Kifogásolja, hogy nyilvánosságra került: Polt lányával járt

Publikálás dátuma
2018.08.24. 17:28

Fotó: Népszava
Alkotmányjogi panaszt nyújtott be a Quaestor-vezér volt személyi titkára az Alkotmánybírósághoz (AB).
Az anonimizált indítvány - amelyből azonban világosan kiderül, hogy beadója Mikuska Zoltán, Tarsoly Csaba volt munkatársa - a Kúria azon ítéletének alaptörvény-ellenességének kimondását és megsemmisítését kéri, amely helybenhagyta az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék (FT) döntését. Ez utóbbi kimondta: nem sértette meg a Hír Tv Mikuska személyiségi jogait, amikor hírműsoraiban
"hozzájárulása nélkül hozta nyilvánosságra az indítványozó nevét, élettársi kapcsolatának tényét és élettársának nevét, továbbá élettársának családi kapcsolatait".

Mint ismert, nem sokkal Quaestor-botrány kirobbanása után derült ki, hogy Mikuska élettársa Polt Péter legfőbb ügyész nagyobbik lánya. E kapcsolat nyilvánosságra hozatalát kifogásolta Mikuska, ám első fokon az FT elutasította keresetét. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az FT döntését és kimondta: a Hír Tv megsértette személyiségi jogát, de a per főtárgya tekintetében az elsőfokú ítéletet helyben hagyta. Az Ítélőtábla kifejtette, hogy 
"a magánérdekkel szemben a közérdek előtérbe helyezése válik indokolttá és ilyen helyzetekben az érintett félnek tűrnie kell a magánéletébe való beavatkozást".

Ezután fordult a felperes a Kúriához, amely a felülvizsgálati kérelmet elutasította, ám az alperes Hír Tv felülvizsgálati kérelméről érdemi döntést hozott: a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntését hatályon kívül helyezte és az FT első fokú döntését helyben hagyta. A Kúria e döntése ellen élt alkotmányjogi panasszal Mikuska az AB-nél.
Szerző
Frissítve: 2018.08.24. 17:30

Széllel és zivatarral kezdődhet a hétvége

Publikálás dátuma
2018.08.24. 16:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Éjszaka már csak 16-21 fok lesz, a hőmérséklet sok helyen nappal sem éri majd el a 30 fokot a hétvégén.

Várható időjárás az ország területére szombat estig:

Gyengébben és erősen felhős időszakok egyaránt lesznek, szombat délután a Dunántúl nyugati felén várható tartósan zárt felhőzet. Összességében több helyen valószínű csapadék; pénteken főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység tágabb környezetében alakul ki zápor, zivatar, szombaton északnyugaton eső, zápor valószínű, másutt záporra, zivatarra számíthatunk. Szombaton a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, időnként megerősödik, de zivatarban pénteken is, szombaton is viharossá fokozódhat a szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire még 26 és 33, a Dunántúl északi felén már csak 20 és 25 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában:

Az az anticiklon, amely Európa időjárását már napok óta meghatározta, kelet felé helyeződött. A kontinens északnyugati területeit ugyanakkor hidegfront érte el, és ez a front a kontinens belseje felé halad. Csütörtökön még a front mögötti hidegebb levegő hatása a szárazföld nagyobb részén nem volt érezhető, csupán Franciaország északnyugati partvidékén esett vissza a hőmérséklet. Az északi, északkeleti területek kivételével, ahol többnyire 20 fok alatti maximumokat mérnek, Európa nyugati, középső és déli vidékein még kánikulai a meleg, a Balkán-félszigeten 35 fok fölé, a Pireneusi-félsziget déli felén 37, 39 fokig is felmelegszik a levegő. Szombaton viszont már a Kárpát-medence nyugati részét is eléri a hűvösebb levegő, több fokkal mérséklődik a meleg.
Szerző
Témák
időjárás

A gólyatáborból egyenesen a kórházba kerültek a Corvinus diákjai

Publikálás dátuma
2018.08.24. 14:47
illusztráció
Fotó: Népszava
40-50 fiatal lett rosszul, feltehetően egy járványtól. Közülük 13-an kórházi ellátásra is szorulnak.
Járvány tört ki a Budapesti Corvinus Egyetem bükkszéki gólyatáborában - írja a 24.hu. 40-50 fiatal lett rosszul még csütörtök este, hánytak és hasfájásra panaszkodtak, mentőt kellett hívni hozzájuk. Sokaknak péntek reggelig sem enyhültek a tünetei, ezért őket - elővigyázatosságból, nehogy kiszáradjanak - kórházba szállították, nyilatkozta az egyetem kommunikációs igazgatósága. A többiek saját felelősségükre hazamentek. Kiszállt a helyszínre a tisztiorvos és az ÁNTSZ is.
"Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi a bajuk a gyerekeknek, az orvosok több variációt is felvázoltak már"

- mondta el a portál kérdésére a tábort vezető Bozó Lászlóné. Nem ételmérgezésről van szó - hangsúlyozta -, két diák már betegen érkezett a táborba, a fertőzést ők adták tovább a többieknek. Győrffi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta el:
"13 fiatalt szállítottunk ellátás után kórházba hányás, hasmenés tüneteivel. Arra a kérdésre, hogy mi okozta a rosszullétet, a kórházi vizsgálatok adhatnak választ".

Szerző