert kivégző rendőr sokak szerint nevetségesen enyhe börtönbüntetését. Jason Van Dyke, a chicagói rendőrségtől azóta elbocsátott rendőrtiszt 2014-ben a városban
több sorozatot lőtt ki Laquan McDonald 17 éves fiatalemberre, akinek a kezében ugyan egy kisebb kés volt, de nem fenyegetőzött vele. A helyszínre érkezése után szinte azonnal tüzet nyitó rendőr az összesen 16 lövés nagy részét már az élettelenül földön fekvő áldozatára adta le.
Bár a 40 éves Van Dyke ellen eredetileg előre megfontolt, szándékos emberölés címén emeltek vádat, ami legalább 45 évi szabadságvesztéssel sújtható, a bírák a bűncselekmény minősítését szándékos, de nem előre megfontolt módon elkövetett gyilkosságra változtatták - miután elfogadták Van Dyke állítását, hogy életét féltve nyitott tüzet - és elutasították, hogy a vádban 16-szoros súlyos testi sértés is szerepeljen. Végül tavaly októberben bűnösnek mondták ki. Idén januárban
hat év kilenc hónapos börtönbüntetést szabtak ki rá, az ítélet szerint azonban jó magaviselet esetén megfelezhetik büntetését. Fél évszázada ő az első fehér bőrű rendőr Chicagóban, akit szolgálat közben elkövetett gyilkosságért elítéltek, így tulajdonképp még az is nagy szó, hogy nem felmentéssel zárult az ügy.
Jason Van Dyke fellebbezett az ítélet ellen. Illinois államügyésze, Kwame Raoul - a per ügyészével együtt - beadványt intézett az alkotmánybíróság szerepét ellátó legfelsőbb bírósághoz, és a büntetés hatályon kívül helyezését, valamint új meghallgatást kérelmezett, amelynek nyomán szerintük súlyosbítható a büntetés. Azzal érveltek ugyanis, hogy a lövések számának megfelelő, több rendbeli súlyos testi sértésért is felelősségre kell vonni a volt rendőrt, így a kiszabható büntetési tétel súlyosabb lehet. Azonban
az állam legfelsőbb bírósága indoklás nélkül tagadta meg az új meghallgatást.
A hattagú testületből négyen - helyesnek tartva az ítéletet - az elutasítás mellett döntöttek, két alkotmánybíró viszont jelezte, hogy nem ért egyet ezzel a döntéssel.
Az államügyész és a per ügyésze tudomásul vette az alkotmánybírósági határozatot. Ahogyan sajtóértekezletükön fogalmaztak: "elismerik és tiszteletben tartják az alkotmánybíróság jogkörét". Van Dyke rendőr ügyvédje, Daniel Herbert Twitteren közölte, hogy "rendkívül örülnek" a döntésnek. Majd hozzátette: az alkotmánybíróság határozata remélhetőleg véget vet annak, hogy politikai célokra használják ki Laquan McDonald halálát.