A fideszes Mészáros László nyert Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.12. 20:48
Illusztráció
Fotó: Népszava
Mészáros László István 535 szavazatot kapott, míg a független Mészáros László Jánosra 66-an voksoltak.
A Fidesz-KDNP jelöltjét, Mészáros László Istvánt választották polgármesterré a Fejér megyei Felcsúton vasárnap tartott időközi polgármester-választáson – közölte a település jegyzője az MTI-vel. Sisa András elmondta, hogy az 1509 szavazásra jogosult választópolgárból 615-en vettek részt a voksoláson, a jelöltekre 601 érvényes és 14 érvénytelen szavazat érkezett. A Fidesz-KDNP jelöltje, Mészáros László István 535 szavazatot kapott, míg a független Mészáros László Jánosra 66-an voksoltak. Mint megírtuk, Orbán Viktor kedvenc falujában azért kellett polgármester-választást tartani, mert lemondott a falut évekig irányító milliárdos üzletember, Mészáros Lőrinc. Ő Mészáros László alpolgármestert ajánlotta a felcsútiak figyelmébe, amit kihasznált a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is. A viccpárt ugyanis szintén egy Mészáros László nevű jelöltet indított. A helyi kampányról sokat elárul: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és jelöltje, Mészáros László kátyúzni kezdett a faluban, de partizánkodásuk nem tartott sokáig, mert megérkezett a rendőrség – rögtön öt járőrautóval, nagyjából húsz fővel. A rendőrök igazoltatták a kátyúzó aktivistákat, és felszólították őket a – közelebbről meg nem nevezett – jogszabályok betartására. Az aktivisták tapssal és „Mészáros! Mészáros!” – kiáltásokkal nyugtázták az intézkedést.

Az ellenzék által támogatott jelölt nyert Balmazújvárosban

Balmazújváros polgármesterévé négy jelölt közül Hegedűs Péter független jelöltet választották. A helyi választási iroda vezetője az MTI-vel közölte: a választásra jogosult 14 138 állampolgár közül 3922 (27,74 százalék) voksolt, 3861 volt az érvényes szavazatok száma. Hegedűs Péter helyi vállalkozó, független jelölt 2053 szavazattal lett a hajdú-bihari település új polgármestere. Csige Sándor (független) 52, Dobány László (Magyar Munkáspárt) 47, Nagy Tamás (független) 1709 voksot kapott. Balmazújvárosban a korábbi polgármester tisztségének megszűnése miatt kellett kiírni az időközi választást, a települést 2014 óta vezető Veres Margitot (független) ugyanis áprilisban hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt jogerősen öt év börtönre ítélte a Debreceni Ítélőtábla.  Mint megírtuk, az ellenzék Hegedűs Péter mögé sorakozott fel, sőt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel is kampányolt. Nagy Tamást – bár függetlenként indult – a Fidesz támogatta. Nagy mellett a térség fideszes országgyűlési képviselője több oldalas szórólapokon állt ki – bár Hegedűs lejáratása nagyobb terjedelmet kapott, mint a dicséretek. A Vas megyei Sorkikápolnán két független jelölt közül Fodor Béla Józsefet választották polgármesterré. A település jegyzője elmondta: a 204 választásra jogosult polgár közül 110-en járultak a szavazóurnához. Fodor Béla József 78 szavazatot kapott, Tóthné Plózer Juditra – aki alpolgármesterként átmenetileg irányította a település önkormányzatát – 31-en voksoltak. Egy szavazat érvénytelen volt. Sorkikápolnán azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Nárai László – aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget – elhunyt. Farkas Attilát, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották Pásztó polgármesterévé a vasárnap tartott időközi választáson - tájékoztatta a Nógrád megyei város jegyzője vasárnap este az MTI-t. Gajdics Gábor hozzátette: Farkas Attila 1887 szavazatot kapott, a független jelöltként induló korábbi polgármester, Dömsödi Gábor 1781 voksot szerzett. A harmadik jelöltre, a szintén független Plecskó Péterre 122-en szavaztak.  A pásztóiak új képviselő-testületet is választottak: a nyolc képviselői helyre 39-en pályáztak.   A Nógrád-megyei településen azért kellett kiírni időközi választást, mert a fideszes többségű képviselőtestület feloszlatta magát, amikor a várost 2014 óta vezető Dömsödi Gábor LMP színekben elindult az áprilisi parlamenti választáson. Dömsödi Gábor vasárnap lapunknak beszélt arról, hogy mire számít és van-e „B” terve – az erről szóló cikkünket itt találja.

Szerző
Frissítve: 2018.08.12. 23:59

Dömsödi Gábor: „nincs B tervem”

Publikálás dátuma
2018.08.12. 18:32

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Négy településen tartottak vasárnap időközi önkormányzati választást: Balmazújvárosban, Felcsúton és Sorkikápolnán új polgármesterre szavaztak, Pásztón emellett az egész képviselőtestület megújult.
A legizgalmasabb időközi választás mégis a Nógrád-megyei Pásztón volt, ahol a fideszes többségű képviselőtestület feloszlatta magát, amikor a várost 2014 óta vezető Dömsödi Gábor LMP színekben elindult az áprilisi parlamenti választáson.
- Nem mindegy, melyik lesz? Úgyse változik itt semmi. Jó korán szavaztam, mert otthon két beteg szülőt kell ellátnom, és ha nem maszekolok a közmunka mellett, éhen döglünk. Ezen nem segít az se, ha fideszes lesz a polgármester, az se, ha marad a régi.

A pásztói zeneiskola előtt kesereg így egy borostás, a naptól barnára cserzett arcú férfi, miközben a kerékpárjára támaszkodik. Odébb, a „pisilő asszonyok” szobra körül nyugdíjas pár nyalja a fagyit, ők is délelőtt szavaztak. Szerintük előre kitervelt volt, hogy a fideszes többségű önkormányzat tavasszal felállt, s emiatt most időközi választást kell tartani a 9200 lelkes nógrádi városban, amit Dömsödi Gábor volt televíziós riporter vezetett. A nyolc tagú testületben öt fideszes és három független képviselő dolgozott, ők arra hivatkozva álltak fel áprilisban, hogy nem tudnak együtt dolgozni a polgármesterrel. Ezt a lépést megelőzte Farkas Attila alpolgármester februári lemondása posztjáról, amit a közösségi oldalán úgy indokolt, hogy a polgármester „viselkedése, kirohanásai, folyamatos kormányellenes hangulatkeltése és nyilatkozatai miatt eddig sem volt egyszerű vele dolgozni, de mióta bejelentette, hogy feladja függetlenségét, és LMP-színekben indul az országgyűlési választásokon, a stílusa szinte elviselhetetlenné vált.” 
- Mindenki azt találgatja, miért nem tudták kivárni azt az egy évet, amíg úgyis jön a rendes választás. Egy év alatt semmit sem tudnak megváltoztatni. No, erre mondom én, hogy az egésznek egy értelme volt: a Fidesz magánál akarta tudni a kasszakulcsot, hogy jövőre már a polgármesteri hivatal apparátusát és eszközeit bevetve tudjanak kampányolni

– taglalja az idős férfi.

Van, aki egyéb mutyit sejt a háttérben: egy fiatal, magát baloldalinak valló férfi szerint a városi strand is a választások egyik tétje, azt ugyanis már régóta kinézte magának egy vállalkozói csoport, de Dömsödi hallani se akart arról, hogy eladják a városi tulajdonban lévő ingatlant. Ha sikerül elmozdítani őt székéből, akár ezt is „lezavarhatják” - mondta a fiatalember. Feltűnő, hogy még a választások napján sem látni egyetlen olyan plakátot vagy szórólapot, amely az eddigi polgármester mellett kampányolna. Dömsödi Gábor a Népszavának erről vasárnap azt mondta: az ő polgármesteri fizetéséből nem futotta ilyen anyagokra, s nem nyert ötvenmilliót sem pártalapítványtól, ami segítette volna a munkáját. Négy éve, mikor elindult a versenyben, eladta az autóját, annak árából kampányolt, ám most már nem volt mit eladnia. Különben meg, ha három és fél évnyi polgármesterkedés után neki még „futtatnia” kell az arcát a köztereken, akkor valamit nagyon rosszul csinált – tette hozzá. Hogy mire számít a nap végére, arra azt felelte: bizakodó, és pozitív érzései vannak.
- Vagy nagyon győzök, vagy nagyon kikapok, de lehet, hogy döntetlen lesz

– elmélkedett.

A bukásra nincs „B” terve, bár némi malíciával azért megjegyezte: mivel nálunk demokrácia van, s ő még fiatal, a tehetségeket pedig engedik boldogulni ebben az országban, fényes jövő és karrier állhat előtte. De – fordította komolyra - az is elképzelhető, hogy könyvet ír: a kelet nógrádi térség pályázati pénzeinek elosztásáról, s bizonyos üzleti körtök összefonódásáról több paksamétányi tényanyaga van, és írni sem felejtett még el.

Farkas Attilát választották Pásztó polgármesterévé

A Fidesz-KDNP jelöltje 1887 szavazatot kapott, a független jelöltként induló korábbi polgármester, Dömsödi Gábor 1781 voksot szerzett. A harmadik jelöltre, a szintén független Plecskó Péterre 122-en szavaztak. A pásztóiak új képviselő-testületet is választottak: a nyolc képviselői helyre 39-en pályáztak. 

Szerző
Frissítve: 2018.08.12. 23:50

Hatos lottó – Kihúzták a nyerőszámokat

Publikálás dátuma
2018.08.12. 16:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 3 (három) 12 (tizenkettő) 17 (tizenhét) 40 (negyven) 42 (negyvenkettő) 43 (negyvenhárom) Nyeremények:  6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 429 970; a 4 találatos szelvényekre 6620; a 3 találatos szelvényekre 1490 forintot fizetnek. 
Szerző