Gyerektábort söpört el a víz, áradás Franciaországban (videó)

Publikálás dátuma
2018.08.10 09:54

Fotó: AFP/ BORIS HORVAT
Az extrém forróság után áradó folyók veszélyeztetik a dél-franciaországi megyéket, egy ember eltűnt az ifjúsági tábort is elmosó vízözönben.
Legalább 1600 embert, főként táborozókat kellett rövid időn belül kitelepíteni csütörtökön Dél-Franciaország több megyéjéből: a területen szokatlan hőség után viharok törtek ki, majd az esőzéstől megduzzadt folyók öntötték el a népszerű üdülőhelyeket. A viharok Gard, Ardèche and Drôm megyéket sújtották a leginkább, ahol a hatóságok több mint 400 tűzoltó és négy rendőrségi helikopter bevetésével segítik a mentést.
Saint-Julien-de-Peyrolas-ban egy nyári tábort mosott el az áradás, innen 119 gyereket kellett azonnal kimenekíteni, írja honlapján a BBC. A portál idéz egy tábori dolgozót is, aki, mint mondta,
hallotta a víz sodrásában faágakba kapaszkodó gyerekek sírását, de semmit sem tudott tenni értük.
A legrosszabbul azonban a tábor egyik felügyelője járt: a hetven éves német férfi lakókocsijába menekült a hirtelenül lezúduló víztömeg elől, ami pehelyként vitte tovább a járművet. A lakókocsi roncsait később megtalálták, az idős férfi azonban eltűnt az áradásban. A tomboló vízről a The Guardian is mutatott be felvételeket.
A BBC-nek nyilatkozott egy, Ardèche megyében táborozó brit turista is, akit csütörtök hajnalban ébresztett a vihar: „hihetetlenül hangosan mennydörgött, a villámok szünet nélkül, vakítóan csapkodtak, veszélyesen közel a táborhelyünkhöz. A vihar nem akart enyhülni, egyszerűen átcsapott rajtunk, amikor ideért, megszűnt a térerő is” -mesélte Harry Ollerton, aki végül autóba ülve menekült el a táborhelyről, igaz, ez sem volt könnyű: a környékbeli falusi utak folyóvá változtak az áradó víztől, az eső olyan hevesen zuhogott, hogy a férfi a szélvédőn sem látott ki.
2018.08.10 09:54

Trump megválik a belügyminiszterétől

Publikálás dátuma
2018.12.15 17:28

Fotó: AFP / SAUL LOEB/
Az amerikai elnök a Twitteren jelentette be, hogy Ryan Zinke az év végéig távozik hivatalából.
Jelentős miniszteri posztot betöltő politikustól válik meg Donald Trump: mint Twitter-bejegyzésében írta, Ryan Zinke belügyminiszter az év végéig távozik a kormányból. Az indokokat nem említette Trump, csupán annyit írt, hogy sokat elért hivatali ideje alatt. Nem ő az első egyébként, aki idén távozik a Trump-adminisztrációból. Rex Tillerson külügyminisztert márciusban menesztette az elnök, az igazságügy-minisztertől pedig a közelmúltban vált meg.  
2018.12.15 17:28

Olaj a tűzre a koszovói hadsereg?

Publikálás dátuma
2018.12.15 11:30
PRISTINAI VÁROSKÉP - KFOR békefenntartó katonák, uniós és amerikai zászlók
Fotó: AFP/ SASA DJORDJEVIC
Elfogadta tegnap a koszovói parlament – a szerb kisebbségi képviselők bojkottálása mellett - azokat a törvénymódosításokat, amelyek a Koszovói Biztonsági Erőket (KSF) hadsereggé alakították. A függetlenségét 2008-ban kikiáltó államnak eddig nem volt hadserege, a nagyjából 2200 fős KSF olyan nem katonai, válságkezelési feladatokat látott el, melyek nem tartoztak a rendőrség hatáskörébe sem, például árvíz vagy humanitárius katasztrófa esetén nyújtottak segítséget, kutatási és mentési küldetéseken vettek részt. A tervek szerint az életre hívott védelmi minisztérium irányítása alatt álló fegyveres erők létszámát a közeljövőben 5000 főre bővítenék. A történteknek persze nagyon nem örültek Belgrádban, ahol a mai napig nem ismerik el a független Koszovót. Ana Brnabic szerb kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a lépés nem segít az együttműködésnek, míg Aleksandar Vucic elnök már keményebben fogalmazva úgy vélte, Pristina „veri a harci dobokat” és a koszovói szerb kisebbséget veszélyezteti. Láthatóan nem tetszik a feszültség növekedése a NATO-nak sem. A szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg sajnálatát fejezte ki a törvénymódosítások miatt, és mindkét felet nyugalomra intette. Hozzátette, a KSF szerepének megváltozása esetén a NATO-nak újra kell vizsgálni az együttműködést a biztonsági erőkkel. Hogy ez a gyakorlatban pontosan mit jelent, azt nem részletezte, azt leszögezte, hogy továbbra is elkötelezettek, hogy a békefenntartó erőkön (KFOR) keresztül fenntartsák a békét a térségben. A KFOR kötelékében egyébként jelenleg mintegy 400 magyar katona szolgál, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrégiben jelentette be, hogy további erősítést küldünk a koszovói NATO-misszióba. Másrészt maguk a NATO tagállamok nem egységesek a kérdésben, a szervezet két vezető ereje, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok üdvözölte a koszovói hadsereg megalakulását. Az utóbbi időben az Európai Unió minden békítési kísérlete ellenére ismét kezd elmérgesedni a viszony Belgrád és Pristina között.
2018.12.15 11:30
Frissítve: 2018.12.15 11:30