Orbán Viktor;strómanok;kormánysajtó;

2018-08-27 08:05:02

Egy gigantikus médiaholding építené a jövőben Orbán valóságát

Hamarosan megszűnnek a párhuzamos tulajdonlások, a különböző kormányközeli emberek érdekeltségei egyetlen hatalmas holdingba állnak össze a Fidesz belügyeit ismerők szerint.

Az elmúlt három évben Matolcsy Ádám, Andy Vajna, Habony Árpád, Schmidt Mária és Heinrich Pecina is vásárolhatott médiacégeket, úgy, hogy a valódi irányítás a pártvezetéstől jött. Az Orbán-Simicska konfliktus után kialakított több lábon álló rendszert most mégis felszámolnák: a 444.hu értesülései szerint szeptembertől Liszkay Gábor Mediaworks elnök-vezérigazgató keze alatt központi felügyelet alá kerül a fideszes médiabirodalom.

A központosuló kormánymédia vezérlőpultjául szánt cég fő profilja a vagyonkezelés, jegyzett tőkéje pedig ötmillió forint.

A jelenlegi legnagyobb fideszes médiavállalat, az összes megyei napilap mellett a Nemzeti Sportot és számos bulvármagazint is kiadó Mediaworks kerül majd alá, és a frissen megszerzett Hír TV, illetve a hírek szerint hamarosan újrainduló Magyar Nemzet kiadói joga. De beolvadhat még az az Origo.hu Zrt, az Echo TV, a Karc FM rádió, és az egyetlen országos frekvencián sugárzó, ma még Vajna-közeliként működő Retro Rádió.

Bizonytalan a Bors és a Rádió 1 státusza, mint hogy ezek nem elsősorban közéleti médiumok. És megúszhatják a beolvadást Habony Árpád érdekeltségei, az ingyenes Lokál napilap, a Lokál Extra, és a 888.hu is, ám erről végleges döntés csak akkor születik, mikor Orbán hazaér nyaralásából. A Schmidt Mária tulajdonában lévő, már alig kétezer példányban eladott Figyelő hetilapot a projekt szervezői nem tekintik relevánsnak: „jöhet is, maradhat is”.

Liszkay - akinek élre állása állítólag sokaknak kényelmetlen - a Simicska-ügy kirobbanásakor bizonyította lojalitását a miniszterelnöknek, mikor a Nemzet-csoport alapító-vezetőjeként húsz év után fordított hátat Simicska Lajosnak. Nem meglepő, hogy Orbán rábízta a feladatot.

Az átrendezés oka állítólag az, hogy a politikai vezetés elégedetlen a külön-külön kézbe utalt médiumok menedzselésével, azaz a miniszterelnöknek elege van abból, hogy egyes strómanjai sajátjuknak tekintik a rájuk bízott pénzt.