Bulgária kerítéssel állítaná meg a sertéspestist

Publikálás dátuma
2018.08.29. 14:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Olyan elemeket is felszerelnek, amelyek elriasztják a vándorló vadállatokat.
Bulgária befejezte a kerítésépítést a bolgár–román határon. A 133 kilométeres kerítéssel azt próbálja megakadályozni, hogy a vándorló vadállatok Bulgáriába is átjuttassák a Romániát sújtó afrikai sertéspestis kórokozóját – írja az MTI. A kerítésépítésről az Agerpres román hírügynökség közölt hírt a bolgár Novinite hírügynökségre hivatkozva. Janko Ivanov bolgár mezőgazdasági miniszterhelyettes közölte: a kerítést négy hét alatt sikerült megépíteni.
„A kerítés elkészült a 133 kilométeres határszakaszon, jelenleg szögesdrótot és olyan elemeket szerelnek fel rá, amelyek elriasztják a vándorló vadállatokat”

– mondta a miniszterhelyettes.

Ivanov rendkívül aggasztónak vélte a romániai afrikai sertéspestisjárványt, különös tekintettel arra, hogy a legnagyobb romániai sertésfarm, melyet elért a fertőzés, alig ötven kilométerre van a bolgár határtól. Romániában szombaton jelentették be, hogy a kórokozó megjelent Románia legnagyobb farmján, a dél-keleti Braila megyében, ahol a hatóságoknak mintegy 140 ezer állatot kell megsemmisíteniük. Előtte már több mint 117 ezer sertést pusztítottak el egész Romániában, ahol tavaly júliusban mutatták ki először a kórokozót Szatmárnémetiben. Az afrikai sertéspestis jelenleg a nevével ellentétben kelet felől, Oroszország és Ukrajna irányából terjed, főként a vaddisznók közvetítésével. Afrikában is jelen van a vírus, ott a varacskosdisznókat és más, vadon élő sertésféléket fertőz meg, valószínűleg egy kullancsfaj közvetítésével.  
Szerző

Több mint 145 tonnányi paradicsommal „csatáztak” (videó)

Publikálás dátuma
2018.08.29. 14:25

Fotó: JOSE JORDAN / AFP
Több mint 145 tonnányi túlérett paradicsommal „csatáztak” az idei Tomatina résztvevői a kelet-spanyolországi Bunol városában szerdán – írja az MTI. A hagyományosan augusztus utolsó szerdáján megrendezett eseményen egy órán keresztül 22 ezren dobálták egymást nevetgélve a szétmálló paradicsomokkal, amelyeket hét nagy kamionról önkéntesek öntöttek a tömegbe. A csata számára kijelölt és lezárt utcák zsúfolásig megteltek, az emberek vidáman pancsoltak és hemperegtek a darabos paradicsomlében. Többen egymás mögé ültek a földön és evezést imitáltak, mintha tengeren hajóznának.

Lezárták a belvárost

Az elmúlt évhez hasonlóan most is fokozott biztonsági intézkedések mellett tartották meg az eseményt, az érkezőket biztonsági kapuknál ellenőrizték, az autófogalom elől pedig lezárták a belvárost. Tilos volt kemény tárgyakat, üveget vagy műanyagpalackot bevinni az „ütközet” helyszínére, ahogy hátizsákot viselni is. A résztvevők figyelmét külön felhívták a szervezők arra is, hogy az egészben maradt paradicsomokat össze kell nyomni, mielőtt eldobják, nehogy sérülést okozzanak. Az ünnepség ebben az évben a szexuális zaklatás és erőszak elutasításának üzenetét is hordozta.
„A nem továbbra is nem”

– olvasható azokon a plakátokon, amelyeket a kampány keretében függesztettek ki a településen.

A gyerekek 8 tonna paradicsomot dobáltak

A Valencia városától 39 kilométere található Bunolban megrendezték a Tomatina gyerekeknek szóló verzióját is múlt szombaton. A kicsik 8 tonna paradicsomot dobálhattak és trancsírozhattak szét kedvükre. A Tomatina hagyománya 1945-ig nyúlik vissza, amikor fiatalok egy csoportja megzavart egy felvonulást, a kialakult zűrzavarban pedig egy közeli zöldséges paradicsomaival kezdték dobálni egymást az emberek. Mindezt olyan szórakoztatónak találták, hogy egy évvel később, otthonról hozott paradicsomokkal szándékosan ismételték meg a csatát, amelynek a rendőrség vetett véget. A hatóságok hiába tiltották be a paradicsomdobálását, az mégis minden évben megismétlődött, és 1959 óta hivatalos eseménynek számít a település életében. Nemzetközileg ez az egyik legnépszerűbb spanyolországi rendezvény, amelyre a résztvevők több mint 65 százaléka külföldről érkezik.
Szerző
Témák
paradicsom

Átszakadt egy mianmari gát, 54 ezer ember menekült el otthonából

Publikálás dátuma
2018.08.29. 14:11

Fotó: Thet AUNG / AFP
Több mint 100 település került víz alá szerda hajnalban.
Tízezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat Mianmarban szerdán, egy átszakadt gát miatt - írja a Guardian. Az ország középső részét sújtó áradás a menekülést is nehezíti azzal, hogy járhatatlanná teszi az utakat - köztük a környéken futó autópályát.
A gát helyi idő szerint hajnalban, közép-európai idő szerint délben szakadt át: a vízszintet szabályozó eleme nem bírt a heves esőzések miatt felgyűlő víz tömegével. Kora délutánig 100 település 12 ezer háztartása került víz alá a hatóságok szerint, és 54 ezren menekültek el a víz elől. Halálos áldozatokról nem érkezett hír. Az eltűntek számáról sincsen pontos adat. A hadsereg hajókkal, illetve csónakokkal vonult a helyszínre.
A hetek óta tartó monszun miatt már eddig is 150 ezer ember hagyta el otthonát Délkelet Ázsiában.
Szerző