Újabb diplomamentő programot hirdettek meg

Publikálás dátuma
2018.08.26. 17:24
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szeptember 3-ától induló projekttel azokat célozzák, akik sikeresen államvizsgáztak, de nyelvvizsga hiányában nem tudják felvenni diplomájukat, 
Meghirdették a felsőoktatásban végzettek számára szükséges nyelvvizsga megszerzését segítő újabb diplomamentő programot- írja az MTI.  Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság honlapján közzétett felhívásban azt írták: a pályázati felület megnyitásának tervezett időpontja szeptember 3-a, hétfő 14.00 óra. A pályázat célja elsődlegesen a nyelvvizsga hiányában diplomával még nem rendelkező, államvizsgájukat hazai felsőoktatásban teljesített, de hallgatói jogviszonyban már nem álló uniós polgárok államilag támogatott nyelvi képzésbe vonása a diploma átvételéhez szükséges nyelvvizsga megszerzése érdekében. A támogatás közvetett célja, hogy a diploma megszerzését követően a célcsoport végzettségének megfelelő munkakörben helyezkedjen el. A Diplomamentő II. program azon nyelvvizsgára felkészítő képzéseken való részvételt támogatja, melyet követően a pályázó államilag elismert, komplex, vagy írásbeli, vagy szóbeli nyelvvizsgát teljesít, és a nyelvvizsga bizonyítvány bemutatása után átveheti diplomáját.
A program keretében angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol képzésre lehet pályázni. A nyelvi képzések tervezetten 2018. szeptember közepétől indulhatnak és 2019. december 31-ig kell befejeződniük, a képzési támogatás mértéke fejenként maximum 300 ezer forint. A támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat. Ha ez nem történik meg, a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni - olvasható az OFA honlapján. A felsőoktatásban tanulmányokat folytatott hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg az abszolutórium és a záróvizsga után diplomáját, jelentős részük pedig később sem szerzi meg az oklevelet.
Szerző

Ön játszott? Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.08.26. 16:47
Shutterstock illusztráció
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 34. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 2 (kettő) 4 (négy) 10 (tíz) 14 (tizennégy) 17 (tizenhét) 36 (harminchat) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 19 darab, nyereményük egyenként 705.710 forint; 4 találatos szelvény 1.738 darab, nyereményük egyenként 7.715 forint; 3 találatos szelvény 30.500 darab, nyereményük egyenként 1.710 forint.
Szerző

Magyar és szovjet hadisírokat „szentelt meg” Németh Szilárd

Publikálás dátuma
2018.08.26. 16:12
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szovjet és magyar hadisír előtt tiszteleg
Fotó: Facebook/Németh Szilárd
A honvédelmi államtitkárrá avanzsált Németh Szilárd Lezsák Sándorral koszorúzott a csólyospáli temetőben, aztán az Orosz Konföderáció követségi tanácsosa mellett a síron túli megbékélésről beszélt.
„Csólyospáloson egy magyar és egy szovjet felújított hadisírt szenteltünk meg Lezsák Sándorral, az Országgyűlés alelnökével, Á. Fúrús János polgármesterrel és az orosz föderáció képviselőivel szentmisét követően katonai tiszteletadás mellett” - írta Facebook-oldalán Németh Szilárd. A parlamenti államtitkár arról nem tett említést, hogy a szentelést egy pap végezte, így bejegyzéséből úgy tűnhet, hogy neki, vagy említett társainak ehhez is jogosultsága van - csak az oldalra feltöltött képekről derül ki, hogy az eseményen két lelkipásztor is részt vett.
Az MTI összefoglalója szerint Németh arról beszélt a koszorúzással kísért megemlékezésen, hogy, a II. világháborúban a hazánkban elesett katonák emlékét mindenkor tiszteletben tartják, azokét is, akik egykor ellenünk harcoltak. Az államtitkár szerint fontos azoknak is megadni a végtisztességet, akik azt évtizedekig nem kaphatták meg, és jeltelen sírokban nyugodtak. Nem teszünk különbséget a hazánk területén nyugvó katonák között, minden nemzet fiai egyaránt megérdemlik a végső nyugalmat - mondta Németh Szilárd. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarországon több mint százezer szovjet, több tízezer német, és több ezer bolgár, román, és sok más nemzetiségű katona halt meg. Az ünnepségen részt vett Afonina Alla, az Oroszországi Föderáció nagykövetségének tanácsosa , aki hozzátette, közel százezer szovjet katona hunyt el magyar területen, és mintegy hatvanezernek a nevét még ma sem tudják. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerint ez a nap a megbocsátás, a közös gyász, a közös megemlékezés és a közös imádság napja. Mint mondta, az elhunyt katonák nem ellenségek, ezért meg kell adni nekik azt a végtisztességet, amit joggal várunk el, és joggal kapunk meg szerte a világban, a Kárpát-medencében és azon túl. 
Á. Fúrús János, Csólyospálos polgármestere elmondta, két éve vetődött fel a sírfelújítások gondolata, amit Lezsák Sándor javasolt és a Nemzeti Fórum Egyesület is támogatott. Hozzáétette: azt még kutatni kell, kik voltak azok a magyar és szovjet katonák, akik 1944 őszén, a község környékén vívott harcokban haltak meg. A szovjet katonai síron ez a felirat áll: „A magyar nép szabadságáért életüket áldozó szovjet katonák emlékére.”
Szerző