Gyerektábort söpört el a víz, áradás Franciaországban (videó)

Publikálás dátuma
2018.08.10 09:54

Fotó: AFP/ BORIS HORVAT
Az extrém forróság után áradó folyók veszélyeztetik a dél-franciaországi megyéket, egy ember eltűnt az ifjúsági tábort is elmosó vízözönben.
Legalább 1600 embert, főként táborozókat kellett rövid időn belül kitelepíteni csütörtökön Dél-Franciaország több megyéjéből: a területen szokatlan hőség után viharok törtek ki, majd az esőzéstől megduzzadt folyók öntötték el a népszerű üdülőhelyeket. A viharok Gard, Ardèche and Drôm megyéket sújtották a leginkább, ahol a hatóságok több mint 400 tűzoltó és négy rendőrségi helikopter bevetésével segítik a mentést.
Saint-Julien-de-Peyrolas-ban egy nyári tábort mosott el az áradás, innen 119 gyereket kellett azonnal kimenekíteni, írja honlapján a BBC. A portál idéz egy tábori dolgozót is, aki, mint mondta,
hallotta a víz sodrásában faágakba kapaszkodó gyerekek sírását, de semmit sem tudott tenni értük.
A legrosszabbul azonban a tábor egyik felügyelője járt: a hetven éves német férfi lakókocsijába menekült a hirtelenül lezúduló víztömeg elől, ami pehelyként vitte tovább a járművet. A lakókocsi roncsait később megtalálták, az idős férfi azonban eltűnt az áradásban. A tomboló vízről a The Guardian is mutatott be felvételeket.
A BBC-nek nyilatkozott egy, Ardèche megyében táborozó brit turista is, akit csütörtök hajnalban ébresztett a vihar: „hihetetlenül hangosan mennydörgött, a villámok szünet nélkül, vakítóan csapkodtak, veszélyesen közel a táborhelyünkhöz. A vihar nem akart enyhülni, egyszerűen átcsapott rajtunk, amikor ideért, megszűnt a térerő is” -mesélte Harry Ollerton, aki végül autóba ülve menekült el a táborhelyről, igaz, ez sem volt könnyű: a környékbeli falusi utak folyóvá változtak az áradó víztől, az eső olyan hevesen zuhogott, hogy a férfi a szélvédőn sem látott ki.

Cseh Katalin az európai liberálisok vezető jelöltjei között

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:40

Fotó: AFP/Picture-Alliance/ Wiktor Dabkowski
Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti listavezetője is szerepel az Európai Liberálisok és Demokraták Pártja (ALDE) vezető jelöltjeinek listáján — tudta meg a Népszava.
Az ALDE március 21-ikén indítja el európai parlamenti kampányát és ennek keretében teszi közzé annak a hét személynek nevét, akiket alkalmasnak tart rá, hogy a választások után betöltsék az EU valamely vezető tisztségét.
A liberálisok úgy döntöttek, hogy szakítanak a hagyománnyal, és nem egyetlen vezető jelöltet, úgynevezett Spitzenkandidatot neveznek meg, hanem egy csapattal vágnak neki az EP választási kampánynak. Úgy tudjuk, hogy a listán szerepel a belga Guy Verhofstadt frakcióvezető és a dán Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja, akit Jean-Claude Juncker elnök legesélyesebb liberális kihívójának tartanak.

A TEK kiadta, mikor járt Magyarországon az új-zélandi merénylő

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:32

Fotó: AFP/ TRT WORLD
Brenton Tarrant tavaly november 26-án lépett be az ország területére.
Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án Lökösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Kőrös Intercity menetrendszerinti járattal - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK).       A férfi terror adatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett. Tarrant a hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen hazánkban. A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen Brenton Tarrant magyarországi tartózkodásának körülményeit - zárul a közlemény.
A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült.
Frissítve: 2019.03.18 16:11