érdekvédelem;ápolási díj;otthonápolás;

2018-08-29 18:02:45

Otthonápolás: időt húz a kormány

Már jól ismerjük a problémákat, beszélgetés helyett végre konkrét intézkedések kellenének – nyilatkozta lapunknak Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke azután, hogy kedden országos érdekvédelmi szervezetekkel egyeztetett a kormány az otthonápolási díj emelésének lehetőségeiről. 

A megbeszélésen az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékosok és Segítők Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, valamint a Siketvakok Országos Szövetsége képviselői vett részt. Az ápolási díj emeléséért az utóbbi időben leghangosabban küzdő két civil szervezetet, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület, illetve a Csak Együtt Van Esély Csoport képviselőit azonban nem hívták meg.

Csordás Anett úgy fogalmazott: annyira nem bánja, hogy a keddi találkozón nem voltak ott, hiszen a szakminisztérium tájékoztatása szerint érdemi előrelépés továbbra sem történt az ügyben. – Lényegében ugyanazt a közleményt adták ki, mint amikor június közepén velünk egyeztettek. Akkor sem tudtunk meg konkrétumokat, és most sem, csupán annyit, hogy nyitottak a tárgyalásokra. Ez azonban csak időhúzás, most már cselekedni kellene – mondta Csordás.

A civil szervezetek azt szeretnék, hogy az otthonápolást munkaként ismerjék el: a kiemelt ápolási díj január elsejétől minimálbéres munkaviszonyt jelentsen, és azonnal emelkedjen legalább 50 ezer forinttal. Azok a szülők – sokszor egyedülálló anyák – ugyanis, akik halmozottan sérült gyermeket nevelnek, nem tudnak munkát vállalni, hiszen a sérült gyermek gondozása 24 órás „műszak”. Munkájukat az állam „kiemelt” esetben is csak 52 800 forinttal honorálja, ami az egyik legalacsonyabb összeg az egész Európai Unióban.

- Az ápolási díj rendezése egy régóta halogatott ügy. Az biztos, hogy a javaslatcsomagunkban leírtak teljesülése mellett elköteleződött mint a hat országos érdekvédelmi szervezet – erről Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke beszélt a Népszavának. Mint mondta, az ápolási díjat a mindenkori minimálbérhez igazítanák, továbbá rendeznék a biztosítási, jogosultsági és a szolgálati jogviszonyra vonatkozó problémák kérdéskörét is. Azt szeretnék, hogy az ápolási díj emelt összege a minimálbér 150 százalékát, kiemelt összege pedig a 180 százalékát tegye ki. A tárca ígérete szerint az ápolási díj rendezéséről ősszel készülhet el a javaslat, amit a kormány elé terjesztenek.