Előfizetés

Kövekkel és jelzőpisztollyal vívtak tengeri csatát brit és francia halászok az éjjel (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.29. 07:52
Illusztráció
Fotó: Thinkstock
A tét a La Manche-csatorna kagylóinak halászata: míg a franciáknál tilalom van, hogy gyarapodhasson a zsákmány, a briteknél nincs érvényben korlátozás.
Francia és brit halászhajók csaptak össze kedd éjjel a La Manche-csatornában, írja a BBC és az MTI. Beszámolók szerint a franciák kövekkel, jelzőpisztolyokkal és füstgránátokkal üldözték el a kagylóban gazdag térségben halászó briteket.
35 francia hajó gyűlt össze hétfő este, hogy megakadályozzák a brit "fosztogatást". A franciák sikerrel jártak, a mindössze 5 brit hajónak esélye sem volt a francia "armadával" szemben. Több hajó meg is sérült a brit fél által szimplán kalózkodásnak nevezett akció során; a normandiai partoktól 22 kilométerre vívott, tengeri csatára emlékeztető összecsapásban a hajók egymásnak ütköztek, a nagyobb bárkák olykor maguk előtt tolták a kisebb hajókat. A feszült helyzet jól látható az alábbi videón is:
Az incidens hátterében a térségben gazdag állományú kagylók halászata áll. A briteknek ugyanis jogukban áll ott halászni, míg a franciáknál halászati tilalom van hatályban októberig, hogy a kagylóállomány gyarapodhasson. A britekre ezek a szabályok nem vonatkoznak, a franciák pedig nehezményezik, hogy a csatornán túli kollégáik megdézsmálják az ő megélhetésüket is biztosító zsákmányt.
A franciák szándéka mindaddig távol tartani a briteket, amíg a kagylóhalászati tilalmat fel nem oldják.

A halászok közti feszültség nem új keletű, viszont az utóbbi öt évben egy egyezmény keretében megfértek egymás mellett. A megállapodás szerint a nagyobb brit halászhajók távol maradtak a térségtől, cserébe széles körű halászati jogokért. A franciáknak azonban elegük lett abból, hogy a britek egész évben halászhatnak, míg ők csak október 1. és május 15. között.

Trump a Fehér Házban fogadja a lengyel elnököt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.28. 21:16
Donald Trump és Andrzej Duda 2017-ben.
Fotó: Celestino Arce / NurPhoto
Andrzej Duda lengyel államfő szeptember 18-án hivatalos látogatást tesz a Fehér Házban, az őt fogadó Donald Trump amerikai elnökkel többek között biztonságpolitikai és gazdasági együttműködésről tárgyal - erősítették meg kedd este Varsóban a korábbi washingtoni bejelentést.
Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök, külpolitikai államtitkár sajtóértekezletén elmondta: a találkozás napirendjén négyszemközti megbeszélés is szerepel Duda és Trump között, a lengyel elnök továbbá az amerikai szenátusba is látogat, és "a washingtoni körök számára" fogadást rendez Lengyelország függetlenségének idei 100. évfordulója alkalmából - írja az MTI.
A megvitatandó témák között a kabinetfőnök a geopolitikai kérdéseket, a lengyel-amerikai katonai együttműködést is említette, valamint a két ország "szövetségi együttműködését a regionális és a globális biztonság terén". Felsorolta továbbá a kétoldalú gazdasági együttműködés témakörét, amely a kétoldalú kereskedelem bővítését is érinti, többek között az energetika terén. Az utóbbi kitétel elsősorban az amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) további szállítmányaira vonatkozhat a Balti-tengeri Swinoujscie gázkikötőbe, valamint az innen induló észak-déli gázfolyosóba.
Amint Szczerski elmondta, a találkozón "kidomborítják" a Három Tenger kezdeményezés kérdéskörét is. Jelképesnek nevezte, hogy Duda közvetlenül a kelet-közép-európai országok gazdasági érdekeinek összehangolását célzó formátum szeptemberi bukaresti találkozója után utazik Washingtonba. A lengyel politikus szerint a két államfő tervezett találkozása arról tanúskodik, hogy magas szinten tartják a lengyel-amerikai kapcsolatok intenzitását.
A lengyel sajtó által idézett, Duda látogatását bejelentő Fehér Házi közleményben kiemelték: a lengyel államfő "valamivel több mint egy évvel Trump elnök történelmi varsói látogatása után" érkezik a Fehér Házba. Trump 2017 júliusában tett hivatalos látogatást Varsóban, amely második hivatalos külföldi útjának első állomása volt.

Rossz hír populistáknak: az EU büntetné a pártok etikátlan adatgyűjtését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.28. 20:00
Illusztráció
Fotó: Thinkstock
A Cambridge Analytica utószele elérte az uniós törvényhozást; egy várható jogszabály-módosítás alapján súlyos büntetésre számíthatnak azok a pártok, melyek a szavazók adatainak felhasználásával manipulálnák választásokat.
Az Európai Unió egy olyan jogszabály-módosítást készül felvázolni, amelynek keretében azok az európai politikai pártok, amelyek a választók adatainak felhasználásával manipulálnák a választásokat, súlyos büntetéssel néznének szembe - írja a Napi.hu a Financial Times alapján.
Mint emlékezetes, a Cambridge Analyticát azzal vádolják, hogy Donald Trump elnökválasztási kampányában illegálisan kutakodott a Facebook-felhasználók adatai között, és ugyanezzel a módszerrel a Brexit megszavazásában is nélkülözhetetlen szerepet játszott. Annak érdekében, hogy Európában hasonló a továbbiakban ne fordulhasson elő, az Európai Bizottság (EB) - most első ízben - hozzányúlna a politikai pártok adatgyűjtési gyakorlatához.
A még nem véglegesített tervek szerint Brüsszel az EU politikai pártcsaládjaira szabná ki a büntetést szabálysértések esetén, mivel az Európai Bizottságnak jelenleg nincs arra hatásköre, hogy közvetlenül szankcionálja tagországok pártjait. A büntetés mértéke elérhetné a politikai pártok éves bevételének 5 százalékát is.
A felvetés aktualitását a közelgő európai parlamenti választás adja: az uniós tisztviselők attól tartanak, hogy dezinformációs kampányok célpontja lesz a választás, és euroszkeptikus populista erők ilyen eszközökkel vennék célba a szavazókat. Így esélyes, hogy 2019 májusára már elkészül az új szabályozás - amit az értesülések szerint szeptemberben hozhatnak nyilvánosságra.