„Durván ellenzéki hangvétel” – lecserélték a konzervatív lap szerzőit

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:13

Fotó: Facebook/ Kommentár folyóirat
Ablonczy Bálint mellett többen is távoznak a megújuló Kommentártól. Az új számban Schmidt Máriával olvashatunk interjút és esszével jelentkezik L. Simon László.
Új Kommentár, régi értékek – így harangozta be a következő, 3–4. szám megjelenését a Facebook-oldalán a kéthavi folyóirat. Az augusztus 20-a után megjelenő új számban Schmidt Máriával olvashatunk interjút, a Konzervatív korszak nevű összeállításban pedig esszével jelentkezik L. Simon László, Frank Füredi és Békés Márton. Utóbbi az elmúlt hat évben főmunkatárs volt, míg a fideszes politikus eddig is a szerkesztőbizottság tagjaként tevékenykedett, leszámítva kulturális államtitkári szerepvállalásának időszakát. A főszerkesztői feladatokat most a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, Békés Márton vette át a korábbi felelős szerkesztő Ablonczy Bálinttól – írja a Magyar Hang.
A lap úgy értesült, hogy időközben felállt a szerkesztőbizottság egy része is. Otthagyta a folyóiratot Mike Károly közgazdász, és távozott Ablonczy Balázs történész, az MTA Trianon 100 kutatócsoportjának vezetője is. Utóbbi a lapnak elmondta: ez a saját döntése volt ez. Arról számolt be, hogy a második számot még öccse készítette a régi szerkesztőbizottsággal, az új kiadás részleteiről viszont nem tud közelebbit.
Békés Márton a lapnak arról beszélt, hogy
a Kommentár visszatér az „eredeti, konzervatív irányvonalához, konzervatívabb lesz, mint valaha”.
A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója szerint a folyóiratra egy ideje rá sem lehetett ismerni, és több olvasó elfordulhatott tőle, de most számítanak a visszatérésükre. Külső változáson is átesett a lap, „a klasszikus könyv alakú folyóiratról áttérünk a magazinosabb külsőre”. Békés szerint a régi formátum ma már kevésbé működik a piacon. Ami a tartalmat illeti, komoly véleményeltérésekről számolt be az elmúlt másfél-két évet illetően. Azt mondta, egy áprilisi levélváltásuk után Ablonczy Bálint jelezte, hogy lemond, és őt követte testvére, majd Mike Károly is. Mike távozásának magyarázatát elmondása alapján máig nem ismeri. „Pesti Sándor és Ötvös István lapnál való maradását én nem szerettem volna” – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az ő „durván ellenzéki hangvételű” cikkeikkel nem értett egyet, azokat önmagukban, reflexió nélkül nem is közölte volna, de neki előtte meg sem mutatták az említett írásokat. A tavaly Tombor András tulajdonába került Mandiner két szerzője is főmunkatársi pozícióba kerül a lapnál. Ők Czopf Áron, valamint Veszprémy László Bernát. Szalai Zoltán és L. Simon szerkesztők lettek, a bizottságba pedig érkezett Karácsony András, Dezső Tamás és Lánczi András. Maradt továbbá Hatos Pál és Czibere Károly. Békés szerint a „fiatalított szerkesztőség is garancia a minőségre”, az új számban pedig húszastól hetvenes korosztályig mindenféle korú szerző lesz. A Magyar Hang megkérdezte Ablonczy Balázst, mit gondol az elhangzottakról, de ő nem szeretett volna reagálni, elmondása szerint pedig egyébként is az öccse szerkesztette a lapot évek óta. Érdeklődtek Ablonczy Bálintnál is, aki azt mondta:
„Békés Márton állításait nem kívánom kommentálni. A folyóirat történetében egy korszak lezárult; a Kommentár olvasói elég felnőttek annak eldöntéséhez, hogy a régi vagy az új lap tetszik-e nekik jobban.”
2018.08.15 08:13
Frissítve: 2018.08.15 08:26

Haverokkal Horvátba: A fél NER ugyanazon a luxusjachton nyaralt

Publikálás dátuma
2018.09.24 11:38

Fotó: /
Orbán Viktor kötélbarátja, a MÁV-elnök és egy kormánybiztos a Lady M jacht fedélzetén utazott – feltűnt a nemzet gázszerelője és egy magángép is, ami korábban a miniszterelnököt szállította.
Az Adrián nyaralt az Orbán-rendszer arisztokráciája, az Átlátszó pedig szorgalmasan dokumentálta a vakáció állomásait és a felhasznált járműveket. Az oknyomozó portál drónvideót készített arról, hogy Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László, valamint egy kormánybiztos, és Homolya Róbert MÁV-elnök ugyanazzal a  luxusjachttal, a 7 milliárd forintot érő Lady M-mel hajókázik az Adrián, amin korábban Mészáros pihent.
A portál azt is kiderítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgéppel, az OE-LEM lajstromszámú géppel repült július 25-én Bulgáriába a Videoton-Ludogorec BL-meccsre.
A 17 milliárdos értékű gép lajstromszáma és üzemeltetője is osztrák, a luxusrepülő mégis szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol. Innen indul, és ide érkezik, csak nagyon ritkán megy ki Bécsbe, ahova elvileg tartozik; a gép . korábban, július 15-én pedig Moszkvába repült, ahol épp a vb-döntő zajlott. A sajtóban akkor megjelent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen nézte a mérkőzést, és még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott aznap. 
Az Átlátszó összevetette egymással a Lady Mrd és az OE-LEM elmúlt hónapokban megtett útjait. A hivatalos hajózási és repülési nyilvántartásokból származó adatok szerint a magánrepülő többször ment Budapestről éppen oda, ahol a luxusjacht is tartózkodott éppen akkor. Ezek a kapcsolódási pontok általában kedvelt nyaralóhelyeken, Olaszországban és Horvátországban voltak. Többek között Bari, Split, Pula, Rijeka és Velence voltak azok a városok, ahol ugyanakkor volt jelen a Lady Mrd és az OE-LEM is. De előfordult az is, hogy mindkét luxusjármű ugyanakkor volt a montenegrói Tivatban, ahol egy exkluzív jachtkikötő várja a szupergazdagokat. 
A cikk további érdekes részleteket és összefüggéseket is feltár, teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el.
2018.09.24 11:38
Frissítve: 2018.09.24 12:39

Októbertől drágábban dolgoznak a közjegyzők

Publikálás dátuma
2018.09.24 09:30

Fotó: Shutterstock/
Az egyszerűbb esetekben 4500 forinttal kell többet fizetni a jövő hónaptól. A legnagyobb emelkedés az igazán nagy értékű ügyleteknél lesz.
Két hét múlva már az eddigi díj nagyjából dupláját kell fizetnie a közjegyzőnél annak, aki hiteles másolatot, jognyilatkozatot készíttetne, vagy éppen végrendelkezni akar. Október elsejétől emelkednek a legolcsóbb eljárások díjtételei – ilyen például az említett hiteles okirat másolat készítése –, ezekben az ügyekben 4500 forinttal kell többet fizetni. Ezen túlmenően huszonhárom nemperes közjegyzői eljárásból húsz esetben jelentősen drágulnak az eddigi díjak.
Ahol nem számszerűsíthető az ügyérték, ott a megkezdett munkaórák alapján fizetik a közjegyzőt. Az új rendszerben azonban a munkadíj is jelentősen, több mint kétszeresére emelkedik, így a jegyzőkönyvi tanúsítvány és az okirat megőrzés munkadíja óránkét háromezer forint helyett már 8250 forint lesz. A jognyilatkozat, végrendelet óradíja hatezer forintról 11 ezerre nő. Ahol az ügyérték számszerűsíthető, ott minden értéksávban 4500 forinttal nő a közjegyzői díj.
A Magyar Közjegyzői Kamara ismertetője szerint egyébként a régi, 1991-es rendeletben lefektetett – bár időközben többször módosított – díjszabás felett már alaposan eljárt az idő, azonban „gazdaságilag és társadalmilag kiemelkedő esetekben” nem drágul a közjegyzői díj. Így a régi árakat kell kifizetni az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó - kamattámogatással érintett - kölcsönszerződés, valamint az azt biztosító jelzálogszerződés közokiratba foglalása esetén. Nem kell többet fizetniük azoknak, akik élettársi nyilatkozatot tesznek, illetve azoknak sem, akik házastársukkal vagyonjogi szerződést szeretnének kötni. Ezen túlmenően a végrendeletek országos nyilvántartásába való bejegyzés továbbra is ingyenes marad. Bár ez kevesek problémája, de a legjelentősebb emelkedés a 200 millió forint feletti ügyértékű okiratok elkészítésénél lesz. Eddig a 10 millió forintnál nagyobb, de 200 millió forintnál kisebb ügyértéknél egységesen 81 700 forintot és a 10 millió forint feletti rész 0,2 százalékát kellett kifizetni. Az új díjstruktúrában 200 milliós ügyérték fölött egy 561 200 forintos, míg 500 millió felett 1,1 milliós alapdíj jár majd a közjegyzőnek, amihez hozzájön az 500 millió felett ügyérték 0,1 százaléka. Az új díjplafont 1 milliárd forintnál húzta meg a jogalkotó.
Szerző
2018.09.24 09:30
Frissítve: 2018.09.24 09:30