„Durván ellenzéki hangvétel” – lecserélték a konzervatív lap szerzőit

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:13

Fotó: Facebook/ Kommentár folyóirat
Ablonczy Bálint mellett többen is távoznak a megújuló Kommentártól. Az új számban Schmidt Máriával olvashatunk interjút és esszével jelentkezik L. Simon László.
Új Kommentár, régi értékek – így harangozta be a következő, 3–4. szám megjelenését a Facebook-oldalán a kéthavi folyóirat. Az augusztus 20-a után megjelenő új számban Schmidt Máriával olvashatunk interjút, a Konzervatív korszak nevű összeállításban pedig esszével jelentkezik L. Simon László, Frank Füredi és Békés Márton. Utóbbi az elmúlt hat évben főmunkatárs volt, míg a fideszes politikus eddig is a szerkesztőbizottság tagjaként tevékenykedett, leszámítva kulturális államtitkári szerepvállalásának időszakát. A főszerkesztői feladatokat most a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, Békés Márton vette át a korábbi felelős szerkesztő Ablonczy Bálinttól – írja a Magyar Hang.
A lap úgy értesült, hogy időközben felállt a szerkesztőbizottság egy része is. Otthagyta a folyóiratot Mike Károly közgazdász, és távozott Ablonczy Balázs történész, az MTA Trianon 100 kutatócsoportjának vezetője is. Utóbbi a lapnak elmondta: ez a saját döntése volt ez. Arról számolt be, hogy a második számot még öccse készítette a régi szerkesztőbizottsággal, az új kiadás részleteiről viszont nem tud közelebbit.
Békés Márton a lapnak arról beszélt, hogy
a Kommentár visszatér az „eredeti, konzervatív irányvonalához, konzervatívabb lesz, mint valaha”.
A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója szerint a folyóiratra egy ideje rá sem lehetett ismerni, és több olvasó elfordulhatott tőle, de most számítanak a visszatérésükre. Külső változáson is átesett a lap, „a klasszikus könyv alakú folyóiratról áttérünk a magazinosabb külsőre”. Békés szerint a régi formátum ma már kevésbé működik a piacon. Ami a tartalmat illeti, komoly véleményeltérésekről számolt be az elmúlt másfél-két évet illetően. Azt mondta, egy áprilisi levélváltásuk után Ablonczy Bálint jelezte, hogy lemond, és őt követte testvére, majd Mike Károly is. Mike távozásának magyarázatát elmondása alapján máig nem ismeri. „Pesti Sándor és Ötvös István lapnál való maradását én nem szerettem volna” – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az ő „durván ellenzéki hangvételű” cikkeikkel nem értett egyet, azokat önmagukban, reflexió nélkül nem is közölte volna, de neki előtte meg sem mutatták az említett írásokat. A tavaly Tombor András tulajdonába került Mandiner két szerzője is főmunkatársi pozícióba kerül a lapnál. Ők Czopf Áron, valamint Veszprémy László Bernát. Szalai Zoltán és L. Simon szerkesztők lettek, a bizottságba pedig érkezett Karácsony András, Dezső Tamás és Lánczi András. Maradt továbbá Hatos Pál és Czibere Károly. Békés szerint a „fiatalított szerkesztőség is garancia a minőségre”, az új számban pedig húszastól hetvenes korosztályig mindenféle korú szerző lesz. A Magyar Hang megkérdezte Ablonczy Balázst, mit gondol az elhangzottakról, de ő nem szeretett volna reagálni, elmondása szerint pedig egyébként is az öccse szerkesztette a lapot évek óta. Érdeklődtek Ablonczy Bálintnál is, aki azt mondta:
„Békés Márton állításait nem kívánom kommentálni. A folyóirat történetében egy korszak lezárult; a Kommentár olvasói elég felnőttek annak eldöntéséhez, hogy a régi vagy az új lap tetszik-e nekik jobban.”
2018.08.15 08:13
Frissítve: 2018.08.15 08:26

Kora tavaszias időt hoz a csütörtök

Publikálás dátuma
2019.01.16 14:38
Illusztráció
Fotó: AFP/
Akár 13 fokot is mérhetünk. Öt megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd miatt.
Nyugat, délnyugat felől egyre enyhébb, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik térségünk fölé, és tovább erősödik a nappali felmelegedés – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Csütörtökön, északon a köd a legtöbb helyen feloszlik, és ott is változóan felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a délutáni óráktól észak felől megvastagszik a felhőzet. Késő délutántól, estétől egyre több helyen várható eső, záporeső, és többfelé megerősödik a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 13, az északkeleti megyékben a tartósabban ködös tájakon 2 és 8 fok között alakul. A tartós, sűrű köd miatt a fővárosra és PestBorsod-Abaúj-Zemplén, HevesKomárom-Esztergom, valamint Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Pénteken kezdetben borult lesz az ég és délelőttig sokfelé várható eső, a Dunántúlon havas eső, a magasabb részein helyenként havazás is. A déli óráktól északnyugat felől csökken a felhőzet, és a csapadék – amely a vége felé már többfelé válthat havas esőre, hóra – kelet és dél felé szorul. Egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 2 és 6 fok között várható.
Szombaton többnyire fátyolfelhős, napos időre számíthatunk, majd délután délnyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és a Dunántúl déli felén elszórtan havazás, hószállingózás várható. A keleties szél többfelé élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között valószínű.
Vasárnap erősen felhős vagy borult idő várható, főként délen és keleten szórványosan számíthatunk havazásra, hószállingózásra is. Az északkeleti, északi szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között várható.
2019.01.16 14:38

Bayer Zsolt pert vesztett: fizetnie kell Hadházynak

Publikálás dátuma
2019.01.16 14:27
Korábbi felvétel.
Fotó: Népszava/
Jogerőre emelkedett Hadházy Ákos Bayer Zsolt ellen személyiségi jog megsértése miatt indított pere - értesült az Index. A tavaly márciusi ítéletet hagyta helyben a másodfok.
Eszerint a perköltségen túl Bayer Zsoltnak 15 napja van, hogy fizessen 300 ezer forintot a független országgyűlési képviselőnek, illetve levélben kell bocsánatot kérnie, ezt a levelet pedig blogján – ahol a kifogásolt írás korábban megjelent – 30 napon át kell elérhetővé tennie - írja a portál.
Hadházy két bejegyzést kifogásolt. 2017. október 31-én Bayer Zsolt arról írt, hogy ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Egy hónappal később, november 26-án pedig egy sima „Hadházy egy utolsó, szemét, becstelen gazember" című bejegyzésében azzal kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, hogy Hadházy azt állította, a kormány nem mond igazat a nemzeti konzultáció visszaküldött íveinek számáról.
„Ezek a taknyok eo ipso ilyenek, és pontosan ezen a helyiértéken kell kezelni Hadházy összes eddigi »tájékoztatóját« a korrupcióról, ezen a helyiértéken kell kezelni ezt a mocskos gazembert. És nagyon helyes: leperelni róla a gatyát is, tanulja meg végre, hol a határ" – idézi az Index Bayer írását. 
A bíróság ítélete szerint a második bejegyzésnél nem állapították meg az emberi méltóság megsértését, mert bár sarkos, lekicsinylő megállapítások, de azok alapvetően Hadházy politikai tevékenységére vonatkoznak. Nem pusztán gyalázkodás volt, hanem egy konkrét politikai tevékenységét kifogásolta a maga stílusában. Az októberi poszttal kapcsolatban azonban már megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát. Itt ugyanis a bíróság szerint Hadházy nem adott okot tevékenységével arra, hogy ilyen kifejezést használjon személyével kapcsolatban, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus. A bíróság szerint hiába megy transzparenseken, tüntetéseken ez, nem hozható párhuzamba azzal, hogy a bejegyzésben kifejezetten Hadházy megsértésére irányult. A másodfok azzal is kiegészítette, hogy itt a jogsérelem megállapításának nem képezi akadályát az sem, hogy nem minden érintett kért jogvédelmet, akit a közbeszéd során a "geci" szóval illettek.
"A kifejezés jelentős nyilvánosság előtti használata pusztán az érintett megalázását, emberi mivoltának sárba tiprását eredményezi. Semmiféle kritikaként, társadalmilag általánosan elfogadott véleményként értelmezhető jelentése nincs."
- írta a bíróság.
2019.01.16 14:27