„Durván ellenzéki hangvétel” – lecserélték a konzervatív lap szerzőit

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:13

Fotó: Facebook/ Kommentár folyóirat
Ablonczy Bálint mellett többen is távoznak a megújuló Kommentártól. Az új számban Schmidt Máriával olvashatunk interjút és esszével jelentkezik L. Simon László.
Új Kommentár, régi értékek – így harangozta be a következő, 3–4. szám megjelenését a Facebook-oldalán a kéthavi folyóirat. Az augusztus 20-a után megjelenő új számban Schmidt Máriával olvashatunk interjút, a Konzervatív korszak nevű összeállításban pedig esszével jelentkezik L. Simon László, Frank Füredi és Békés Márton. Utóbbi az elmúlt hat évben főmunkatárs volt, míg a fideszes politikus eddig is a szerkesztőbizottság tagjaként tevékenykedett, leszámítva kulturális államtitkári szerepvállalásának időszakát. A főszerkesztői feladatokat most a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, Békés Márton vette át a korábbi felelős szerkesztő Ablonczy Bálinttól – írja a Magyar Hang.
A lap úgy értesült, hogy időközben felállt a szerkesztőbizottság egy része is. Otthagyta a folyóiratot Mike Károly közgazdász, és távozott Ablonczy Balázs történész, az MTA Trianon 100 kutatócsoportjának vezetője is. Utóbbi a lapnak elmondta: ez a saját döntése volt ez. Arról számolt be, hogy a második számot még öccse készítette a régi szerkesztőbizottsággal, az új kiadás részleteiről viszont nem tud közelebbit.
Békés Márton a lapnak arról beszélt, hogy
a Kommentár visszatér az „eredeti, konzervatív irányvonalához, konzervatívabb lesz, mint valaha”.
A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója szerint a folyóiratra egy ideje rá sem lehetett ismerni, és több olvasó elfordulhatott tőle, de most számítanak a visszatérésükre. Külső változáson is átesett a lap, „a klasszikus könyv alakú folyóiratról áttérünk a magazinosabb külsőre”. Békés szerint a régi formátum ma már kevésbé működik a piacon. Ami a tartalmat illeti, komoly véleményeltérésekről számolt be az elmúlt másfél-két évet illetően. Azt mondta, egy áprilisi levélváltásuk után Ablonczy Bálint jelezte, hogy lemond, és őt követte testvére, majd Mike Károly is. Mike távozásának magyarázatát elmondása alapján máig nem ismeri. „Pesti Sándor és Ötvös István lapnál való maradását én nem szerettem volna” – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az ő „durván ellenzéki hangvételű” cikkeikkel nem értett egyet, azokat önmagukban, reflexió nélkül nem is közölte volna, de neki előtte meg sem mutatták az említett írásokat. A tavaly Tombor András tulajdonába került Mandiner két szerzője is főmunkatársi pozícióba kerül a lapnál. Ők Czopf Áron, valamint Veszprémy László Bernát. Szalai Zoltán és L. Simon szerkesztők lettek, a bizottságba pedig érkezett Karácsony András, Dezső Tamás és Lánczi András. Maradt továbbá Hatos Pál és Czibere Károly. Békés szerint a „fiatalított szerkesztőség is garancia a minőségre”, az új számban pedig húszastól hetvenes korosztályig mindenféle korú szerző lesz. A Magyar Hang megkérdezte Ablonczy Balázst, mit gondol az elhangzottakról, de ő nem szeretett volna reagálni, elmondása szerint pedig egyébként is az öccse szerkesztette a lapot évek óta. Érdeklődtek Ablonczy Bálintnál is, aki azt mondta:
„Békés Márton állításait nem kívánom kommentálni. A folyóirat történetében egy korszak lezárult; a Kommentár olvasói elég felnőttek annak eldöntéséhez, hogy a régi vagy az új lap tetszik-e nekik jobban.”
Frissítve: 2018.08.15 08:26

Erdő Péter szerint Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk

Publikálás dátuma
2019.04.21 21:23

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet.
Isten, aki bölcsességében megalkotta az embert, azt akarja, hogy boldogok legyünk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának adott, vasárnap este sugárzott húsvéti interjújában. Hozzátette: a világi emberek - politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek - felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet. "Isten szeretetét kell közvetítenünk az emberek felé" - hangsúlyozta a bíboros. Kérdésre válaszolva megjegyezte: szükséges az európai alapdokumentumokban a kereszténység rögzítése, csakúgy, mint a görög-római örökségé.
Szerző

Több hektáron égett az aljnövényzet Soroksáron

Publikálás dátuma
2019.04.21 17:58
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Ötven tűzoltó fékezte meg a lángokat.
Több hektáron kigyulladt a bokros-fás, bozótos aljnövényzet vasárnap délután Budapest XXIII. kerületében, a tüzet körülhatárolták, senki sem sérült meg - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté elmondta: a lángok Soroksáron a Szamaránszki dűlő, a Vecsési út és a Szérűskert utca által határolt hétvégi házas övezetben csaptak fel. A tűzben elégett két kisebb hétvégi ház és több melléképület is. A tűz által érintett több tízezer négyzetméteres területet tizenegy vízsugárral - tizenkét tűzoltógépjármű és vízszállító járművek segítségével - határolta körül több mint ötven fővárosi tűzoltó, gyáli és a rózsadombi önkéntes tűzoltók együttműködésével. Az oltási munkákat a fővárosi katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.
Szerző
Témák
tűzoltó