Nem tetszik a kormánynak, betiltják a genderszakot

Publikálás dátuma
2018.08.10 07:38
A második világháború idején jelent meg a nők erejét és munkabírását jelképező, ikonikus „We can do it!" -plakát. A magyar kormá
Fotó: Shutterstock/
Tollvonással és minden indoklás nélkül szüntetnék be a két magyarországi egyetemen is működtetett képzést. Az Orbán-kabinetnek már régóta bögyében van a társadalmi nemekkel foglalkozó tudományterület.
A hét elején alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, vagy ahogy a politikai vitákban elhíresült: genderszakon -írja a HVG.
A lap értesülései szerint mindez akkor történt, amikor az egyetemeken általános szabadságolás, lényegében leállás van. Az Emmi-IM előterjesztés egyébként két módosítást vezet fel. Ezek közül az egyik a fizetős és nemfizetős képzés közötti határokat tisztázza, kidolgozottan, a második, a genderszakot betiltó azonban mindenféle háttéranyag, indoklás nélküli.
A módosítás két egyetemet érint Magyarországon, ilyen szakon ugyanis mesterképzés csak az ELTE-n, illetve a CEU-n van. Utóbbinál a rendelet a magyar diplomát adó képzésre vonatkozik, az amerikaira nyilvánvalóan nem. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben végső formát nyer és hivatalosssá válik a rendelet, úgy Magyarországon magyarul nem lehet részt venni ilyen képzésen, illetve magyar diplomát nem lehet szerezni a társadalmi nemek tudományából.

CEU: elutasítjuk a cenzúrát

Üzent a kormánynak CEU azzal kapcsolatban, hogy kormányzati terv szerint felszámolnák az egyetemi genderképzést – csakhogy ez az üzenet nem közérdekű, a Magyar Rektori Konferenciának megküldött állásfoglalásuk egy nem nyilvános egyeztetés része. A CEU mindenesetre jelezte, elkötelezettek a tanszabadság mellett, és elutasítják az oktatás tartalmát érintő mindennemű cenzúrát.  Lapunknak ennél sokkal egyértelműbben fogalmazott Pető Andrea, a CEU Társadalmi Nemek Tanulmánya Tanszékének professzora. „A kormányrendelet tervezete felsőoktatásba rendeleti úton való durva beavatkozás, mely komoly elemzés és konzultáció nélkül megszüntetne egy egyetemi szakot, s ez kihatással lehet a magyar egyetemekre, a felsőoktatás minőségbiztosítására és a felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira is”- vélekedett Pető, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés a hatályos előírásoknak megfelelően, a Magyar Akkreditációs Bizottság által előírt és felügyelt, a hazai és nemzetközi tudományos mércéknek megfelelő szaklétesítési eljárást követően 12 évvel ezelőtt került fel a felsőoktatási szakok jegyzékébe.  

Az újság úgy tudja, a rendeletnek nem voltak előzményei, ráadásul akkreditált szakokról van szó, amelyeket egy tollvonással gyakorlatilag betiltanak. Az ELTE-n egyébként idén is vettek fel hallgatókat a mesterképzésre. A jogszabályok alapján ők, illetve azok, akik már hallgatók, befejezhetik a képzést, ám jövőre az egyetem a képzést már nem hirdetheti meg, ha a rendelet hatályba lép.
A gender studies képzés már jó ideje szálka a kormány szemében. Először a KDNP ifjúsági szervezetének elnöke írt nyílt levelet tavaly februárban az ELTE rektorának ebben a témában. Nacsa Lőrinc ebben a többi között azt fejtegette, hogy a képzés luxus, felesleges és romboló.  Alig három héttel később Rétvári Bence, az Emmi államtitkára, az írásban feltett kérdések megválaszolásának felelőse egy felvetésre ugyancsak kifakadt a szakra. 

Reagált az ELTE

A társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés felmenő rendszerben történő megszüntetését célzó rendelettervezetről az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Magyar Rektori Konferencia (MRK) közvetítésével szerzett tudomást. Egyetemünk a rendelkezésre álló véleményezési határidőn belül megfogalmazta a tervezettel kapcsolatos észrevételeit az MRK részére. A társadalmi nemek tanulmánya mesterszak képzést az ELTE 2017-ben, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság eljárását követően, a fenntartó minisztérium által engedélyezett szakként indította el. A képzés megszüntetését az ELTE nem tervezte, az esetleges további szakmai egyeztetésekre Egyetemünk nyitott, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a fenntartó  minisztérium jogosult a képzési portfólió felülvizsgálatára, ezen belül egyes képzések megszüntetésére is. Ezzel összhangban a fenntartó döntését Egyetemünk tudomásul veszi és tiszteletben tartja, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy a témakörben lehetőség szerint érdemi szakmai vita folyhasson le. A végleges szabályozás megjelenéséig, illetve a rendelet indokolásának megismeréséig az ELTE nem kíván a fentieken túl a témában állást foglalni. 

Nemváltás helyett a társadalmi előítéletekről szól

Maga a genderkutatás egyébként nem a nemi identitás határának feszegetését jelenti, mint attól sokan tartanak a kormányoldalon, hanem a nemekkel járó társadalmi előítéletekkel és kimondott-kimondatlan elvárásokkal foglalkozik:  olyan sztereotípiákkal, hogy a nők rosszabbul vezetnek, kevésbé objektív döntéseket hoznak, mint a férfiak, és amúgy is a konyhában vagy a gyerekek mellett a helyük - illetve, hogy a fiúknak mindig keménynek, győztesnek kell lennie, és nem mutathatják ki érzelmeiket. Az ilyen  sztereotípiák pedig meghatározzák a nem szerinti társadalmi pozíciót is: megmutatkoznak a nőknek adott alacsonyabb fizetésben, vagy akár Orbán Viktor macsó nyilatkozataiban. A miniszterelnök a Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet hazarendelését például azzal kommentálta, hogy nőügyekkel nem foglalkozik, nőnapon pedig a parlamenti étterem konyhájába ugrott le egy vázából kikapott virágcsokorral – ezzel is kifejezve , mit gondol a férfi-női munkamegosztásról.
2018.08.10 07:38
Frissítve: 2018.08.12 11:21

A Fidesz a legjobb ingatlanügynökség: havi 60 ezerért remek albérletet kerít a budai várban

Publikálás dátuma
2018.12.14 07:54

Fotó: Google/
Az exképviselő cége egy VIII. kerületi lakás bérleti díjának kevesebb mint feléért kapja meg az exkluzív bérleményt.
Már tíz éve bérel egy önkormányzati bérlakást a fideszes exképviselő, Tiffán Zsolt cége, de a Budavári Önkormányzat döntése alapján most újabb 5 évig használhatja mindössze havi 47 ezer forint plusz áfa ellenében – tudta meg a hvg.hu. A portál kiemeli: ha a fővárosban egy 60 négyzetméteres, tégla épületben található lakást szeretnénk bérelni, akkor a legnagyobb ingatlanhirdetési oldal sokezres kínálatát alapul véve havonta – rezsi nélkül - minimum 100 ezer forint bérleti díjat kellene fizetnünk. Ennyiért is a VIII. kerületben találnánk kiadó lakást, félúton a Blaha Lujza tér és a Keleti pályaudvar között. Azonban Tiffán Zsolt – aki 2010-től egészen az áprilisi választásokig a Fidesz országgyűlési képviselője volt – Bt.-je mindössze 47 379 forint plusz áfáért bérelhet ki egy pontosan ugyanekkora lakást, csak éppen a Vár oldalában. Mint írják, a Budavári Önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén 11 igen szavazattal, 2 nem ellenében döntött úgy, hogy az exképviselő cégének mindössze ennyiért adja ki az önkormányzati tulajdonban lévő, legfelső szinten lévő 1,5 szobás ingatlant. Méghozzá 5 évre: a fideszes vezetésű önkormányzat 2023 októberéig hosszabbította meg a lakás bérleti idejét. A portál birtokába került előterjesztésben az szerepel, hogy a Munificencia Bt. 2008 óta használja az ingatlant, és „kérte” a további hosszabbítást. Az előterjesztést maga a polgármester, Nagy Gábor Tamás nyújtotta be, és a kérést támogatva javasolta, hogy Tiffán cége ennyiért kapja meg a bérleményt. A csütörtöki határozat értelmében így összesen 15 évig használhatja majd ilyen kedvező feltételekkel a fideszes exképviselő-miniszteri biztos cége. Az önkormányzati lakás a Halászbástyától sétálva körülbelül 4 perc alatt elérhető, és a Clark Ádám tértől alig 250 méterre fekszik. Tiffán szempontjából talán ennél is előnyösebb, hogy mindössze 180 méterre innen található egy másik céges érdekeltsége, az Andante Borpatika. Mindkét cég szerepel a képviselőként idén tett záró vagyonnyilatkozatában, ez alapján a budavári lakást bérlő Munificencia Bt.-nek 86 százalékban tulajdonosa. Ha az ingatlanpiacon elérhető lakásokhoz viszonyítunk, mindez azt jelenti, hogy Tiffán cége egy VIII. kerületi lakás bérleti díjának kevesebb mint feléért kapja meg az exkluzív budavári bérleményt. 

„Sorra potyognak ki a korábbi évek csontvázai az önkormányzat szekrényéből”

A portál megkérdezte Tiffán Zsoltot arról, vajon minek tudható be, hogy 10 év után most újabb 5 évre olyan áron jut bérlakáshoz, amennyiért Budapesten piaci alapon még külső kerületekben sem lehet hasonló ingatlant bérelni. Az expolitikus nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre: azt mondta, kérdezzék a polgármestert. Röviden annyiban reagált még, hogy a lakást céges tevékenységre használja, de azt már nem kommentálta, hogy az önkormányzati bérleményt akár egy kerületbeli, erre rászoruló család is megkaphatná. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője azonban azt mondta, a polgármester előterjesztését tárgyaló pénzügyi bizottsági ülésen kifejezetten rákérdezett, hogy mivel ide van bejelentve a cég, irodának vagy lakásnak használják az önkormányzati tulajdont. Az önkormányzati vagyonkezelő képviselője erre azt válaszolta, hogy lakásnak, de az már nem derült ki, mégis ki lakik benne – közölte, hozzátéve: az is furcsa volt, hogy ott, helyben osztották ki a bizottságban, akkor látták először a Nagy Gábor Tamás által betolt előterjesztést, illetve határozati javaslatot. „Sorra potyognak ki a korábbi évek csontvázai az önkormányzat szekrényéből: most jönnek vissza a testület elé meghosszabbításra azok a lakásbérleti szerződések, amelyeket korábban kötöttek átláthatatlanul hozott döntések alapján. Látható, hogy hosszú évek óta zajlik az önkormányzati lakások önkényes osztogatása, amely során nem a kerületben élők és nem is a segítségre szorulók, hanem a kerület kormánypárti vezetésével családi vagy üzleti érdekkapcsolatban állók jutnak fillérekért bérlakáshoz” – mondta az önkormányzati képviselő, aki így a Tiffán cégének juttatott bérlakásra a csütörtöki ülésén nemmel szavazott. V. Naszályi szerint az átláthatatlan ingatlangazdálkodás nem egyszerűen a közvagyon felelőtlen kezelése, hanem hatalomgyakorlási eszköz is egyben.
2018.12.14 07:54
Frissítve: 2018.12.14 07:54

„Generálszósz van a hajléktalanügyön”

Publikálás dátuma
2018.12.14 06:45

Fotó: /
Amikor Kukorelly Endre költő, egykori LMP-s képviselő létrehozta a Nyugodt Szív a Lakhatásért Alapítványt, hangsúlyozta, hogy minden kormány lemond a hajléktalanokról. De arra mégsem számíthatott, hogy 2018-ban ellenzéki lesz a mozgalma.
Több támogatás érkezett-e idén a jótevőktől, miután kiderült, hogy a kormány kriminalizálja a hajléktalanságot? A maguk érdekét artikulálni és képviselni nem tudó társadalmi csoportokkal való törődés mindig ellenzéki. Nincs kedvemre, hogy most kampányszerűen mindenki hajléktalanozik, túlzottan kilóg a pártpolitika lólába. Per analogiam a kultúrkampf miatt többet beszélnek a kultúráról, ez szánalmas, viszont lehet haszna. Az embertelen rendeletek hatására sokan véleményt nyilvánítottak, szolidaritásukat fejezték ki a hajléktalanok felé, Önök azonban nem kértek nagyobb nyilvánosságot mint máskor. Mi volt ennek az oka?
De, „kérünk”. Jó volna, ha minél többen tudnák, hogy van ilyen, és mindenki, még a hajléktalanok is befizetnének ezer forintot. Tízmilliárd forint meg a lelkes civil aktivitás csodát tenne. A miniszterelnök Gyurcsány Ferencet az ÉS-ben szólította meg annak idején, hogy adjon egymilliárdot a magánvagyonából szociális lakhatási célokra.
Ez 2005-ben történt. Egy koratéli koraeste, igyekezve a Podmaniczkyn a körút felé, láttam, hogy vagy huszonöt asszony gubbaszt egy épület előtt a földön. Mint verebek a telefondróton. Akkor jöttem rá, hogy az ott egy női hajléktalanszálló. És nyomban írtam – ugyan potyára - az aktuális miniszterelnöknek, akiről úgy hallottam, vagyonos ember: tegyünk alapítványt, ő egymilliárddal, én egymillióval, egy hajléktalan pedig ezer forinttal, és győzzünk meg száz-száz hasonló helyzetben levőt, hogy csatlakozzon. Százmilliárdból a probléma kipipálható volna, az állam kikerülésével is. A politika ugyanis alapvetően civil ügy, minél többen és minél inkább részt veszünk, annál kisebb helyre szorítjuk államot – ami valamennyiünk eminens érdeke. Ha túlzottan sokat hagysz az államra, ne csodálkozz a kapzsiságán, arroganciáján, a szereptévesztésein. A mostani miniszterelnöknek is írt? Nem. De az ötlet jó. Vegyük úgy, hogy ez most az. Felhívás keringőre – szegény és gazdag számára egyaránt. A Nyugodt Szív sikeres lett, egyre több családot tudnak átsegíteni a krízisen. Ehhez az is kellett, hogy változtattak a programjukon, hiszen elsősorban nem az utcán élőkkel foglalkoznak, hanem azokkal, akik oda kerülhetnek. Mi miatt döntöttek így?
Eleve azt szerettem volna, hogy néhány tízezerből néhány pici lakást bérlünk, és magukat a körülmények dacára is tartó hajlék nélkülieket beköltöztetünk, ha bizonyos feltételeket vállalnak. Ám ehhez az kell, hogy legyen, aki, tudván a hátteret, alsó piaci áron, bérbe adja a lakását valakinek, aki csupán addig hajléktalan, ameddig oda be nem költözik. De nemigen tapasztalom, hogy ez a belátás sokakban megképződne. Hátha ezután – én nagyon pozitív vagyok. Leginkább abban tudunk segíteni, hogy krízishelyzetben lévő családoktól ne vegyék el a gyereküket, ne kerüljenek utcára. Intézményesül a projekt, ez is viszi a pénzt vagy mindenki önkéntes? Könyvelő, mentorok, ügyvéd, ingatlanosok, szociális munkások. Mindenki önkéntes. A Nyugodt Szív közhasznú alapítvány lett, most már nem vonnak le adót. Aránytalanul sokat fizettünk amúgy idén tavaszig, minden támogatásunk bérnek számított, munkáltatói, munkavállalói adó, százezer forint cirka százötvenezerbe került, plusz fizettünk a bérelszámolásért a könyvelőnek. Az első évben azt mondta, ha húsz családon tudnak segíteni, az már jó eredmény lesz. Azóta hány családon segítettek, és hány felajánlásból mennyi jött össze eddig? Havi nyolc-tíz családnak segítünk, idén a 94.-nél tartunk. Összesen nagyjából 40 millió jött be, havonta átlag hatszázezer, majdnem teljesen kisadományokból, milliárdosok eddig kíméltek minket. Egy Bécsben élő család a holokauszt után kapott kárpótlását utalta át: mellbevágó, ha a számlán sok három, esetleg négy nulla után egyszerre hat nullát látsz. Egy hölgy például a nyugdíjnövekményét küldi havonta, ez összeszorítja a szívet, nem? Weblapunkon elolvashatók a tavalyi és az idei havi beszámolók, statisztikák. Összességében akkor elégedett már?
Ilyen apró civil projektnek nem ambíciója, hogy megoldjon ekkora kormányzati feladatot. Az viszont igenis, hogy bizonyítsa, a magyarok semmivel sem kevésbé szolidárisak, mint a nemmagyarok, másrészt pirulásra késztesse a döntéshozókat. Nem csupán a tömegdemonstráció hatásos, tuti megérinti a leginkább hatalomtechnikusok lelkét is, ha látják, hogy mit tesznek helyettük olyanok, akik pusztán saját erőforrásaik fölött diszponálnak. Aki ebbe a diskurzusba belép, egyből rákap a dolog ízére. A fagyhalálnál a komfort nélküli szükséglakások is jobbak, ám ezeket az emberi méltóság és az egészséges élethez való jog védelme miatt több helyen már ki sem osztják. Azt jól teszik. Hozzák előbb rendbe! Múlt évben a zuglói önkormányzat felajánlott egy lakást, mi felújíttattuk, és egy ötgyerekes család költözött oda. Ez akár minta is lehetne. Közszereplései során vehemensen képviseli azt az álláspontot, hogy nem szabad általánosítani a hajléktalanügyben, mert minden sors különbözik a másiktól. Ez lenne a probléma gyökere? Ez. Generálszósszal nem lehet leönteni. Ahány érintett, szinte annyi szociális munkás volna optimális, minden eset külön vizsgálandó. Ha egyszerre megnyitnák is az üres önkormányzati lakásokat, az sem oldana meg semmit, nagy káosz keletkezne. Nem lenne-e több értelme kitágítani a szociális bérlakás kategóriáját, hogy azok is jelentkezhessenek, akik konkrétan az utcán élnek? Nyilván. Utcán ne éljen ember, és kész. Aluljáróban sem – viszont tömegszálláson se, mert az nem élet. Szociális bérlakáshálózat, a rossz testi-lelki-szellemi állapotban lévőknek ellátórendszer, jól fizetett szakemberekkel – ilyen egyszerű. Minden irgalmatlan nehézségével és bonyolultságával együtt.
2018.12.14 06:45
Frissítve: 2018.12.14 06:45