Több ezer csirke éghetett halálra Mezőkövesden

Publikálás dátuma
2018.08.14. 20:14
Illusztráció
Fotó: Thinkstock
Egy körülbelül 1200 négyzetméteres, két szintes csirkenevelő telep égett. Az állatok negyede nem élte túl.
Kigyulladt egy körülbelül ezerkétszáz négyzetméter alapterületű, kétszintes, csirketartásra használt épület tetőszerkezete és felső emelete kedd délután Mezőkövesd külterületén - írja a katasztrófavédelem
A helyszínre először a mezőkövesdi, az egri és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik délután 4 előtt három vízsugárral megkezdték a lángok oltását. Később befutottak a miskolci és a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók is, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett ekkor már nyolc vízsugárral dolgozva, röviddel 6 óra előtt eloltották a tüzet. Az épület átszellőztetése és átvizsgálása ezután kezdődött.
Elsődleges információink szerint az eset során egyetlen ember sem sérült meg. Ugyanakkor a csirkék nem voltak ilyen szerencsések. Kriston Zoltán, a csirkenevelő telepet működtető mezőkövesdi KZ KCS Bt. ügyvezetője az MTI-nek azt mondta:
A tűzben a 25 ezer csirke körülbelül negyede, 6-7 ezer pusztult el.

Kriston becslése szerint a kár eléri a negyvenmillió forintot. Mint mondta, a lángok a tetőszerkezet szigetelését kísérő utómunkálatok után csaptak fel.
Szerző
Frissítve: 2018.08.14. 20:16

Szennyezett Valsartan - Az előzetes jelentés szerint nem veszélyesebb a füstölt húsnál

Publikálás dátuma
2018.08.14. 19:54
illusztráció
Fotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP
Az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg is vizsgálja, milyen hatásai lehettek a szennyezésnek. Egyelőre úgy tűnik, senki nem került közvetlen veszélybe - derül ki közleményükből.
Az Európai Unió valamennyi tagállamában, azóta már az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban is kivonták azokat a készítményeket a piacról, melyekhez a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals szállította a valsartan hatóanyagot. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg is vizsgálja, milyen hatásokat fejthet(ett) ki a szennyezett gyógyszer a betegekre.
Az előzetes eredmények alapján azt feltételezi az EMA, hogy azok közt, akik 7 éven át a legnagyobb napi adagban (320 mg) szedték a forgalomból kivont készítményeket, 5000 betegenként egynél alakulhatott ki daganatos elváltozás a gyógyszerekben lévő N-nitrózo-dimetilamin (NDMA) szennyezőanyag miatt.

A forgalomból kivont valsartan hatóanyagú gyógyszerek folyamatos, legnagyobb dózisú, hosszan tartó szedése a daganatos betegség kialakulását 2 tízezrelékkel növelheti csak meg. Ez azt jelenti, hogy 10 ezer emberből 9998-nál nem nő a kockázat, és legfeljebb két beteg lehet érintett. A kockázat növekedése nem jelenti feltétlenül azt, hogy az illető daganatos lesz, csupán annak valószínűségét növeli - írja közleményében az Európai Gyógyszerügynökség.
A betegeket közvetlen veszély nem fenyegeti

- hangsúlyozzák.

Arra kérik azokat, akik még nem tértek át más szerre, ne hagyják abba vérnyomáscsökkentőjük szedését, mert az viszont jelentősen növelné a szívinfarktus és a szélütés kockázatát. Továbbá, több kifogástalan minőségű valsartan tartalmú készítmény is elérhető, és a Zhejiang Huahai által gyártott összes többi gyógyszer sem érintett.
A kockázat megítélésekor egyelőre csak az NDMA átlagos koncentrációjával tudtak számolni. Figyelembe vették továbbá az EU lakosságára jellemző, teljes élettartamra vonatkozó rákrizikót is, mely szerint minden harmadik ember szembesülhet daganatos betegséggel. Hangsúlyozzák azt is: a mindennapi étkezéseink és szokásaink alkalmával is fogyasztunk olyan élelmiszereket, melyek növelhetik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Példaként a sört, vagy a pácolt- és füstölt húst említik, melyekben ugyanilyen mértékben fordulhat elő NDMA.
Felkérték azokat a gyógyszergyártó cégeket, amik a Zhejiang Huahai cégtől vásárolt valsartannal dolgoztak, hogy vizsgálják meg készítményeik tényleges NDMA-koncentrációját. Ugyanezen mérések az Európa Tanács Gyógyszerminőségi Igazgatósága (EDQM) által működtetett hivatalos minőség-ellenőrző hatósági laboratóriumaiban jelenleg is zajlanak. Az új eredmények birtokában pontosabb információkkal szolgál majd az Európai Gyógyszerügynökség.

Más gyógyszerben is kimutatták a szennyezést

A gyógyszerek folyamatos felülvizsgálata során az Európai Gyógyszerügynökség tudomására jutott egy másik kínai cég, a Zhejiang Tianyu által gyártott valsartan hatóanyag minőségi hibája is. Ám ezen hatóanyag tételeiben kimutatott szennyezettségi szint sokkal alacsonyabb, mint a Zhejiang Huahai által gyártott hatóanyagban mért értékek - írják.
Ráadásul, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai alapján biztosan tudható, hogy Magyarországon nincs forgalomban és nem is kapható egyetlen ilyen gyógyszer sem.

Szerző
Frissítve: 2018.08.14. 20:06

Nem ússza meg Trianont a Kossuth tér

Publikálás dátuma
2018.08.14. 19:52
Nagy Imre szobor
Fotó: Vajda József / Népszava
A kormány úgy döntött, hogy a Parlament közelében létrehozza a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét.
A pontos helyszín a Kossuth térnél lévő Alkotmány utca lesz, az emlékhely „magában foglalja a történelmi Magyarország 1913. évi összeírás szerinti helységneveinek feltüntetését”. A határozat szerint a munkát 2020. május végéig, tehát közvetlenül a trianoni szerződés megkötésének századik évfordulója előtt kell befejezni. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat kitér arra is, hogy átépítik és autómentes övezetté teszik a Vértanúk terét is, ahol most Nagy Imre szobra áll. „A Vértanúk tere átépítése során az 1945 utáni szoborrombolásokig itt állt Nemzeti Vértanúk Emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján fogjuk rekonstruálni” – ismételte meg korábbi kijelentését Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. 
A Népszavának nyilatkozva közölte:
„A Nagy Imre-szobor, Varga Tamás műve új, méltó helyre kerül. Ha javaslatomat elfogadják, és a szükséges engedélyek, hozzájárulások is rendelkezésre állnak, akkor a Jászai Mari téren állítjuk fel.”

A Nemzeti Vértanúk Emlékművét, amely a kormány tervei szerint a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök helyére kerül, az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékére avatták fel 1934-ben. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) tagja lapunktól értesült a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatról. Kérdésünkre, hogy pontosan mit takar az Alkotmány utcában létrehozandó Nemzeti Összetartozás Emlékhelye kifejezés, elmondta:
„a trianoni békediktátum előtti Magyarország egységére utaló emlékhely lehet, kifejezve a jelenlegi Magyarországon és az elcsatolt területeken élő magyarok együvé tartozását".

A főigazgató megerősítette, hogy a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere esetében (is) szükséges a KNEB állásfoglalást kikérni. A KNEB működésével kapcsolatos jogszabályok mindenki számára elérhetőek, így bárki megismerheti a bizottság feladat- és hatáskörét – jegyezte meg. A KNEB legutóbb valamikor tavasszal ült össze, a soron következő ülés valószínűsíthetően a szabadságolások után, nyár végén vagy ősz elején várható. Szakály Sándor feltételezése szerint a kormány ekkor terjeszti elő javaslatait a Vértanúk terével és Nagy Imre szobrával kapcsolatban, a KNEB részéről is ekkor várható döntés. A KNEB-nek Wachsler Tamás és Such György, az Országgyűlés Hivatala főigazgatója is tagja, a testületet Kövér László fideszes házelnök vezeti. Kövér már évekkel ezelőtt felvetette, hogy Nagy Imre emlékművének máshol kellene helyet keresni. A szoboráthelyezésből még nagy viták várhatók: a Demokratikus Koalíció tiltakozó petíciójához több tízezren csatlakoztak. A kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy az Igazságügyi Palota (volt Néprajzi Múzeum) rekonstrukciója „határidőben történő megvalósítása” érdekében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (Bártfai-Mager Andrea) gondoskodjon az épületben lévő Politikatörténeti Intézet használati jogának megszüntetéséről, a kiköltöztetésére vonatkozó koncepció elkészítéséről. Földes György, az intézet ügyvezető igazgatója múlt hónapban, amikor erről kérdeztük, hangsúlyozta:
„A kezdetektől, 2012 óta azt mondjuk, hogy megfelelő ellentételezés esetén, jogaink és az érdekeink tiszteletben tartása mellett hajlandók vagyunk elköltözni”.

Szerző
Frissítve: 2018.08.15. 10:03