Bioritmus;iskola;étkezés;tanévkezdés;egészséges étkezés;

Illusztráció: Shutterstock

- Már most kezdjünk "iskolásan" gondolkozni!

Közeledik a tanévkezdés; az életnek vissza kell állnia a „rendes” kerékvágásba. Jobb, ha ehhez fokozatosan szoktatjuk magunkat és a gyerekeinket.

A nyári szünet végén az élet visszaáll az év nagy részében megszokott „rendes” kerékvágásba. Ez senkinek nem megy könnyen, de a gyerekek étkeztetésének tudatos és megtervezett, lehetőleg az „élesedés” előtt elkezdett „vezénylésével” megkönnyíthetjük a visszarendeződést – hívta fel a figyelmet Barcza Zsuzsanna dietetikus.

A szünetben lazult feszes tempó, a sokáig alvás módosítja a gyerekek étkezésének időpontjait is. Ezeknek egyébként általában a minősége és a mennyisége sem olyan, mint iskolaidőben, hiszen az, hogy mit esznek, attól is függ, otthon, nyaraláson vagy a nagymamánál vannak éppen.

„Célszerű már most - alvókától függően - fokozatosan rávenni, hogy egyre korábban felkeljenek, és fontos, hogy ha eddig ki is maradt, a gyerekek mindenképpen reggelizzenek. Így talán ősztől ez már rutinná tud válni.”- mondta a Népszavának Barcza Zsuzsanna.

Nyáron általában több édesség is becsúszik, érdemes ezeket egyre inkább értékes tápanyagban gazdag, minőségi ételekre cserélni. A túl sok cukros étel nem megfelelően energetizál, nyáron sem, de a vitaminokban, ásványi anyagokban szegény ételek iskolaidőben különösen károsak, mert ha még egyszerű szénhidrátokban és zsírokban is gazdagok, rontják a figyelmet, a teljesítőképességet és fáradékonnyá is teszik a kicsiket.

Reggeli és tízórai

Sok gyerek szeret reggel édeset enni, ha ez nem kakaós csigát és nutellás kalácsot jelent, nem feltétlenül baj, mert kaphatnak természetes módon édes élelmiszereket. Ilyenek például a gyümölcsök, amelyeket zabkásával vagy cukormentes müzlivel, esetleg chia pudinggal tálalhatunk. A lekvár szintén nem rossz választás, ha majdnem százszázalékos a gyümölcstartalma, és nem vagy alig tartalmaz hozzáadott cukrot. A legjobb, ha magunk készítjük. Mesterséges édesítőszerrel készítetteteket inkább ne adjunk a gyerekeknek, mert hasfájást, hasmenést okozhatnak. Fontos, hogy lekvár alá ne kalácsot, hanem például korpás pékárut tegyünk, hogy egy kis rost is jusson a gyerekek szervezetébe - hívta fel a figyelmet a dietetikus. 

Illusztráció: Pexels

Tízóraira érdemes olyan ételt csomagolni, ami vagy gyorsan megehető vagy el lehet tenni a következő szünetre is. A jellege függjön a reggelitől, ha tehát volt idő fehérjéket, szénhidrátokat és rostokat is tartalmazó ételeket enni indulás előtt, tízóraira elég lehet egy kis gyümölcs és pár darab teljes őrlésű gabonából, kevés cukorral sült keksz. Ha a reggeli édes volt, akkor sós jellegű, például miniszendvicset tehetünk a csomagba. Ennél fontos, hogy ne gyorsan romló felvágottat, sajtot tegyünk bele, és mindig adjunk hozzá zöldségfélét is. 

„Már most kezdjük hozzászoktatni a gyereket, hogy a szendvics mellé zöldség is jár.”

Fekete folt

Nagy fejtörést szokott okozni és néha teljes homály is fedi, mit esznek a gyerekek az iskolában. A menzán kapott ételekről a szülőnek nem sok fogalma van. Ha úgy tűnik, kevés vagy nem megfelelő, célszerű kipótolni, de lehetőleg ne csokival, cukros müzliszelettel. 

A gyerekek energiaszükséglete magasabb, mint a felnőtteké, és fontos, hogy az ebédjük tartalmazzon jó minőségű fehérjeforrást, például zsírszegény húsféleséget. A képzeletben három részre osztott tányér nem csupán harmadán lehet viszont gyorsan felszívódó szénhidrát. A krumpli, rizs vagy tészta mellett azért fontos, hogy legyen saláta, savanyúság vagy párolt zöldség is. Van olyan gyerek, aki igényli a nasit, neki ebéd utánra csomagoljunk egy kis szelet csokit vagy jobb minőségű müzliszeletet, házi zabkekszet kevés gyümölccsel. 

Az uzsonnánál az a fontos, hogy – a felnőttekhez hasonlóan – fehérjében gazdag legyen. Szendvics esetén a teljes őrlésű pékáruba zsírszegény felvágottat vagy otthon készült csirkesültet és persze zöldséget is tegyünk. 

Illusztráció: AFP

Vacsora

Ha sok a különórára, célszerű a napirendnek megfelelően bekészíteni az ételeket; nem jó, ha sokáig nem esznek, ahogy az sem, ha csokit majszolnak, ha éhesek. Ha a napközbeni étkezés minőségileg és mennyiségileg is hiányos volt, például nem ízlett az ebéd, és később sem volt idő rendesen enni, este fehérjében és rostban dús, könnyen emészthető, jó esetben meleg ételt célszerű adni vacsorára.

Maradékmustra

Az elemózsiákat érdemes a gyerekekkel együtt bepakolni, mondjuk el, mit szántunk tízóraira, uzsonnára. Este nem árt megnézni, mi fogyott el, és kideríteni, miért képződött a maradék. Fontos, hogy a gyerek szokja meg, hogy visszaidézi és beszámol arról, mit evett, ivott, ez segíti a tudatosság kialakulását. 

Inni is

Fontos, hogy elegendő folyadék is legyen a gyerekeknél, a kulacsukba lehetőleg ne cukros üdítőt vagy teát öntsünk, az édes italok nasinak számítanak. Célszerű rászoktatni, hogy szomjúság esetén vizet igyanak. Jó megoldás lehet az 1:3 arányban felhígított százszázalékos gyümölcslé kortyolgatása is.

Ötezer éves, monumentális közösségi temetkezési helyet tártak fel kutatók Kenyában. Az egykori pásztornép ősi temetője a régészek szerint Kelet-Afrikában a legkorábbi és legnagyobb ilyen építmény. És egy csomó mítoszt megdönt.